Србија и Балкан

Брнабићева и Ђурић са Анке Конрад: Партнерство са Немачком од изузетног значаја за Србију

Конрадова је похвалила постигнуте резултате у областима економије и владавине права, и истакла да су они кључни за напредак на путу европских интеграција
Брнабићева и Ђурић са  Анке Конрад: Партнерство са Немачком од изузетног значаја за Србију© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је током разговора са амбасадорком Немачке Анке Конрад истакла да је партнерство са Немачком од изузетног значаја и да је Србија опредељена за даље унапређење билатералне сарадње.

Брнабићева је изразила уверење да ће њена предстојећа посета Берлину пружити користан подстрек за унапређење економске сарадње, јачање парламентарног и политичког дијалога и подршци Србији на њеном путу ка европским интеграцијама, саопштено је из парламента.

Према речима Брнабићеве, односи између Србије и Немачке су веома развијени у области економије и постоји велики потенцијал и простор за обликовање те сарадње нарочито у погледу повећања немачких инвестиција.

Она је рекла да је парламентарна сарадња између Србије и Немачке веома развијена и да њено интензивирање има посебан значај у процесу европских интеграција.

Конрадова је похвалила постигнуте резултате у областима економије и владавине права, и истакла да су они кључни за напредак на путу европских интеграција.

Такође, похвалила је напоре Србије у имплементацији препорука ОДИРХ-а, посебно истичући лични ангажман Брнабићеве и важност њихове имплементације у наредном периоду.

Конрад је изразила уверење да ће ангажман Брнабићеве на новој функцији, допринети даљем унапређењу билатералних односа између Србије и Немачке.

На састанку је истакнуто да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије што је веома значајано за српску економију.

Састанак је завршен обостраном потврдом посвећености јачању веза и унапређењу сарадње између Србије и Немачке, у наредном периоду.

И Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се са амбасадорком Анке Конрад са којом је разговарао о континуитету билатералне сарадње и јачању економског партнерства двеју земаља.

Уз констатацију да Србија жели даље унапређење односа са Немачком, Ђурић је оценио да је политички дијалог између високих и највиших званичника Србије и Немачке редован и садржајан, осврнувши се том приликом на недавни телефонски разговор председника Србије Александра Вучића и канцелара Немачке Олафа Шолца, у којем је акценат био стављен на одличне економске односе и снажно присуство немачких компанија и инвеститора у Србији, саопштило је Министарство спољних послова.

"Србија се у последњој деценији позиционирала као стожер постојаности на Западном Балкану и као држава која је оријентисана ка будућности и напретку, што и потврђујемо оствареним резултатима на унутрашњем и спољнополитичком плану", указао је Ђурић.

У контексту регионалног присуства, министар је додао и да је наша земља има ентузијазам по питању учешћа у регионалним иницијативама и процесима, где ценимо немачки допринос и подршку, посебно "Берлинском процесу" као веома добром форуму за јачање сарадње, унапређење процеса помирења и подстицање регионалног развоја.

image