Србија и Балкан

Додик: Одржаћемо референдум о независности Републике Српске, могуће уједињење са Србијом

Конкретан датум одржавања референдума накнадно ће бити одређен
Додик: Одржаћемо референдум о независности Републике Српске, могуће уједињење са Србијом© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Одржаће се референдум о независности Републике Српске од Босне и Херцеговине, а његов датум биће тек одређен, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за ТАСС на маргинама Петербуршког међународног економског форума (СПИЕФ), не искључујући могућност будућег уједињења Српске са Србијом.

"Било би апсолутно природно и историјски оправдано да се земље у којима већину становништва чини српски народ уједине у јединствену структуру и заједницу, али то је задатак будућих генерација и политичких одлука обе државе", рекао је Додик за ТАСС.

Постоји одлука о раздвајању, али, према његовим речима још увек није одређен конкретан датум и до одржавања референдума потребно је да прође неко време.

Додик најављује почетак преговора о раздруживању, али додаје да је уверен да већ постоји "историјска, генерално цивилизацијска зрелост и разумевање да то треба и да ће се десити".

Ако би Република Српска остала у саставу Босне и Херцеговине било би то губљење и времена и могућности, те је због тога неопходно престати са трошењем ресурса "узалуд се надајући да ће Босна и Херцеговина нешто учинити".

"Апсолутно не желимо да стварамо нестабилност на територији наше земље, пре свега, дали смо предлог да се одвојимо од Босне и Херцеговине. Крећемо се у том правцу", закључио је он.

Додик је раније рекао да ће власти Републике Српске у року од 30 дана израдити предлог мирног раздруживања Босне и Херцеговине.

Према његовим речима, то ће омогућити очување постојећег модела економског функционисања и његово прилагођавање моделу мирног разграничења.

Додик је најавио и да ће на Свесрпском сабору у Београду предложити да Дан Републике Српске буде Сретење.

"Девети јануар ће остати Дан настанка Републике Српске", навео је Додик, пренела је РТРС.

Знамо за план Запада да се Русија подели на пет делова

Према Додиковим речима, пре 20 година Запад је вежбао на подели Југославије, да би потом то исто поновио у Русији и окупацијом Украјине се што више приближио њеним границама.

"Знамо за постојање таквог плана: да се Русија подели на пет делова. Научили су то да раде у многим деловима света, и коначно су дошли овде. Мислили смо да ће успети", рекао је он у интервјуу за ТАСС, напомињући, међутим, да је руски председник Владимир Путин одмах сазнао за ове планове и повео борбу за руске националне интересе.

image