Србија и Балкан

Вучић на представљању новог кинеског воза: Даћемо све од себе да Србија избегне сваки сукоб и рат

Председник Србије присуствовао је представљању новог електромоторног кинеског брзог воза - Соко
Вучић на представљању новог кинеског воза: Даћемо све од себе да Србија избегне сваки сукоб и рат© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Свет је у Уједињеним нацијама видео ко је вазал и српски народ никада неће довести неког ко води вазалну политику. Ми смо пријатељи са кинеским народом и  Кина нас поштује, рекао је председник Србије Александар Вучић одговарајући на питање новинара како коментарише што се, после недавне посете Си Ђинпинга Србији, све више прича да је Србија вазал Кине.

"Воз је кренуо и тешко га је зауставити. Не бих да коментаришем ни Путинове ни Макронове изјаве. Све што се дешава у свету води нас у катастрофу. Може ли воз да преживи пад у провалију. За нас је страшно важно да сачувамо мир, народ, људе. Даћемо све од себе да Србија избегне сваки сукоб и рат", рекао је Вучић, коментаришући ситуацију у свету.

Говорећи на представљању новог електромоторног кинеског брзог воза - Соко, Вучић је рекао да је Србија наручила пет електромоторних возила из Кине, и да последњи треба да стигне децембра 2025. године.

"За разлику од претходног воза овај има прву и другу класу. За сат и 10 минута ћете бити из центра Београда до центра Суботице", казао је председник.

Кинеска фабрика возова

Вучић је изјавио да се Србија нада фабрици возова која ће бити отворена захваљујући Кини и нагласио да су кинеским партнерима већ понудили неке локације.

"Надам се фабрици возова и радимо на томе, још нисмо довољно спремни из много разлога, али радимо на томе", навео је председник.

"Водили смо их на све локације, понудили неке локације од Ћуприје око Ниша Алексинца, Краљева да се искористи шта се може искористити у Смедеревској Паланци. Видећемо шта ће наши кинески пријатељи рећи", казао је председник.

Нагласио је да је по налогу кинеског председника Си Ђинпинга три дана после њихове посете Београду у Србију стигла кинеска делегација.

Говорећи о Свесрпском сабору Вучић каже да људи мисле да је то само састанак Вучића и Додика, већ да ће сваки министар примити свог колегу.

"Биће велика манифестација, желимо да покажемо јединство у опредељењу да не кријемо припадност истом народу, поштовање Дејтонског мировног споразума што се тиче Српске. Свако је свог партнера пронашао. много симболике, али и важних и конкретних ствари. Уплатићемо новац за пут Бијељина-Сремска Рача. Одлука о изградњи меморијалних центара, да са приче пређемо на дела", рекао је председник.

Каже да очекује да ће са Сабора бити послата порука јединства српског народа и о политичком субјективитету српског народа у целом региону. Најавио је да ће бити донето много важних одлука, међу којима ће бити и одлука двеју влада о изградњи меморијалних центара у Београду и Доњој Градини.

"Јесу ли Албанци као колективни политички субјективитет постигли значајне резултате у Северној Македонији - јесу. А јесмо ли ми Срби постигли икакве резултате као политички субјективитет у Црној Гори - нисмо", рекао Вучић.

Он је додао да ће Србија питати словеначке партнере како је могуће да Срби који су највећа етничка група у тој земљи после Словенаца немају статус националне мањине.
"А немају статус националне мањине да не би могли да остварују и своја друга колективна права. Али све на цивилизован, демократски начин", рекао је Вучић.

Додао је да не мисли да се треба мешати у унутрашња питања других земаља, али да Срби морају да истакну да се не стиде свог порекла и да се поносе својим родом.

"Тражићемо своја права каква имају сви други народи. Ништа више од тога. Нећемо да учествујемо ни у ратовима, ни у сукобима, ни у рушењу међународно правно признатих граница. Ни у чему од тога. Једино што желимо су права за наш народ, каква сви други имају", рекао је Вучић.

Брига за гас и нафту а не за изборе

На питање о резултатима избора и актуелне политичке ситуације Вучић каже да нема времена да се бави исходом гласања.

"Не бавим се тиме, за мене су избори завршени, ко ће и како да формира власт. Рекао сам и једнима и другима све, сада радимо само на Сабору. Испратио сам Додика у Русију, бавим се тиме ко иде у Швајцарску, како, зашто и да ли ћемо да имамо довољно нафте, гаса...", рекао је Вучић. 

Све о новом возу

Кинеска компанија ЦРРЦ Чангчун дизајнирала је и произвела електромоторни воз Соко по мери за железничке пруге у Србији и Мађарској, имајући у виду посебности железничке пруге у Србији и Мађарској.

Воз има капацитет од 250 места и дугачак је 103 метра, а може развити  брзину до 200 километара на сат.

Такође направљени су тако да одговарају локалним културолошким карактеристикама.

Воз се састоји од четворо кола, двоје моторних кола и две приколице и у потпуности је усклађен са ТСИ системом.

Сва кола за седење провог и другог разреда поседују простор за инвалидска колица, тоалете за особе са смањеном покретљивошћу, простор за одлагање бицикала, кабасти пртљаг и друго.

Снага вуче је 2.700 киловата.

Воз поседује систем тзв. интелигентног одржавања, то јест може да дијагностикује кварове и сметње на возу, побољшава ефикасност одржавања и оптимизује трошкове. Систем обухвата и праћење температуре на осовинама.

Такође, поседује интелигентни систем за продају карата односно може приказати слободна и заузета места за путнике и информације о деоници у реалном времену.

На аутоматима и апаратима за кафу обезбеђено је онлајн плаћање.

Воз има интелигентни надзор, скоро 1.000 тачака за надзор које су распоређене по целом возу, од напајања, вуче, кочница...

Кориснички интерфејс за вожњу воза може да се прикаже на српском, мађарском, енглеском и немачком језику.

Дисплеј са информацијама о путницима у салону биће приказан на српском и мађарском језику.

image