Србија и Балкан

РТ Балкан проверава: Шта је спорно у Нишу? (ФОТО)

Цео дан и целу ноћ представници опозиције прегледали су изборни материјал у Нишу и поднели више приговора на записнике. Док Градска изборна комисија не утврди да ли су они оправдани и евентуално усвоји исправке, које су замерке већ наведене у већ предатим приговорима?
РТ Балкан проверава: Шта је спорно у Нишу? (ФОТО)© TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Након увида у изборни материјал, представници опозиционих листа "Бирамо Ниш", "Др Драган Милић", "Крени-промени" и "Уједињени – Нада за Ниш" поднели су више приговора Градској изборној комисији у Нишу због наводних неправилности.

Како су представници листе "Бирамо Ниш" рекли за медије, забележили су да је на више места дошло до нетачног уношења броја гласова, како кажу, у корист Српске напредне странке, а да они који су припали њиховој листи нису уписани.

Према речима Милоша Нешића из "Бирамо Ниш", руком су прекрајани записници, међутим, и сам каже да неке од тих неправилности могу да се поведу под лакше грешке у бројању.

"Имамо и две теже, али не могу да причам о њима јер ће морати комисија да се изјашњава, али те теже ће можда довести до неких понављања или видећемо чега", рекао је он за телевизију Нова.

Градска изборна комисија има рок од 72 сата да одговори на ове приговоре.

РТ Балкан је проверио записнике са свих 197 бирачких места из пет градских општина у Нишу који су објављени на сајту Републичке изборне комисије, а које су потписали сви чланови бирачких одбора.

Шта су пријављивали чланови бирачких одбора

Махом је долазило до лаке грешке у попуњавању записника по питању броја бирача уписаних у извод бирачког списка и тај број је био за један мањи или већи од реалног стања, али су те грешке исправљане у складу са чланом 48 Закона о локалним изборима.

Проблема је било са захтевима за гласање ван бирачког места. Наиме, на више места курир ГИК донео је захтеве за гласање после 14 сати, што су бирачки одбори одбијали, јер је рок за њихово достављање до 11 часова.

У општини Пантелеј на бирачком месту 12 забележена је неадекватна потврда за гласање ван бирачког места, јер је непотписана, па је тај изборни листић проглашен за неважећи.

Омашке су се дешавале и у погледу попуњавања записника по питању броја гласачких листића, па је тако исправка извршена на бирачком месту 27 Дом културе на општини Црвени крст, јер се у гласачкој кутији налази 117 листића, а не 118 како је било у првобитном записнику, док је важећих 114, а не 115 како је првобитно писало.

На једном бирачком месту под бројем 1 у општини Медијана гласач је пријавила да на њеној адреси не живи особа која је уписана прод редним бројем 1156.

Чак шест чланова бирачког одбора на месту 52 у општини Медијана пријавило је да чланица испред листе "Бирамо Ниш" није дозволила осталим члановима да имају увид у листиће – позиве за гласање и идентификационе документе, већ је она све гледала и диктирала бројеве.

Са друге стране, чланица одбора на коју су се жалиле колеге је као неправилност пријавила да је за гласање ван бирачког места пријављена жена која није болесна, већ је на изборни дан била на послу. Пожалила се да су је колеге из бирачког места вређале.

Бизарна занимљивост се десила на бирачком месту 29 у општини Палилула где је мушкарац дошао са личном картом на којој пише име и презиме једне особе, а ЈМБГ одговара особи под другим именом и презименом. Како је објаснио изборној комисији, пре 15 година је променио име и презиме. То није било довољно добро образложење за чланове бирачког одбора, па му није дозвољено да гласа.

Шта су пријавили посматрачи избора

Међу посматрачима, примедбе на изборни процес пријавили су само представници Цесида и то на више нишких општина.

У општини Црвени крст на бирачком месту 13 примедба је да је дошло до грешака приликом убацивања бирачких листића у кутије.

"Али се то исправило приликом бројања гласова", пише у записнику али се не наводи на који начин је исправљено.

На бирачком месту 16 представник Цесида навео је замерку што бирачко место није отворено на време због неуредности бирачког места, као и да је дошло до грешке при уписивању чланова изборне комисије.

Представник Цесида имао је замерку и на бирачком месту 19 јер је гласач гласао без важећег идентификационог документа.

У општини Палилула посматрач Цесида имао је замерку да је недостајала једна врећица у којој је требало да стоји записник о раду бирачког одбора, о посматрачу, бирачки списак и остало.

Представник исте организације имао је замерку на рад бирачког одбора на месту 31 јер је старија жена грешком убацила гласачки листић за одборнике општине Палилула у гласачку кутију за одборнике града Ниша. Бирачки одбор је то решио тако што је листић без отварања пребачен у адекватну кутију.

У општини Медијана посматрач Цесида пријавио је неправилност на бирачком месту 3 у виду лошег распореда по којем је бирачки одбор поставио лампу, спреј, спискове и листе. На истом месту бирач је испрскан по прсту да је искористио бирачко право, а испоставило се да није пријављен на том месту, због чега није могао да гласа на месту где је у бирачком списку.

На неколико места у овој општини представници Цесида имали су замерку на то што су збирне листе кандидата за одборнике залепљене све заједно, али и да се пар гласача жалило да их нема у бирачком списку иако су чланови њихове породице могли да гласају.

На бирачком месту 26 у општини Палилула боравили су представници ОЕБС-а, али они нису имали примедбе на спровођење гласања.

image