Србија и Балкан

Немачки војници остају на Балкану: Већина Бундестага за наставак војних мисија на КиМ и у БиХ

О предлогу немачке владе за продужење оба мандата, требало би да се гласа наредне седмице
Немачки војници остају на Балкану: Већина Бундестага за наставак војних мисија на КиМ и у БиХGetty © Christoph Soeder

Велика већина у Бундестагу је за наставак две мисије Бундесвера на Балкану, на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини, објавио је "Дојче веле".

Осим владајуће "семафор коалиције", СПД, Зелени и Либерали, подршку предлогу немачке владе о продужењу мандата мисије Кфора на Косову су у првом читању у среду 5. јуна дале и опозиционе демохришћанске странке ЦДУ и ЦСУ.

"Потребан нам је Кфор способан да делује како би смањио текући потенцијал за сукобе и ескалацију на северу Косова и на граници са Србијом", оценио је представник Демохришћана у Бундестагу задужен за одбрамбену политику Флоријан Хан (ЦСУ).

Даље немачко учешће у мисији ЕУ Еуфор Алтхеа у Босни и Херцеговини наишло је на одобравање чак и од посланичке групе Алтернативе за Немачку (АфД).

О предлогу немачке владе за продужење оба мандата, требало би да се гласа наредне седмице.

"Западни Балкан је наше директно суседство. Одржавање мира у том региону је зато наша одговорност", нагласила је државна секретарка за одбрану Зимтје Мелер (СПД).

У предлогу владе наводи се да је основа за мисију Кфора "и даље Резолуција 1244 (1999) Савета безбедности Уједињених нација" и наглашава да су "и Косово и Србија увек јасно стављали до знања да желе да се настави присуство Кфора".

Мисија НАТО на Косову и Метохији, која траје већ 25 година, најдужи је ангажман Бундесвера у иностранству. Максималан број припадника немачких јединица за брза дејства остаће и даље 400.

Мисија Еуфор, у којој Бундесвер учествује са до 50 војника, има за циљ да обезбеди поштовање Дејтонског мировног споразума, којим је окончан рат у Босни и Херцеговини 1995. године. И та земља се, оцењују у Берлину, и даље сматра могућим извором сукоба, преноси "Дојче веле".

image