Србија и Балкан

Мале странке кроје судбину Врачара, Савског венца и Старог града

СНС је потврдио доминацију у 14 престоничких комуна, а распоред мандата у скупштинама централних београдских самоуправа показује да ће у коалицију морати и власт и опозиција
Мале странке кроје судбину Врачара, Савског венца и Старог града© Antonio Ahel/ATAImages

Како ће изгледати састав скупштина београдских општина Врачар, Стари град и Савски венац, да ли ће напредњаци наставити да владају и наредне четири године или ће бити промена, још се нагађа.

СНС је потврдио доминацију у 14 престоничких комуна, а распоред мандата у скупштинама централних београдских самоуправа показује да ће у коалицију морати и власт и опозиција.

Напредњаци са Врачара су још током изборне ноћи изјавили да имају већину и 34 одборника, Стари град чека одлуку некадашњег челника Бастаћа, док би на Савском венцу тас на ваги могла да буде мањинска опција Грка и Словака "Доста политике, Савски венац је наш".

Носилац листе окупљене око напредњака, Александар Шапић верује да ће СНС формирати власт у свих 17 општина, самостално или у коалицији. Иако су бројке показале да су напредњаци на Врачару освојили 25, а коалиција "Бирамо Врачар" 28 мандата, из Општинског одбора СНС још током изборне ноћи рекли су да ће формирати већину са 34 одборника.

Осим ове две, у врачарски парламент ушли су и "Врачар Врачарцима" са три мандата, по два одборника имаће "Зелени покрет", "Народна листа", "Доста је било", а један мандат има група "Ми смо Врачар". Засад је сигурно да ће напредњаке подржати "Зелени покрет Врачар" и "Врачар Врачарцима" што је укупно 30 мандата, али се још не зна на чија четири мандата СНС рачуна на Врачару.

Из "Зеленог покрета Врачар" који други пут учествује на локалним изборима јуче су потврдили да ће да сарађују са СНС јер тако имају више шанси да реализују иницијативе које су покренули.

"Са четири одсто које смо освојили, немамо много простора за маневрсисане али се надамо да ћемо током преговора са њима успети да дођемо до нама прихватљивих услова за сарадњу и подршку", каже за "Новости" један од оснивача покрета Владимир Кљајић.

Слично размишља и листа "Врачар Врачарцима", а носилац те листе Александар Илић, верује да ће и убудуће моћи да настави коректну сарадњу са руководством ове општине.

На Старом граду ситуација је неизвеснија – опозициона "Бирамо Стари град" освојила је 23 мандата, напредњаци 21, Марко Бастаћ са својом листом "Чувари Старог града" 10, а "Народна листа" и за "Зелени Стари град- Др Дејан Жујовић" по један мандат.

Тас на ваги је Бастаћ, који је на челу ове београдске општине био од 2016. до 2020. године и од кога зависи да ли ће на власти Старог града бити напредњаци или опозиција.

Радомир Лазовић из коалиције "Бирам борбу" и носилац те листе за Стари град, рекао је да су почели преговори са Бастаћем за које се верује да ће се окончати до краја недеље тако да "буде испуњена воља и жеља грађана Старог града". Бастаћ, међутим, јуче није желео да открива да ли ће и са ким у коалицију.

И на Савском венцу биће неопходна коалиција како би се формирала власт. Напредњаци су овде освојили 18 мандата, "Бирамо Савски венац" 16, "За зелени Савски венац- др Дејан Жујовић" два, а мањинска листа "Доста политике, Савски венац је наш" имаће један мандат. За већину у парламенту ове централне београдске општине неопходно је 19 мандата.

Напредњацима недостаје један одборник, а на листи "Бирамо Савски венац" уз Жујовића исто толико. То значи да ће одлучујућа бити мањинска странка Словака и Грка.

Не би било ни изненађујуће да СНС као доминантна странка формира власт у свих 17 општина у Београду, сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Он истиче да опозиција није била толико убедљива на локалним изборима а да групе грађана могу да оду на једну или на другу страну.

"Није изненађење када се на локалу појаве групе грађана које ће одлучивати у овој ситуацији", објашњава Дејан Вук Станковић.

image