Србија и Балкан

"Крени-промени" враћа мандате у градској скупштини и на Новом Београду

"Због изборних малверзација одбијамо да учествујемо на овај начин у потпуном кршењу устава и демократије", казао је носилац листе Саво Манојловић
"Крени-промени" враћа мандате у градској скупштини и на Новом Београду© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Покрет "Крени-промени" одлучио је да напусти Скупштину града Београда и Скупштину општине Нови Београд, рекао је Саво Манојловић, носилац листе за Београд.

"Због изборних малверзација одбијамо да учествујемо на овај начин у потпуном кршењу Устава и демократије", казао је Манојловић на конференцији за медије.

Објаснио је да ће, технички, мандати бити верификовани а онда бити напуштена скупштина, док одборничке накнаде из буџета неће бити прихваћене.

"Са оставком и пребацивањем процес би дуго трајао, а мандати би завршили код представника власти", рекао је Манојловић.

Ипак, ни ова одлука није коначна и зависиће од одговора на приговоре који су поднети ГИК-у.

"Грађани очекују од нас и ово је одговорност према грађанима, да не пристанемо на нешто што је потпуно кршење. Неко је дошао и променио гласачке листиће. Осим ако се ова одлука не измени, ми ћемо наставити да се боримо, поднети су приговори", навео је Манојловић, прецизирајући да неће напустити скупштину Града Београда и Новог Београда "ако се неке ствари промене".

Локални парламент у Нишу неће напустити, казао је Манојловић, и додао да бито био "сулуд потез" јер би тиме онемогућили грађанима Ниша да се боре.

"То би била саботажа попут бојкота. Ми подржавамо промену власти у Нишу и ми се боримо за то", истакао је.

О својој одлуци покрет "Крени-промени" обавестио је опозиционе листе које су учествовале на овим локалним изборима.

Подсећамо, Саво Манојловић је само два дана после избора позвао опозицију да се уједине, врате мандате на републичком нову, али и у Београду, Нишу и Новом Београду, те да крену у грађанску непослушност.

Он је странкама опозиције, и онима које су учествовале на изборима, и онима које нису, поручио да нема времена да се иде у шетње и појединачне протесте, већ да се спроведе потпуна грађанска непослушност за коју, каже, има план али није хтео да га изнесе.

image