Србија и Балкан

Албанац оптужен за шпијунажу: Немам везе са БИА, Приштина ме прогони јер сам сведок у Хагу

Бедри Шабани је од деведесетих био запослен као цариник
Албанац оптужен за шпијунажу: Немам везе са БИА, Приштина ме прогони јер сам сведок у Хагу© Vudi Xhymshiti/Anadolu Agency via Getty Images

Бедри Шабани, Албанац који је јуче ухапшен у Урошевцу, због оптужби за наводну "шпијунажу и сарадњу са БИА", тврди да никада није шпијунирао ни за једну, а камоли српску службу.

Приштинске власти га, како поручује преко свог адвоката Бесника Берише, прогоне јер је сведок у Хагу.

Бериша наводи и да је познато да је Шабани од деведесетих до 2004. године био цариник.

"Пошто је био у саставу царине, током бомбардовања је то потврдио, чак ми је рекао да је по наређењу Генералштаба у то време боравио на царини, јер је допринео као једином граничном прелазу да пропушта робу, храну и друге ствари да иду на ратна жаришта. Ово је његово признање. Чак је рекао да је и брат Реџепа Ћосје био цариник у Приштини, уз договор некога из штаба у то време", испричао је Бериша.

Он додаје да је до 2004. био цариник, а да је од тада незапослен до данас, већ живи "од кирије".

"А, још једна ствар која је по њему неспорна је да је 2015. сведочио у Тужилаштву и каже да је одбио да се појави као заштићени сведок", рекао је Бериша, а пренео "Кљан Косова".

Наводи и да је Шабани обећао да се појави пред Специјалним судом и да није предузео ништа против Приштине.

Безбедносно-информативна Агенција (БИА) саопштила је јуче да "одлучно демантује све покушаје пласирања лажних вести од стране привремених албанских институција на Косову и Метохији".

"Одлучно демантујемо све покушаје пласирања лажних вести, од стране привремених албанских институција на Косову и Метохији, да су два лица са иницијалима Б. Ш. и М. Ћ. у било каквом односу сарадње са агенцијом", саопштено је из Безбедносно-информативне агенције.

image