Србија и Балкан

Лајчак у Савету Европе: Информисао сам земље о изазовима у дијалогу Београда и Приштине

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине је поручио да је јединство кључно за јачање политичке позиције ЕУ на Западном Балкану
Лајчак у Савету Европе: Информисао сам земље о изазовима у дијалогу Београда и Приштине© TANJUG/ FOTO STA/KATJA KODBA

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да је разговарао у Савету Европе у Стразбуру са државама чланицама ЕУ о тренутном стању и предстојећим изазовима у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ.

Лајчак је на Иксу поручио да је јединство кључно за јачање политичке позиције ЕУ на Западном Балкану.

"Добро је вратити се у Савет Европе у Стразбуру после скоро две године. Ценим прилику да информишем државе чланице ЕУ о тренутном стању и изазовима који су пред нама у дијалогу који се води уз посредовање ЕУ. Јединство ЕУ је кључно за јачање наше политичке позиције на Западном Балкану", навео је Лајчак.

Он је рекао да је имао част да учествује на 1500. састанку заменика министара СЕ и да их информише о дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

"Блиска сарадња наше две организације је важна за подршку и промовисање заједничких вредности, укључујући заштиту националних мањина и владавину права", навео је Лајчак у објави.

Он је у одвојеној објави на Иксу навео да је у Стразбуру разговарао и са генералним секретаром Конгреса локалних и регионалних власти Савета Европе Матјеум Моријем о томе како ојачати локалну управу на северу КиМ.

image