Петковић: Једини насилник и пироман на Балкану је Аљбин Курти

Са истом опсесијом, са којом прогони српски народ последње три године, могао је да се посвети испуњењу обавеза из Дијалога и потписаних споразума и Срби би већ имали формирану Заједницу српских општина, поручио је директор Канцеларије за КиМ

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти једино има спремност за терорисање српског народа, посебно на северу КиМ, а то демонстрира сваког дана својим насилним и једностраним актима, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић 

Петковић је тако реаговао на Куртијеву изјаву да је спреман да преда нацрт статута Заједнице српских општина Уставном суду једино у случају да Београд испуни свој део преузетих обавеза.

Он је оценио да се, док Курти више од две године оптужује Београд да жели немире у региону, показало да је једини насилник и пироман на Балкану Аљбин Курти, који поред голог насиља, Србима забрањује динар, али и могућност да примају плате и пензије на КиМ

"Са истом опсесијом, са којом прогони српски народ последње три године, могао је да се посвети испуњењу обавеза из Дијалога и потписаних споразума и Срби би већ имали формирану Заједницу српских општина и гарантовану безбедност коју данас немају, управо због Куртија и дивљања његових параполицијских фаланги, упуцавања и пребијања српске деце", рекао је Петковић.

Додаје и да је комплетна међународна заједница прозрела намере Аљбина Куртија да избегне фомирање Заједнице српских општина и истакао да је немогуће да све људе лаже све време и да верује да ће његова демагогија икога заварати.

"Београд је све своје обавезе из дијалога применио, а реакција српског народа на вишегодишњи терор није никакав алиби Куртију да избегне своје обавезе. Подједнако, као што је наставио са нелегалном експропријацијом на северу Косова и Метохије, иако је обустава тих противправних радњи била обавеза у коју се клео док се надао пријему у Савет Европе, по истом моделу дезавуише јавност и међународне представнике да има добру вољу да нацрт Статута ЗСО шаље пред тзв. Уставни суд", рекао је Петковић.

Подсећа да је формирање ЗСО у првих шест тачака споразума у Бриселу и пропратних докумената и Општих принципа из 2015. године и да никакви Куртијеви предуслови нити јесу нити ће икада бити основ за њено формирање, већ искључиво служе да своје обавезе избегне.