Србија и Балкан

ЕУ тражи Лајчаковог наследника: У игри Пахор и скандинавски политичари

Од новог шефа европске дипломатије и његовог приступа дијалогу, зависиће и ко ће се убудуће бавити дијалогом Београда и Приштине
ЕУ тражи Лајчаковог наследника: У игри Пахор и скандинавски политичари© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Брисел преиспитује приступ дијалогу Београда и Приштине и тражи особу која би могла да у том процесу наследи Мирослава Лајчака који је недавно именован за амбасадора ЕУ у Швајцарској, јавља Радио Слободна Европа.

Лајчакову замену требало би да одреди нови високи представник ЕУ за заједничку спољну политику и безбедност, који ће потом одлучити ко ће бити европски изасланик за дијалог.

"Сачекаћемо именовање високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност за наредни петогодишњи мандат. Пошто он води дијалог на високом нивоу, логично је да може да одлучи кога треба да именује за специјалног изасланика за дијалог", рекао је дипломата ЕУ за РСЕ.

Овај извор објашњава да ће именовање наследника Мирослава Лајчака бити субјективан избор европског представника, у зависности од тога колико та особа жели да се укључи у дијалог.

"Ако будући високи представник ЕУ жели да се директно укључи у процес и води дијалог, онда ће Лајчаков наследник бити политичар ниског профила. Ако се настави пракса коју практикује Борељ, онда би нови изасланик требало да буде политичар који је у имао важну функцију за своју земљу (као што је министар спољних послова)", објашњавају извори РСЕ.

Иако за сада нико не жели да спекулише о именима кандидата за ове две функције које су директно везане за дијалог, оно што се већ зна у Бриселу је да оба политичара треба да буду из оних земаља које су признале независност такозваног Косова. Односно, сигурно је да се дијалогом неће бавити нико са Кипра, из Грчке, Румуније, Шпаније и Словачке.

Током претходног петогодишњег мандат европских структура, дијалогом су се бавили управо политичари из ових држава- Именовање нових шефова институција, као и новог изасланика за дијалог, требало би зато да сачека завршетак изборног процеса у ЕУ, који траје од 6. до 9. јуна.

Једина досадашња кандидатура за ову функцију долази из Словеније, а реч је о бившем председнику ове земље Боруту Пахору. У бриселским кулоарима помињу се и политичари из неких скандинавских земаља, за које се такође сматра да имају искуства у региону Западног Балкана.

 "Коха" је, позивајући се на дипломатске изворе ЕУ у Бриселу, навела ће избор Лајчаковог наследника морати да сачека завршетак процедура за избор нових лидера у институцијама Европске уније, које ће уследити након завршетка европских избора који ће бити одржани од четвртка до недеље ове недеље.

Мирославу Лајчаку, наводи се, мандат специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине може бити продужен још неко време, како не би дошло до "вакума" на овој функцији.

image