Србија и Балкан

Ненад Стевандић за РТ Балкан: Почео је процес уједињења српског народа који се неће зауставити

Ако неко покуша да укине РС, она ће бити самостална, немамо ништа против суживота, али своја права не можемо да жртвујемо и не можемо да постанемо народ који се не пита, не одлучује, нема свој Устав, територију и надлежности које смо добили у Дејтону након четири године херојске борбе, каже председник Скупштине РС

Свесрпски сабор није само један догађај на којем ћемо давати изјаве и организовати заједничке седнице владе и свечаности, него отварање једног процеса, каже за РТ Балкан председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић пред сутрашњу велику манифестацију. 

Како додаје, након много година дезинтеграција нашег простора, народа, и културног и духовног, почели су процеси интеграције. 

"Ми већ одавно славимо заједничке празнике, 15. септембар Дан слободе и националне заставе, заједнички обележавамо и тешке датуме из наше историје, прогон нашег народа, убијања и геноцида над нашим народом и у Доњој Градини и на мосту у Рачи и на местима где данас живе протерани Крајишници. Али исто тако правимо велик залог за будућност, да се наш народ избори за своја права, да као и други народи у свету и Европи не може да буде угрожен. Да има право и на самоопредељење и на заједничку будућност и културу, да га нико не протерује јер су то били трагични векови иза нас", истиче Стевандић.

Он указује да смо дочекали многа ослобођења, и од Турака и од Аустроугара и Бугара, и фашиста и нациста, али нисмо дочекали уједињење.

"Сада видимо да је почео процес уједињења који се неће моћи зауставити, а ми га управо са Свесрпским сабором институционализујемо. И то је његова највећа вредност", напомиње Стевандић. 

Осврћући се на најаву председника РС Милорада Додика да ће бити расписан референдум о независности Српске од БиХ, председник парламента РС каже да је то одговор на оне који стално укидају Републику Српску.

"Стално говорим да ако неко покуша да укине РС, она ће бити самостална. Иначе ћемо моћи да живимо у заједничкој држави. Немамо ништа против суживота, али своја права не можемо да жртвујемо и не можемо да постанемо народ који се не пита, не одлучује, нема свој Устав, територију и надлежности које смо добили у Дејтону након четири године херојске борбе", напомиње саговорник РТ Балкан.

Он наглашава да је црвена линија да РС институционално у свом капацитету има право да постоји на територији где се примењује њен Устав.

"Има право да самостално доноси одлуке, а да високи представници, амбасадори и остали, не могу да мењају наш начин живота без обзира колико су њихове земље моћне. И да не могу да одлучују уместо нас", закључује Стевандић.    

image