Србија и Балкан

Додик у Санкт Петербургу: Русија и српски народ супротстављени не НАТО-у и Западу него злу

Председнику Српске је уручена медаља "Председничке библиотеке Јељцин", којој је он уручио књигу "На Дрини ћуприја" на руском језику
Додик у Санкт Петербургу: Русија и српски народ супротстављени не НАТО-у и Западу него злу© Pierre Crom/Getty Images

Председник Републике Српске Милорад Додик стигао је рано јутрос у Санкт Петербург, где ће учествовати на дводневном Међународном економском форуму, на којем ће разговарати са председником Русије Владимиром Путином, саопштено је данас из Додиковог кабинета.

"Допутовали смо рано јутрос у Санкт Петербург. Започињемо састанке с привредницима. У другом делу дана очекује ме састанак с председником Руске Федерације Владимиром Путином", написао је Додик на Иксу.

Возило које превози председника има обележја Републике Српске.

Он се састао са руководством компаније "Руске железнице", а потом и са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом.

Овом приликом Беглов је изјавио да је велика част што је делегација Српске, на челу са Додиком у посети Санкт Петербургу.

"Грађани Санкт Петербурга прате вашу борбу за сталне и породичне вредности и нас то одушевљава. Ваше историјско памћење је одлично. Ја лично вас много поштујем и виђали смо се много пута. Много учим од вас, те смо увек спремни да будемо ту поред Републике Српске, решавајући проблеме заједно. Спремни смо да примимо ученике ваших школа током летњег распуста и ми сносимо трошкове. Треба да чувамо наше пријатељство", додао је Беглов.

Додик је истакао да је поносан на пријатељство Српске и Санкт Петербурга.

"Ово јесте тежак тренутак, али и тренутак у којем се пријатељства доказују. Ми смо остали уз вас и ваш народ и државу. То није одлука ове генерације, него одлука коју смо донели кроз историју. Много ствари смо започели да радимо и много смо већ урадили. Сарађујемо у области медицине и развијаћемо ту сарадњу и на економском плану, вођени чињеницом, да постоји много заједнички интереса у том сегменту", напоменуо је Додик.

Додик је овом приликом позвао губернатора да буде почасни гост у Републици Српској.

Западу Украјина само изговор

Када је реч о сукобу у Украјини, Додик је нагласио да је Украјина само изговор Запада за тестирање могућности Руске Федерације.

"Увек ми је драго када чујем добре вести о успеху Русије. Данас ћу бити са председником Русије Владимиром Путином и то је прилика за потврду одличне сарадње", нагласио је Додик.

Он је додао да су Русија и српски народ супротстављени, не НАТО-у и Западу него злу.

"То су супротстављене цивилизације, јер ми само желимо да чувамо наше породичне вредности, веру и историју, а то је нешто сто се данас покушава урушити. То заиста данас није лако", напоменуо је Додик.

Претходно је председнику Српске, уручена медаља "Председничке библиотеке Јељцин", којој је он уручио књигу "На Дрини ћуприја" на руском језику. 

Током посете, а на позив генералног директора Александринског позоришта Сергеја Јемељанова, Додик ће одржати говор у оквиру седнице "Развој културне дипломатије", наводи се у саопштењу.

image