Србија и Балкан

Додик: Путин разуме и уважава Републику Српску, и њега је Запад преварио

Наши људи нису спремни да се повинују санкцијама према Руској федерацији, истакао је председник Републике Српске
Додик: Путин разуме и уважава Републику Српску, и њега је Запад преварио© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

Председник Руске Федерације Владимир Путин разуме и уважава Српску, јер је Русија у односу на земље Запада једини сведок Дејтонског споразума који га и даље поштује, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик у разговору за "Спутњик".

"Он разуме и уважава Републику Српску. Руска Федерација је сведок потписа Дејтонског споразума, и она је једина остала на том основном споразуму. Сви други са Запада су давно напустили Дејтонски споразум, креирајући решења која су ван њега и ван Устава. И ништа то није ново, јер је и сам председник Путин доживео ту врсту преваре Запада, када је потписујући Мински споразум веровао да ће доћи до стабилизације и провођења тог споразума, а касније се сазнало да је стварни интерес Запада да подвали и превари Русију", рекао је Додик, одговарајући на питање какав је Путинов став о мирном разграничењу Српске и БиХ.

Додик је подсетио да се Република Српска није придружила санкцијама Запада према Руској Федерацији, и истакао да западне земље чине да те санкције онемогуће било какву сарадњу фактора и субјеката са простора Европе са Русијом.

"Ми одржавамо све односе са нашим старим и традиционалним партнерима у бизнису овде у Русији и разговарамо о новим могућностима, и тражимо начине да та сарадња буде успешна, на обострано задовољство. Наши људи су свесни тешкоћа и изазова, али нису спремни да се повинују неправедним санкцијама према Руској Федерацији", истакао је председник Српске.

На питање како види Републику Српску уколико раздруживање буде успешно, Додик је рекао да је види као заједницу мира и добро уточиште за све добре људе.

"Видим је као стабилну развијену и богату заједницу. Она има све предуслове да тако и буде. Међутим, креатори западне политике су нам наметнули заједницу Босне и Херцеговине која је зауставила успешнији пут Републике Српске као просперитетне и богате заједнице", истакао је Додик.

image