Курти: Ванредни избори могу бити на јесен или зиму, зависи од опозиције

Две опозиционе странке, ДСК и АБК су одбиле Куртијев позив за састанак захтевајући оставку премијера а затим и изборе

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти каже да одржавање избора на јесен или зиму зависи од договора који се може постићи са опозиционим странкама, пишу албански медији.

"Рок за локалне изборе је јесен идуће године, за парламентарне може бити и раније, могу бити на јесен или на зиму, у зависности од тога да ли ће бити договора са опозицијом. Ја сам у последњој години свог мандата и остало је још неколико месеци, зато сам изразио спремност да, с једне стране, донесем међународне споразуме који су важни без обзира на политичке партије, а с друге стране, да одредим датум који ће бити погодан за наредне изборе. Овог пролећа то није урађено, да видимо шта ће донети јесен и зима", рекао је Курти.

Kуртијев позив за састанак пре неколико дана прихватила је само Демократска партија Косова, док су две опозиционе странке, ДСК и АБК одбиле позив захтевајући његову оставку а затим и изборе.

После састанка председника ДПК Мемљија Краснићија са Куртијем, највећа опозициона странка затражила је распуштање Скупштине тзв. Косова.

Курти је рекао да је спреман да Самоопредељење гласа за распуштање скупштине само ако се око тога сложе све опозиционе странке.