Србија и Балкан

Селаковић: Ми као народ за границе не знамо

Не прихватамо никакву врсту етничког инжењеринга међу нама, јер не постоје Србијанци или босански, црногорски, македонски Срби или хрватски Срби, ми смо један народ, поручио је министар културе уочи сутрашњег Свесрпског сабора
Селаковић: Ми као народ за границе не знамо© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Министар културе Никола Селаковић изјавио је да ће јединство као кључна порука сутрашњег Свесрпског сабора бити наглашено и кроз декларацију о недељивости и јединству српског народа и поручио да је српски народ увек био за мир и слободу коју је доносио и другима.

"Ако се неки народ залаже за мир и воли своју слободу, цени је и брани, онда је то наш српски народ и то смо доказали у вековима постојања на овим просторима", рекао је Селаковић за Танјуг и указао на велики симболички значај и поруку сабора.

"Сама порука 'Један народ - један сабор - Србија и Српска' не само да моћно звучи, него и јесте моћна управо зато што показује да без обзира на државне границе које поштујемо, и у томе предњачимо у односу на све друге у овом делу Европе, ми као народ за границе не знамо", рекао је Селаковић.

Он је истакао да су Срби смо народ једно, без обзира на политичке системе у којима живе и делују.

"Не прихватамо никакву врсту етничког инжењеринга међу нама, јер не постоје Србијанци или босански, црногорски, македонски Срби или хрватски Срби. Ми смо Срби, као један народ", поручио је Селаковић.

Када је реч о Сабору, он је подсетио да ће на њему, између осталог, учествовати око 2.500 чланова КУД-ова из Србије и Српске који ће заиграти једно од највећих и најдужих српских кола које се икада играло, како је напоменуо.

Што се тиче декларације, чије је потписивање најављено за сутра, Селаковић истиче да она треба да потцрта недељивост и јединство српског народа, али и недељивост културног простора.

"Ми никога не вређамо, али тражимо да нико не вређа ни нас, туђе не угрожавамо, али тражимо да нико не угрожава ни нас. Ако нас угрожава - онда ћемо се борити", поручио је Селаковић.

Са друге стране, како додаје, постоји и политичка веза јер је Република Српска саставни део Босне и Херцеговине, а Србија је потписница и гарант Дејтонског мировног споразума који је поставио рецепт за функционисање БиХ као државе.

"Свако ко крши реч Дејтона, брутално гази и ниподаштава, мора да зна да ми нећемо ћутати и сагињати главу. Не пада нам на памет да ратујемо, то је сулудо. Али подижемо свој глас када нас неко вређа", нагласио је министар.

image