Србија и Балкан

Вулин: Када су Срби јединствени Балкан је миран, нећемо дозволити да нас окрећу једне против других

Нисте могли да чујете ниједног политичког представника Срба без обзира да ли је у питању Република Српска или Србија који је говорио о томе да ћемо силом или ратом било шта урадити или постићи, истиче Вулин
Вулин: Када су Срби јединствени Балкан је миран, нећемо дозволити да нас окрећу једне против других© FOTO TANJUG/ STR

Евидентно је да се Срби највише боре за стабилизацију и за мир на Балкану, изјавио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин и истакао да нас историја учи да сукоби на Балкану почињу када дође до покушаја физичког уништења Срба или бруталног гажења њихових права.

"Али, када су Србија и Срби мирни, а ствари функционишу уз поштовање, никад нема сукоба на Балкану", рекао је Вулин у интервјуу за Срну говорећи о оптужбама појединих политичара из Сарајева, Приштине и Загреба да су Срби претња по мир, а посебно Република Српска и Србија и коју улогу у свему томе има НАТО.

"Нисте могли да чујете ниједног политичког представника Срба, без обзира да ли је у питању Српска или Србија који је говорио о томе да ћемо силом или ратом било шта урадити или постићи", навео је Вулин, који је и сенатор Републике Српске.

Његову забринутост, каже, изазивају ставови Сарајева, Загреба, а посебно Аутономне Покрајине Косово и Метохија, односно привремених институција локалне самоуправе у Приштини, јер то није из њихове главе.

"Они никад самостално ништа нису радили, они никад самостално нису водили своју политику. Плаши ме управо то. Знате, није случајно да у истом тренутку велике силе Запада одузимају имовину Руској Федерацији, Кристијан Шмит хоће да одузме имовину Српској, а Аљбин Курти на Косову и Метохији покушава да отме имовину Србима. Плаши ме то што очигледно све долази из једног центра", указао је Вулин.

Албанци су пешадија НАТО-а

Оценио је да НАТО ту треба да послужи као средство претњи, и да Курти на простору Косова и Метохије све ради како би изазвао Србију да мора да делује, а онда ће се појавити НАТО који ће рећи: "Е сада ћемо ми да заштитимо Приштину".

"Тако посматрам и пријем такозваног Косова у Парламентарну скупштину НАТО пакта, иако морам признати да ми је то било и крајње логично јер Албанци јесу пешадија НАТО пакта, па треба увек топовског меса, треба неко да чисти минска поља по Украјини, што то не би радили Албанци. Неће ваљда да раде Белгијанци или тако неко", каже Вулин.

Веома је забринут, истиче, и због тога што зна да сви ти центри који никада нису одлучивали о себи, говоре једним гласом и језиком.

Истиче да се искрено залаже за продубљивање специјалних веза Србије и Српске.

"Залажем се за то да сви грађани Републике Српске и сви Срби где год да се роде на свету имају аутоматски право на српско држављанство, баш као што се залажем да ми Срби који смо пореклом из Републике Српске имамо право да гласамо на изборима у Српској", навео је Вулин и упитао: "Зашто не бисмо одлучивали једни о другима, јер јесмо једно".

"Ко је то нама ближи, како Србија може да се лиши Републике Српске? Каква би то земља била? А, са друге стране, како Република Српска може да занемари ставове Србије или да занемари нас бар 800.000 који смо пореклом из Републике Српске, а живимо у Републици Србији. Ми смо једно", истиче Вулин.

Истиче да председник Србије Александар Вучић разуме шта је Република Српска и колики је њен значај, те подсећа да је иницирао заједничко обележавање четири веома значајна датума из српске заједничке историје.

"У том тренутку странци су били веома љути, питали су се шта то треба да значи, а ево неколико година касније, то је нормално и то се подразумева. Дакле морамо да радимо оно што ми сматрамо исправним. Вучић је председник свих Срба и као председник свих Срба он брине о свим Србима без обзира где они живе", навео је потпредседник Владе Србије.

Истиче да Република Српска има апсолутну сигурност да ће је Србија чувати бранити свим дипломатским, економским и политичким средствима и да су једно.

"У овим тешким тренуцима ми показујемо да постоји светлост на крају тунела, а то је српско јединство", навео је.

Суђење Додику - тиранија

Коментаришући апсурдно суђење Додику пред Судом БиХ у Сарајеву, Вулин је оценио да је то чисто насиље, тиранија неправа и силе, те нагласио да би књижевник Петар Кочић, да је жив, вероватно написао још једног Давида Штрпца.

"То је чисто насиље. Милорад Додик треба да послужи као пример како пролазе они који се доследно боре за српски народ. Он треба да послужи као пример како ће проћи свако онај ко се усуди да каже истину и да се бори за интерес српског народа у Републици Српској и не само Републици Српској већ свуда", сматра Вулин.

Они, каже Вулин, не траже упориште у праву или закону нити ће га тражити, већ објашњење у сили као таквој.

"Република Српска не сме да допусти да се о њој одлучује на овај начин и да одлуке које ће је поништити без права, без суда, без закона, могу на било који начин да се прихвате. Ја сам сигуран да ће председник Додик издржати ову борбу. Уосталом, такви су Срби из Републике Српске! Јаки!", поручио је Вулин у интервјуу Срни.

image