Србија и Балкан

Цвијановићева: Од Свесрпског сабора се очекује потврда српског јединства

Ово је једна чиста идеја која је заснована на чистој љубави, чистим братским односима, чистим породичним односима и чистим националним односима, поручила је Жељка Цвијановић
Цвијановићева: Од Свесрпског сабора се очекује потврда српског јединстваGetty © Mehmet Emin Mengüarslan/Anadolu

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да се од Свесрпског сабора очекује наставак добре сарадње Србије и Републике Српске и потврда српског јединства.

Цвијановићева је нагласила да су добри односи нешто што, како је навела, "већ живимо и што смо искусили".

"Наравно, очекујемо да ће ти односи бити све бољи и садржајнији. Они су протеклих година већ попуњени на најбољи могући начин. Мислим да ће то бити манифестација управо тог – нашег јединства и наше опредељености да заједно радимо и градимо нашу будућност", поручила је она у изјави за РТРС.

Наша опредељеност, истакла је, да сарађујемо, али исто тако и потврда да смо ми заправо људи који стреме истим циљевима, људи који имају заједничку историју, припадају истом народу и људи који воле и промовишу мир, сарадњу, заједнички живот, добре односе са свима у региону.

"Мислим да је то заправо главни показатељ. Наравно да имамо очекивања и кад је у питању наставак добре сарадње на конкретном плану кад је у питању реализација разних пројеката, инфраструктурна повезаност, повезаност преко енергетских пројеката, повезаност на сваки могући начин, у свим могућим областима од спорта, културе, дакле свега оног што нас везује", навела је Цвијановићева.

Истакла је да су "оваква окупљања веома важна".

"Мислим да су ово сложена времена, и наравно да у тако сложеним временима тражите различите форме да покажете да сте људи који желе и могу да раде заједно, који су усмерени на исте циљеве и који осећају блискост једни према другима на начин који само представља једну природну везу, дакле, ништа друго", казала је Цвијановићева.

Нагласила је да ту нема никаквих посебних интереса.

"Ово је једна чиста идеја која је заснована на чистој љубави, чистим братским односима, чистим породичним односима и чистим националним односима. Морам рећи да се дешавају отвореног и пуног срца и да су увек знак наше љубави коју имамо једни за друге и коначно нашег опредељења да тако буде и у будућности", истакла је она.

Упућени смо, каже, једни на друге.

"Ми смо и подршка једни другима, делимо исте вредности, иста стремљења, рекла бих да имамо исте страхове када је у питању будућност, али и исте ране када је у питању прошлост", навела је.
Толико смо, указује, вишеструко повезани да представљамо једно заједничко органско ткиво и да је то нешто што ће бити манифестовано и сада.

"И наравно да у том смислу очекујем да и наши одговори на притиске буду усаглашени, хармонизовани, да буду оно што обухвата интересе и Републике Српске и Србије и српског народа у целини. Сигурна сам да ће се и кроз овакву манифестацију сада, али и у будућности управо тражити такви одговори или делегирати одређена питања на која ми свакако треба да кроз такве скупове, и на сваки други могући начин, кроз различите форме нађемо и заједничке одговоре", закључила је Цвијановићева.

Према договору председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, Свесрпски сабор биће одржан у суботу 8. јуна у Београду.

Подсетимо, Додик је најавио да се на Сабору усвојити декларација, која би требало да садржи смернице којим путем ићи даље, као и одговоре на актуелна питања.

image