Србија и Балкан

Брнабић о Свесрпском сабору: На дневном реду три најважније теме

Председница Скупштине је позвала све људе из Србије и региона да дођу на Трг Републике сутра у 17 сати, јер је реч о прослави заједништва и слоге
Брнабић о Свесрпском сабору: На дневном реду три најважније теме© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је задужена за парламентарну сарадњу Србије и Републике Српске на сутрашњем Свесрпском сабору, оцењујући да је реч о историјском сабору и историјском дану.

"Сви министри у Влади Србије на челу са премијером су се активирали поводом Свесрпског сабора, истакла је Брнабић", наводећи да ће сутрашњи дан "бити и леп и напоран".

Брнабић је за "РТВ Пинк" рекла да ће заједничка сутрашња седница владе Србије и РС бити у складу са припремама, а да ће најважније теме бити Меморијални центар у Новој Градини и Меморијални центар у Београду, изградња путева и инфраструктуре, улагање у образовање и културу.

Брнабић је истакла да ће на састанку у Народној Скупштини бити одржан Парламентарни форум Србије - Република Српска.

Она је на коктел позвала све опозиционе странке јер је, како је навела, то дан када све разлике треба ставити по страни, дан заједништва и слоге.

Истакла је да сабор не треба повезивати са резолуцијом о Сребреници, као и да је председник Србије Александар Вучић причао са званичницима РС о одржавању Свесрпског сабора много пре него што се сазнало за резолуцију.

Брнабић је нагласила да је од 2014. године, захваљујући Вучићу, почело да се ради на јачању специјалних паралелних веза Србије и РС, што је у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Подсетила је да је Србија издвојила милион евра за РС 2014. године, иако су Србију тада погодиле поплаве.

Брнабић је навела да је од 2014. до сада Србија издвојила 107 милиона евра за РС, углавном за децу, вртиће, здравство, као и комуналне пројекте.

"Данас сви виде резултате специјалних паралелних веза, а сабор је начин да се то додатно ојача", истакла је Брнабић.

Она је позвала све људе из Србије и региона да дођу на Трг Републике сутра у 17 часова, јер је реч о прослави заједништва и слоге.

image