Брнабићева и Ђурић са Анке Конрад: Партнерство са Немачком од изузетног значаја за Србију

Конрадова је похвалила постигнуте резултате у областима економије и владавине права, и истакла да су они кључни за напредак на путу европских интеграција

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је током разговора са амбасадорком Немачке Анке Конрад истакла да је партнерство са Немачком од изузетног значаја и да је Србија опредељена за даље унапређење билатералне сарадње.

Брнабићева је изразила уверење да ће њена предстојећа посета Берлину пружити користан подстрек за унапређење економске сарадње, јачање парламентарног и политичког дијалога и подршци Србији на њеном путу ка европским интеграцијама, саопштено је из парламента.

Према речима Брнабићеве, односи између Србије и Немачке су веома развијени у области економије и постоји велики потенцијал и простор за обликовање те сарадње нарочито у погледу повећања немачких инвестиција.

Она је рекла да је парламентарна сарадња између Србије и Немачке веома развијена и да њено интензивирање има посебан значај у процесу европских интеграција.

Конрадова је похвалила постигнуте резултате у областима економије и владавине права, и истакла да су они кључни за напредак на путу европских интеграција.

Такође, похвалила је напоре Србије у имплементацији препорука ОДИРХ-а, посебно истичући лични ангажман Брнабићеве и важност њихове имплементације у наредном периоду.

Конрад је изразила уверење да ће ангажман Брнабићеве на новој функцији, допринети даљем унапређењу билатералних односа између Србије и Немачке.

На састанку је истакнуто да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије што је веома значајано за српску економију.

Састанак је завршен обостраном потврдом посвећености јачању веза и унапређењу сарадње између Србије и Немачке, у наредном периоду.

И Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се са амбасадорком Анке Конрад са којом је разговарао о континуитету билатералне сарадње и јачању економског партнерства двеју земаља.

Уз констатацију да Србија жели даље унапређење односа са Немачком, Ђурић је оценио да је политички дијалог између високих и највиших званичника Србије и Немачке редован и садржајан, осврнувши се том приликом на недавни телефонски разговор председника Србије Александра Вучића и канцелара Немачке Олафа Шолца, у којем је акценат био стављен на одличне економске односе и снажно присуство немачких компанија и инвеститора у Србији, саопштило је Министарство спољних послова.

"Србија се у последњој деценији позиционирала као стожер постојаности на Западном Балкану и као држава која је оријентисана ка будућности и напретку, што и потврђујемо оствареним резултатима на унутрашњем и спољнополитичком плану", указао је Ђурић.

У контексту регионалног присуства, министар је додао и да је наша земља има ентузијазам по питању учешћа у регионалним иницијативама и процесима, где ценимо немачки допринос и подршку, посебно "Берлинском процесу" као веома добром форуму за јачање сарадње, унапређење процеса помирења и подстицање регионалног развоја.