Србија и Балкан

Усвојен захтев Манојловића: Формирана комисија за проверу записника са бирачких места

Задатак комисије, коју ће чинити и представници власти и опозиције, биће да изврши увид у записнике са 63 бирачка места и да утврди да ли има неправилности, односно неслагања у броју гласова
Усвојен захтев Манојловића: Формирана комисија за проверу записника са бирачких места© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

На данашњој седници Градске изборне комисија донета је одлука о формирању посебне комисије за контролу записника о раду бирачких одбора по узорку, након што је усвојен захтев листе "И ја сам Београд – Крени-промени" Сава Манојловића за контролу тих записника.

Председник ГИК-а Зоран Лукић објаснио је на седници да је законима о избору народних посланика и о локалним изборима предвиђена таква могућност, да проглашена опозициона листа која је освојила више од два одсто гласова може да поднесе захтев за проверу материјала.

Лукић је рекао да ће се контрола извршити на највише пет одсто од укупног броја бирачких места, што је 63, имајући у виду да је укупан број бирачких места у Београду 1.265.

Он је навео да су највећа бирачка места Вождовац, Звездара, Земун, Нови Београд, Обреновац, Палилула, Стари град, Сурчин и Чукарица.

Према његовим речима, задатак комисије, коју ће чинити и представници власти и опозиције, биће да изврши увид у записнике са 63 бирачка места и да утврди да ли има неправилности, односно неслагања у броју гласова.

Лукић је појаснио да уколико је неслагање веће за 10 одсто онда се материјал проверава на још пет одсто бирачких места, а ако је и тада неслагање веће од 10 одсто онда ће се материјал проверити са свих места.

Требало би да провера записника са бирачких места почне око 19 часова, а томе могу да присуствују подносиоци захтева, као и посматрачи.

image