Србија и Балкан

Завршен Свесрпски сабор: Усвојен нацрт Декларације; Велики ватромет на левој обали Саве (ВИДЕО)

Програм је почео у 9.30 молбеном за Републику Србију и Републику Српску који је служио патријарх српски Порфирије, а завршен је неформалним дружењем у ТЦ "Галерија"

У Београду је одржан Први свесрпски сабор под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", који је окупио званичнике Србије и Републике Српске, са председницима Александром Вучићем и Милорадом Додиком.

Сабор је свечано завршен вечерас великим ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.  Потписани су меморандуми између министарстава Србије и Српске.

Два парламента у наредних 90 дана требало би да усвоје Декларацију о заједничкој будућности која је, по речима Додика, суштински национални документ који даје одговор на бројне изазове.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик поручили су да је ово историјски дан, дан када су се Срби ујединили да бране слободу и своје националне интересе.

Централно обележавање манифестације било је органозовано на Тргу републике у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика и чланова влада. Том приликом су фолклораши из Србије и Српске одиграли српско коло у центру Београда.

Сабору су присуствовали званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.

Делегације Србије и Републике Српске одржале су бројне седнице и потписале више билатералних споразума.

Програм је почео у 9.30 молбеном за Републику Србију и Републику Српску који је служио патријарх српски Порфирије.

Након дефилеа културно-уметничка друштва из Републике Српске и Србије која су кренула од Калемегдана и Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове и Трга Републике, састала су се на Тргу Републике где су одиграла "моравац".

Двојица лидера потом су обишла Народни музеј, а дан завршила на тераси тржног центра "Галерија" и великом бакљадом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

  • 8. јун 2024 • 21:16

    21:16

    Велика бакљада са Савског моста у Београду поводом Свесрпског сабора

    Велика бакљада уприличена је вечерас са Старог савског моста у Београду, поводом завршнице првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор".

    У близини моста, на кули Београд, исписано је "Живела Србија, живела Српска", као и "Један народ, један сабор" уз осветљење у бојама српске тробојке.

  • 21:00

    Обраћања Додика и Вучића на тераси Тржног центра "Галерија": Срби имају две државе - Србију и Српску

    Председник Републике Српске рекао је на неформалном окупљању на тераси Тржног центра "Галерија" да односи Србије и Српске никада нису били тако пуни разумевања до доласка Александра Вучића.

    "Осећамо да нисмо само браћа, већ да смо заједно спремни да носимо терет и одговорност и заједно кажемо шта хоћемо, а не да гледамо на далеке канцеларије и нагађамо шта би они хтели… Овај народ ће се ујединити и сигурно ће бити једно", рекао је Додик, преноси РТС.

    Истакао је да српски народ "има две државе, Србију и Републику Српску".

    "То није само територија и становништво, није само извршна власт, већ љубав према њој и кад то кажем имам на уму оно што је БиХ. Каква је то држава у којој нема љубави, него силе и присиле", упитао је Додик

    Истакао је да данашњи дан пише нову историју.

    "Добили смо многе позиве да нас питају шта је то (декларација), ми не морамо све да кажемо, али за почетак да ћемо 15. 2. обележавати Дан државности Републике Српске и Републике Србије", поновио је Додик.

    После председника Српске окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић. Указао је да су данас постављени темељи за много дивних ствари у будућности и захвалио Додику што је "заштитио огњишта нашег народа". Указао је и ако неко мисли да угрози опстанак Републике Српске не треба да сумња на чијој страни ће бити Србија.

    Навео је да је Милораду Додику данас за нијансе лакше него њему јер се осврнуо на политичке противнике.

    "Зашто је Милету и данас за нијансу лакше? Кад вам падну на памет политички противници, то значи да вам је довољно лако и да имате времена да се на њих осврнете. Ја немам времена, што значи да Милету лакше. Видим тежу ситуацију за нас него што је сви други виде. Због свега што нам раде у Приштини, што се збива у свету биће све теже свакога дана", рекао је Вучић.

  • 18:52

    Вучић на Тргу републике развио српску заставу: Данас је важан дан

    Председник Србије Александар Вучић развио је српску заставу на Тргу републике где је заједно са председником РС Милорадом Додиком присуствовао централном обележавању манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

    "Данас је важан дан, постигнут је договор о српском јединству које ће трајати довека и које нико више, никада, неће моћи да сруши", навео је Вучић на Инстаграму.

  • 18:45

    Вучић: Постоји могућност да је пронађен заручни прстен кнегиње Милице

    Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Народног музеја Србије да ће држава покушати да откупи сва наша уметничка дела која се налазе на аукцијама као и да постоји могућност да је пронађен заручни прстен књегиње Милице.

    "Ми се трудимо да вратимо све у земљу што се налази на аукцијама. Покушаћемо да као држава то купимо и да вратимо у земљу и предамо Народном музеју. И још неколико књига, али ово је најважније", рекао је Вучић.

    Он је истакао и да је Народни музеј као институција национално благо, али да није посећена у оној мери у којој заслужује и позвао све људе из целе Србије и Републике Српске, Црне Горе и других крајева да га посете.

    "Позвао бих све људе да дођу у Народни музеј. Позивам људе из Београда, целе Србије, Републике Српске, Црне Горе и да дођу и виде. Невероватне ствари имамо", поручио је Вучић приликом обиласка.

  • 18:09

    Вучић и Додик почели посету Народном музеју

    Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик започели су данас обилазак Народног музеја у Београду, а у оквиру Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

    Са њима су и министри културе Србије и Српске Никола Селаковић и Жељка Стојичић.

  • 18:01

    Мигови надлећу централну манифестацију Свесрпског сабора на Тргу републике

    Мигови Војске Србије надлетели су данас Трг републике на крају Централног обележавања манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно" у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

    Пилот из Мига је у уживо преносу поздравио све учеснике Сабора.

  • 17:49

    Вучић: Живимо у тешко време, морамо бити мудрији него иначе

    Живимо у тешко време, не нашом кривицом, али знамо колико је важна слобода, независност, да сами односимо одлуке о путу Србије и Републике Српске, поручио је председник Србије Александар Вучић са Трга Републике у Београду, где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

    "Морамо да будемо мудрији него обично, да покажемо а смо довољно паметни. Гинули смо у 20 веку више него други, дајте да паметном политиком сачувамо главе наше деце, мир, слободу и националне циљеве и интересе", рекао је председник Србије.

  • 17:38

    Додик: Кључна реч овог Сабора је слобода

    Кључна реч овог сабора је слобода, јер су Срби кроз векове дали много жртава за слободу и мир, поручио је председник Републике Српске са Трга Републике у Београду, где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

    Он је истакао да је потребно је очувати мир по сваку цену, али се једнако тако борбено односити према нашим циљевима и нашим националним интересима.

    "Јака Србија је наш понос, понос сваког Србина и зато смо данас овде, на сабору нашег уједињења и нашег постојања", истакао је Додик.

    Опширније прочитајте овде.

  • 17:14

    Почела централна манифестација Свесрпског сабора на Тргу републике

    Централно обележавање манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно", почело је данас на Тргу републике у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

    Свечаност којој присуствују и највиши званичници Србије и РС, почела је химном Србије "Боже правде" и Свечаном песмом Републике Српске.

    Председници Вучић и Додик обратиће се окупљеним грађанима.

    РТ Балкан/Јелена Марковић

    На Тргу, којим се вијоре српске заставе, наступиће фолклораши из 20 Културно уметничких друштава Републике Српске, који су нешто после 16 сати кренули од Скупштине града Београда преко Теразија до фонтане испред Културног центра Београда, где су се срели са члановима 30 КУД-ова из Србије, а који су Кнез Михаиловом продефиловали од платоа на Калемегдану. На месту укрштања разменили су националне заставе.

    Централна манифестација којој присуствују и највиши званичници Србије и РС, као и градоначелници Београда и Бањалуке Александар Шапић и Драшко Станивуковић биће завршена песмом "Ово је Србија".
    Планирано је да двојица председника и чланови двеју влада обиђу и Народни музеј на Тргу републике.

    Свесрпски сабор носи главну поруку да су Срби, где год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе са свима у региону.

  • 16:54

    Министарства пољопривреде Србије и РС: Меморандум доноси ефикасније аграрно плаћање

    Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да ће Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања између Србије и Републике Српске, које је потписан данас, у оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Српске, омогућити ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

    "Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају - пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања", наводи се у саопштењу.

    Како се наводи, Србија је направила крупан искорак успостављањем система еАграр који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче.

    "Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је веома важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

    Додаје се да су, током Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска", два министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Мартиновић и Саво Минић, свечано отворили сталну Музејску поставку пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије у просторијама Пољо клуба, у оквиру Сектора за рурални развој.

    Циљ те поставке јесте приказивање традиције, обичаја и културе српских домаћина кроз све крајеве наше земље који представљају пољопривреду и рурални туризам Србије.

image