Голдштајн: На табли у Јасеновцу више нема речи Холокауст

Страдање Јевреја замењено је термином 'масовни злочин', што је еуфемизам који је апсолутно неприхватљив, рекао је хрватски историчар

Сећања на страхоте Холокауста данас има све мање, а термин Холокауст у Јасеновцу је замењен термином "масовни злочин", каже хрватски историчар Иво Голдштајн и истиче да се сматрало да је под ратове црта подвучена и да је ревизионизам отишао у историју.

"Дошло је ново време с још мање сећања. Године 2001, након што смо подвукли црту под ратове и режим из 90-их, сматрали смо да је ревизионизам отишао у историју. Мислили смо да ствари иду ка свом смирењу и да ће се Холокауст моћи у Загребу етаблирати као чињеница", рекао је Голдштајн синоћ на промоцији другог издања књиге "Холокауст у Загребу".

То је уједно био и одговор Голдштајна на питање зашто се након готово четврт века од изласка првог одлучио на друго издање књиге, чији су аутори његов отац Славко и он.

"Кад је књига први пут изашла, било је пуно похвала, али и негирања, ружних и неумесних коментара, прича да се Холокауст није догађао у Загребу него негде другде", казао је Голдштајн.

Истиче да није веровао да ће у будућности термин "Холокауст" бити замењен неким другим, али је до тога ипак дошло.

"Међутим, од прошле године у Јасеновцу, на табли коју је неко инсталирао за време (хрватског) председавања Међународним савезом за сећање на Холокауст, нема више термина 'Холокауст' за Јевреје него само 'масовни злочин'", навео је Голдштајн и додао да је то заправо еуфемизам који је апсолутно неприхватљив, пренела је Хина.