Србија и Балкан

Потврда јединства уз "мигове" и коло: Велики Свесрпски сабор у Београду

Програм ће почети у суботу у 9.00 часова молебаном у Храму Светог Саве, затим ће у 11.00 часова бити одржани билатерални састанци две делегације, а у 12.00 часова заједнички састанак две владе
Потврда јединства уз "мигове" и коло: Велики Свесрпски сабор у Београду© Antonio Ahel/ATAImages

Срби су, где год да живе, један народ, теже истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе са свима у региону, главна је порука Свесрпског сабора који ће сутра бити одржан у Београду.

Током скупа, уз присуство руководства Србије и Републике Српске, као и великодостојника Српске православне цркве, биће донете важне одлуке за опстанак нашег народа, за његов економски напредак, очување језика, ћирилице, писмо и заједничко културно наслеђе, а биће потписано и више споразума о сарадњи у многим областима. Биће представљена и декларација коју би требало да усвоје скупштине Србије и Српске, а која ће садржати одговоре на актуелне притиске којима су Срби изложени, као и наглашене будуће кораке.

Програм ће почети у 9.00 часова молебаном у Храму Светог Саве, затим ће у 11.00 часова бити одржани билатерални састанци две делегације, а у 12.00 часова заједнички састанак две владе.

За 13.00 часова планирано је заједничко обраћање председника Србије и Српске Александра Вучића и Милорада Додика, након чега се очекује да ће у Скупштини Србије бити одржана заједничка седница два парламента.

Сви посланици, и владини и опозициони, позвани су на скупштину. Долазак су потврдили председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, лидер ДНП-а Милан Кнежевић, први човек Праве Црне Горе Марко Милачић, градоначелници Пљеваља и Никшића Дарио Вранеш и Марко Ковачевић, као и лидер Демократске странке Срби у Северној Македонији Иван Стоилковић. Свечаности ће присуствовати ратни ветерани, породице жртава рата...

Очекује се да ће на Тргу Републике, где ће бити и главни програм, присуствовати око 10.000 људи. Први пут ће се на једном месту окупити скоро сви фолклорни ансамбли Србије и Српске. Око 2.500 играча из 48 културно-уметничких друштава развиће велики круг, а пет "мигова" ће прелетети тај простор у срцу Београда. Осим у главном граду, слични програми планирани су и у другим градовима Србије и Српске.

Како је најавио председник Вучић, сабор ће бити догађај који треба да промовише очување културе сећања, са обе стране Дрине.

"Имаћемо много важних и заједничких ствари у сфери културе и да ће се коначно утврдити сви задаци око изградње Музеја јасеновачких жртава у Доњој Градини и у Београду. Веома је важно да се од тога почне", рекао је Вучић за РТС.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да ће овај састанак бити потврда јединства, наставка сарадње, јачања веза са добросуседским односима.

"Нико не треба да се плаши, ово је знак нашег јединства, ово није против било чијег интереса. Увек ћете имати незадовољне. Ово је чиста идеја, заснована на чистим намерама. Тако ће остати и након завршетка скупштине, али ће утрти пут ка заједничким циљевима",  нагласила је Цвијановићева.

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић рекао је да Дрина "не треба да буде линија поделе већ кичма" и додао да је веома је важно да Срби "на обе стране, идентитетски, а не државни, буду јединствени по свим важним питањима за будућност српског народа".

"Очеви и оци"

Народно позориште из Београда даће допринос Свесрпском сабору обележавањем у Бањалуци, где ће сутра гостовати у Народном позоришту Републике Српске са представом "Очеви и очеви" по роману Слободана Селенића. Управник Народног позоришта у Београду Светислав Буле Гонцић најавио је да ће учествовати на састанку у Министарству културе Србије на којем ће се окупити руководиоци установа културе из Србије и Српске, разменити искуства и договорити будућу сарадњу.

Споразум о паралелним односима

Генерални секретар Народне скупштине Српске Боран Босанчић изјавио је да је Свесрпски парламент јединствена прилика да се додатним споразумима некако обнови Споразум о успостављању посебних паралелних односа Српске и Србије.

"Овај споразум је потписан прије 23 године, то је формални споразум који је у писаном облику ујединио и утврдио братску везу Србије и Српске, односно српског народа", рекао је Срни Босанчић.

Вучевић и Брнабић данас дочекују Вишковића, Цвијановић и Стевандића уочи Свесрпског сабора

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић и председница Народне скупштине Ана Брнабић дочекаће данас премијера Републике Српске Радована Вишковића, српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић и председника Народне скупштине РС Ненада Стевандића на граничном прелазу Сремска Рача, а уочи Свесрпског сабора и заједничке седнице две владе који бити одржани у суботу.

Након дочека у 16 часова, они ће обићи радове на изградњи моста преко Саве Рача, најављено је из Владе.

Брнабић је синоћ рекла да је поента Свесрспког сабора, који ће бити одржан у суботу национално јединство, међусобна подршка, повезивање, чување традиције, меморијализација злочина над српским народом, жртава геноцида у Јасеновцу.

У 17 часова у Палати Србија биће одржан састанак делегације Министарстава унутрашњих послова Републике Србије и Републике Српске, у оквиру Свесрпског сабора Србије и Републике Српске.

Након састанка, потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Републике Српске др Синиша Каран, обратиће се представницима медија у 17.45 часова.

Такође, министарка државне управе и локалне самоуправе Јелена Жарић Ковачевић састаће се у 13.00 сати са министарком управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенком Јујић.

У оквиру сабора, у Привредној комори Србије биће одржан састанак на највишем нивоу представника привредних комора Србије и Републике Српске.

image