Којић: Свесрпски сабор ће показати јединство српског народа с обе стране Дрине

Свесрпски, односно Велики српски сабор ће се одржати у суботу 8. јуна у Београду

Свесрпски сабор је манифестација која ће показати јединство српског народа с обе стране Дрине, а главна порука Сабора ће бити да су Срби, где год да живе, један народ, изјавио је председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић

"Ми смо један народ, нажалост, живимо у две државе, али ми смо увек Србију сматрали својом мајком и тако ће остати", рекао је Којић за Срну.

Он је истакао и да ће једна од порука, која ће бити послата са Сабора, бити и та да су Срби за мир и суживот.

Којић је указао и да је српски народ захвалан председнику Србије Александру Вучићу за борбу коју је водио да комплетан српски народ не буде етикетиран као геноцидан, додавши да су Вучићу посебно захвалне породице српских жртава и најавио да ће се ускоро лично састати са српским председником.

Којић је поручио да се варају сви, који мисле да је Свесрпски сабор провокација, и да се варају сви који мисле да Срби желе рат.

"Ми једноставно желимо да покажемо наше јединство, саборност, да покажемо да смо један народ", навео је Којић.

Он је указао на помоћ Србије Републици Српској, а посебно Сребреници, наводећи изградњу вртића у тој општини који, како је истакао, похађа више бошњачке дјеце него српске.

"Ми то не гледамо као они. Они гледају сваку марку коју им да Турска или било која је арапска земља, да више уложе у насеља где су муслимани. Ми са друге стране гледамо да овде буде мир, суживот и толеранција", нагласио је Којић.

Он је изразио наду да ће Свесрпски сабор постати традиција, те да ће наредних година бити одржан и у неком граду у Републици Српској, па и у Сребреници.

"Да се из Сребренице пошаље порука мира, као што је показао и послао Вучић када је долазио и у Поточаре. Он је отишао и поклонио се њиховим жртвама. Знамо како је прошао. Нажалост, још нико није одговарао за то. Знамо и да је врх Републике Српске био у Поточарима, изразио пијетет према њиховим жртвама", подсетио је Којић и додао да се нико од бошњачких политичара није поклонио српским жртвама.

Свесрпски, односно Велики српски сабор који ће се одржати у суботу 8. јуна у Београду, окупиће неколико хиљада људи из Србије и Републике Српске.

Планирана је заједничка седница две владе, као и заједнички уметнички програм ансамбала из Србије и Републике Српске. Осим у главном граду, програми су планирани широм Србије.