Србија и Балкан

Стевандић: Напокон је почео период српских интеграција

Република Српска је највеће српско достигнуће у последњих 200 година, поручио је председник Народне скупштине Српске
Стевандић: Напокон је почео период српских интеграција© Milos Tesic/ATAImages

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је поручио да је почео период српских интеграција и истакао да је дошао тренутак кад можемо напокон да дочекамо уједињење и јединство српског народа, што је кључно за будућност Србије и Републике Српске.

Он је указао на значај овог историјског тренутка, наглашавајући да су Срби коначно дочекали тренутак када су постали свесни своје снаге и могућности интеграције.

"Ако и по чему буде упамћена ова генерација и председник Србије, биће да је завршено време српских дезинтеграција и да су почели век и време српских интеграција. Ушли смо у фазу када смо постали свесни да смо ми као народ дочекали ослобођења од Турака, Аустро-Угара, Бугара, фашиста, нациста, али да сада напокон дочекујемо и то своје уједињење", рекао је Стевандић.

Он је нагласио важност очувања територије, власти и организације Републике Српске, што омогућава сигурност свим Србима.

"Република Српска, као државотворни ентитет, је највеће српско достигнуће у последњих 200 година јер то је једина територија коју смо сачували. Имамо народ, власт и организацију и устав, значи можемо да будемо поносни, јер почиње век интеграција", навео је Стевандић.

Додао је и да ће ово бити "век лидера, а не век чиновника", указујући да су лидери попут Вучића, Орбана и Додика примери политичара са стварним резултатима и подршком народа.

Према његовим речима један од кључних тренутака за српски народ био је успостављање 15. септембра као Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Истакао је да Србија и Српска теже миру и стабилности, упркос притисцима и изазовима.

"Једине праве мировне иницијативе са Балкана полазиле су из Србије. Све друго су биле ратнохушкачке иницијативе из Сарајева и од других. Ми смо постали економски лидер захваљујући снази Србије", навео је Стевандић истакавши да Србија постаје војна сила са најмодернијим системима наоружања.

Он је подсетио да је суверенитет Републике Српске заснован на правима добијеним Дејтонским споразумом и да су једине међународно признате границе у Европи оне које су утврђене тим споразумом.

image