Србија и Балкан

Квинта, ЕУ и ОЕБС: Жао нам је због одлуке "Владе Косова" да финализује експропријацију на северу

Они наводе да им је жао што "Влада Косова" није сачекала да сви отворени судски поступци буду у потпуности решени пре доношења ове одлуке
Квинта, ЕУ и ОЕБС: Жао нам је због одлуке "Владе Косова" да финализује експропријацију на северуGetty © Godong

Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства и Сједињених Америчких Држава, заједно са Канцеларијом ЕУ на Косову и Мисијом Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову, изражавају жаљење због одлуке "Владе Косова" донете 30. маја да финализује експропријацију више од 100 парцела земље у општинама са српском већином на северу "Косова".

У саопштењу су навели да је неколико њихових мисија претходно поделило са тзв. Владом процене међународних правних стручњака, укључујући и мисију Европске уније за владавину права на "Косову", које указују да је тзв. Влада прекршила сопствене законе и прописе због процедуралних и техничких недостатака током процеса експропријације.

"Напомињемо да је косовски правосудни систем идентификовао сличне правне забринутости у вези са прелиминарном одлуком о експропријацији, које Влада још није решила", наводи се у саопштењу.

Док су неке од некретнина подносилаца тужби уклоњене из коначне одлуке о експропријацији, наводе да им је жао што "Влада Косова" није сачекала да сви отворени судски поступци буду у потпуности решени пре доношења ове одлуке.

"Неопходно је да Влада уложи напоре како би осигурала да активности експропријације буду у складу са законом, да се поштује законски поступак и да се у потпуности поштују права власника имовине и заинтересованих страна", поручили су.

Поред тога, изнели су "Влади" своју забринутост да нацрт закона о експропријацији није у складу са обавезама које је Косово преузело према Ахтисаријевом плану и охрабрују "Владу" да модификује закон у складу са тим пре него што га усвоји.

"Охрабрујемо 'Владу Косова' да се придржава владавине права и доброг управљања, као основ живих, демократских друштава. Такође, позивамо је да потврди своју посвећеност принципима Ахтисарија, укључујући заштиту и промоцију права невећинских заједница", истакли су у саопштењу.

image