Србија и Балкан

ЕУ тражи од власти у Београду пуну примену препорука ОДИХР

Надлежни национални органи у Србији требало би да израде веродостојне извештаје о свим инцидентима и неправилностима, поручује Петер Стано
ЕУ тражи од власти у Београду пуну примену препорука ОДИХР© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

ЕУ пажљиво прати ситуацију око локалних изборе у Србији одржаних 2. јуна и тражи од власти у Београду пуну примерну препорука међународних посматрача из ОЕБС-ове канцеларије за праћење избора ОДИХР.

У Европској комисији за Н1 кажу да узимају у обзир прелиминарне налазе и закључке међународних посматрача из ОДИХР-а према којима су "избори били добро вођени, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернатива", али и "забринутости због широко распрострањеног притиска на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса, док је медијска пристрасност у корист владајуће коалиције негативно утицала на процес".

"У светлу прелиминарних налаза и закључака ОДИХР-а, ЕУ подсећа да изборни процес захтева даље опипљиво унапређење и реформу, пошто је правилно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања Србије ЕУ. У том контексту, пуна примена препорука ОДИХР-а остаје приоритет и ми смо спремни да подржимо Србију у примени ових препорука", навео је портпарол службе за спољне послове Европске Комисије Петер Стано.

Он је додао да Брисел жели да пружи подршку међустраначком дијалогу у Србији, као и наставку рада на "инклузивној и транспарентној" примени ранијих препорука ОДИХР-а, и да приоритети морају да буду "смисленија ревизија бирачког списка и приступу медијима". 

Додао је да би надлежни национални органи у Србији требало да израде веродостојне извештаје о свим инцидентима и неправилностима.

"Настављамо да позивамо политичко руководство у Србији да обезбеди конструктиван и инклузиван дијалог широм политичког спектра. Чврсто верујемо да је учешће политичке опозиције у демократским институцијама, укључујући изборе, од суштинског значаја за сваку демократију која добро функционише", рекао је Петер Стано за Н1.

image