Србија и Балкан

Мухамед Јусуфспахић у "Релативизацији": Америка је данас у власништву циониста

"Капитал има моћ да расељава, да започиње ратове и тиме покреће људе с њихових огњишта. А ко је штампар пара? Ционисти који имају америчко држављанство", каже саговорник Љиљане Смајловић
Мухамед Јусуфспахић у "Релативизацији": Америка је данас у власништву циониста© РТ Балкан

У новој епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић разговарала је с Мухамедом Јусуфспахићем, председником Врховног сабора Исламске заједнице Србије и амбасадором Србије у Саудијској Арабији.

На почетку разговора а на тему актуелне резолуције о (наводном) геноциду у Сребреници која је усвојена у Генералној скупштини Уједињених нација, ауторка примећује да бројне исламске земље нису подржале овај спорни документ, што према њеним речима указује на боље односе Србије и исламског света, посебно после ратова 1990-их, а чему је допринео и Јусуфспахић као први амбасадор у Саудијској Арабији, држави у којој ни Југославија није имала дипломатско представништво.

"Требало је на прави начин представљати своју земљу, али и заједницу муслимана своје земље. Циљ нам је био да се с муслиманским светом успоставе што бољи односи и да се покаже да ми у Србији, као муслимани, слободно живимо и можемо да представљамо Србију где год да је то потребно, то јест да смо на ту тему равноправни с било ким", каже Јусуфспахић.

На почетку мандата је осетио плодове медијске кампање деведесетих против Србије, јер би на спомен државе чији је амбасадор, уследило захлађење, што се пак променило када је након титуле почео да додаје и Мухамед.

У Гази се дешава геноцид

"Доста је то било неодговорно и с наше, српске стране. Први сам амбасадор, и то 2018. Шта смо чекали до тад? Требало је да ме прво пошаљу у Египат будући да ми је мајка Египћанка, али пошто је циљ био успоставити што боље односе с исламским државама, истакао сам да се муслимани Србије не окрећу ка пирамидама већ ка Каби у Меки која се налази у Саудијској Арабији", каже гост "Релативизације".

Што се тиче геноцида и резолуције у УН, каже да му то неминовно мисли усмерава ка Гази.

"У Гази се дешава геноцид, а иза њега стоји ционизам у свој својој снази уз све своје сателите. Многи не желе да се супротставе ционизму, а он је јеврејски нацизам. Јеврејство је нација, јеврејство није вера, док има много јудаиста који нису ционисти јер желе да буду исправни верници. Ако сте верник, не можете бити нациста своје нације, јер бисте онда обожавали нацију", прецизира Јусуфспахић.

Упитан за коментар изјаве портпарола Савета за националну безбедност Беле куће Џона Кирбија, да оно што ради Израел у Гази, то су Американци радили у Ираку и Авганистану, чиме се заправо бранио од Међународног кривичног суда који тражи издавање налога за хапшење премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа, Јусуфспахић каже да су Сједињене Државе у власништву циониста.

"Америка је увек била ционистичка. Све што се деценијама дешава у Палестини, од промене назива земље, смањења живља било муслиманског или хришћанског, казаћу и арапског јер је језик арапски заједнички, то расељавање имало је циљ да се на тој територији населе други који себе више виде у Европи. Капитал има моћ да расељава, да започиње ратове и тиме покреће људе с њихових огњишта. А ко је штампар пара? Ционисти који имају америчко држављанство", оштар је Јусуфспахић.

Упитан да ли је и председник САД Џозеф Бајден, који каже да нема Израела, требало би га измислити, циониста, кратко одговара – јесте.

НАТО бомбардовање као скретање пажње с убијања у Палестини

На оцену Љиљане Смајловић да је његов отац, некадашњи муфтија београдски Хамдија Јусуфспахић, поред тога што се противио америчкој политици на Блиском истоку, посебно био жесток у критикама упућеним САД због НАТО агресије на Србију, каже да је бомбардовање у замешатељским круговима спровођено по принципу – мало ћемо додати једнима, мало другима, а скретати пажњу с оног што све време радимо у Палестини.

"Сматрали су да ће имати некога кога ће стално кривити, и чиме би започињали нова клања, нова убијања на овим балканским просторима док се у Палестини дешава(ло) једно сакривено такође клање, такође убијање, још жешће, оно које заиста заслужује да се по њему назива сваки геноцид, свако истребљење човека", појашњава Јусуфспахић.

О реакцијама у Србији на рат у Гази каже да је наоко много више оних који подржавају Палестину, али да у медијском излогу, а "зна се ко контролише шта се може наћи у њему", делује да је ционизам подржаван више него раније, те да треба имати на уму и да Палестина није признала независност Косова, а Израел јесте.

"Проблем у српском јавном мњењу поимања свега што се дешава у Гази долази од чињенице да су Палестинци претежно муслимани, а Срби као хришћани рећи ће да све време имају проблема с муслиманима Албанцима, Бошњацима, и ту вуку погрешну паралелу. И то је последица замешатељства јер се не препознаје траг до изворишта и зато доносимо лоше судове", закључује гост "Релативизације" Мухамед Јусуфспахић.

image