Србија и Балкан

Амбасада Русије у БиХ: Процес доношења одлука треба да буде суверени посао самих органа власти земље

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ су навели да нису могли да заобиђу реченицу у поруци министра спољних послова у Савету министара Елмедина Конаковића упућену његовим колегама у државама Источне Европе у вези са одлуком Савета министара да ускрати могућност грађанима тих земаља да гласају на територији БиХ на предстојећим изборима у Европски парламент
Амбасада Русије у БиХ: Процес доношења одлука треба да буде суверени посао самих органа власти земље

Русија не утиче на процесе доношења одлука у БиХ, сматрајући да то треба да буде суверени посао самих органа власти земље, саопштила је Амбасада Русије у БиХ на својој фејсбук страници.

Из Амбасаде Руске Федерације у БиХ су навели да нису могли да заобиђу реченицу у поруци министра спољних послова у Савету министара Елмедина Конаковића упућену његовим колегама у државама Источне Европе у вези са одлуком Савета министара да ускрати могућност грађанима тих земаља да гласају на територији БиХ на предстојећим изборима у Европски парламент.

"По 'уверењу' Елмедина Конаковића, на одлуку представника СНСД-а у Савету министара је деловао фамозни "малигни руски утицај', који, према запажањима министра, расте дан за даном. Видимо у тој изјави потпуно одсуство логике. Како утицај Русије може бити 'малигни' за чланове и руководство СНСД-а, који се залаже за развој узајамно корисних и конструктивних односа са Руском Федерацијом?", наводи се у објави.

Из Амбасаде додају да је опште познато да Русија не утиче на процесе доношења одлука у БиХ, сматрајући да то треба да буде суверени посао самих органа власти земље. Они истичу да се по томе разликују од западних амбасада које својим мешањем у рад како институција, тако и појединачних политичара, стално претећи и манипулишући, заиста трују ситуацију у БиХ својим малигним утицајем.

"Реченица из поруке Елмедина Конаковића сведочи само о тежњи да се кривица за насталу атмосферу лажно пребаци на другог користећи примитивне западне русофобичне клишее. То је потврда властите немоћи да успостави конструктивни дијалог са коалиционим партнерима у интересу како сваког од конститутивних народа БиХ, тако и свих грађана БиХ", наводе из руске амбасаде.

Подсетимо, Конаковић је писао шефовима дипломатија Словеније, Румуније и Пољске поводом одлуке да се не дозволи држављанима три земље да гласају на европским изборима у амбасадама својих земаља у Сарајеву.

image