Србија и Балкан

Манојловићев ултиматум: Како је остао сам

Прошао је рок за ултиматум који је лидер Покрета "Крени-промени" Саво Манојловић дао остатку опозиције, какве одговоре је добио?
Манојловићев ултиматум: Како је остао сам© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Сам код О.К. корала, тако би могла да се опише ситуација у којој се нашао лидер Покрета "Крени-промени" Саво Манојловић након што је остатак опозиције позвао да се уједине, врате мандате на републичком нову, али и у Београду, Нишу и Новом Београду, те да крену у грађанску непослушност, свега два дана након избора.

Он је странкама опозиције, и онима које су учествовале на изборима, и онима које нису, поручио да нема времена да се иде у шетње и појединачне протесте, већ да се спроведе потпуна грађанска непослушност за коју, каже, има план али није хтео да га изнесе.

Оставио је рок данас до 10 сати. Какве одговоре је добио?

Странка слободе и правде Драгана Ђиласа данас је саопштила да је очекивала од колега извињење у изборној ноћи, због тога што су учествовали на изборима, док је та странка била за бојкот. Оцењују да се Манојловић, три дана након избора, тражи да се брани резултат у само неколико општина, док се у ССП, како кажу, боре за победу над влашћу и да за то морају да инсистирају на изборним условима.

"Сматрамо и да опозиција ултиматуме треба да поставља политичком противнику Вучићу, а не опозиција опозицији, као и да опозиционе организације треба међусобно директно да разговарају, а не преко медија", рекла је Мариника Тепић.

Сматрају да је та "накнадна памет" нанела пуно штете грађанима, јер су изласком на изборе легитимизовали, како су навели, Вучићеву изборну победу.

Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта који је учествовао на изборима у коалицији под називом "Бирам борбу", каже да је позив Манојловића доживео као притисак на власт, те да је сваки притисак на власт добродошао.

"Да ли то сада значи и пуцање у сопствене ноге опозицији, не знам", рекао је Лазовић који је додао да није било званичних разговора са Манојловићем, већ само позива преко медија.

Због тога што је позив уследио преко медија, а не лично, негодовао је и посланик Еколошког покрета Александар Јовановић Ћута који је напоменуо да је Манојловић пре позива на непослушност, морао да разговара са свим опозиционим странкама.

"Нико ме није позвао, да ме било шта пита. О тако крупним стварима мора да се претходно обави разговор", рекао је Јовановић.

Милош Павловић из Народног покрета Србије каже да је рок који је дао Манојловић прекратак, јер би прво требало да се утврди да ли је било и какво прекрајање изборне воље.

"Што се тиче самог позивања да се напусте институције, нама то није страно, међутим, мислим да овакве појединачне одлуке не доприносе и не дају опозицији ветар у леђа" рекао је Павловић.

Одговор Манојловићу стигао је и из Ниша од др Драгана Милића који је поручио да неће подлећи притисцима и подметачинама да изађу на демонстрације.

"Да се бацају каменице, да се раскрваре нишке главе? Тај филм у Нишу нећете гледати", казао је Милић и рекао да не подржава позив Манојловића јер сматра да тај пут не води нигде.

Он је замолио "све људе из Београда" да пусте опозицију у Нишу да "на миру донесе одлуку о томе како ће и шта радити".

Враћање мандата није идеја на коју треба расипати снагу, нити на тај начин кажњавати грађане Ниша, рекао је посланик демократске странке Срђан Миливојевић.

Посебно напомиње  да Манојловић не може да врати ни свој освојени мандат у Београду, јер прво мора да се конституише Скупштина града.

Такође, сматра да је за грађанску непослушност потребно пробудити целу земљу, а то у овом тренутку није могуће.

Према речима председника Покрета обнове Краљевине Србије (ПОКС) Војислава Михаиловића однос те странке према делу опозиције који је изашао на изборе "више неће бити исти".

"Странке које су добиле обећање од амбасадора Кристофера Хила да ће САД на њих рачунати као будуће носиоце власти у Србији ако изађу на монтиране изборе и тиме сада помогну Александру Вучићу да продужи своју власт да би до краја спровео француско-немачки споразум, морају сносити одговорност", оценио је Михаиловић.

Михаиловић је поручио и да опозиционе странке које, како је рекао, праве пакт са Западом, да би наставиле политику актуелне власти неће никада бити њихови савезници.

Једина опозициона странка која је за сада подржала идеју Манојловића је странка Заједно Небојше Зеленовића која је бојкотовала и изборе у децембру и сада.

Иако је на одржаним изборима појединачно освојио највише гласова у опозицији, Манојловић као да је хтео да и формално стане на чело опозиције, али у томе није успео.

Синоћ је код општине Нови Београд одржан протест који су предводили представници Манојловићевог покрета, а придружили су им се и чланови коалиције "Бирам борбу". На овом скупу, који као да је био проба за могуће веће протесте, изостали су остали представници опозиције.

За то време Манојловић се запутио у Ниш где је такође остао без подршке тамошњих представника опозиције.

Потом је изгледа и сам схватио да је остао усамљен у позиву на непослушност, па је синоћ уместо припреме блокаде од Градске изборне комисије Београда затражио увид у изборни материјал, што ће му бити и омогућено.

Да ли ће због нејединства одустати од плана тоталне грађанске непослушности, остаје да се види у суботу, за када је најпре најавио такав вид борбе, баш на дан одржавања Свесрпског сабора.

image