Завршен Свесрпски сабор: Усвојен нацрт Декларације; Велики ватромет на левој обали Саве (ВИДЕО)

Програм је почео у 9.30 молбеном за Републику Србију и Републику Српску који је служио патријарх српски Порфирије, а завршен је неформалним дружењем у ТЦ "Галерија"

У Београду је одржан Први свесрпски сабор под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", који је окупио званичнике Србије и Републике Српске, са председницима Александром Вучићем и Милорадом Додиком.

Сабор је свечано завршен вечерас великим ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

Владе Србије и Републике Српске усвојиле су нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.  Потписани су меморандуми између министарстава Србије и Српске.

Два парламента у наредних 90 дана требало би да усвоје Декларацију о заједничкој будућности која је, по речима Додика, суштински национални документ који даје одговор на бројне изазове.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик поручили су да је ово историјски дан, дан када су се Срби ујединили да бране слободу и своје националне интересе.

Централно обележавање манифестације било је органозовано на Тргу републике у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика и чланова влада. Том приликом су фолклораши из Србије и Српске одиграли српско коло у центру Београда.

Сабору су присуствовали званичници највиших институција Србије и Републике Српске, представници Срба из региона, као и црквени великодостојници Српске православне цркве.

Делегације Србије и Републике Српске одржале су бројне седнице и потписале више билатералних споразума.

Програм је почео у 9.30 молбеном за Републику Србију и Републику Српску који је служио патријарх српски Порфирије.

Након дефилеа културно-уметничка друштва из Републике Српске и Србије која су кренула од Калемегдана и Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове и Трга Републике, састала су се на Тргу Републике где су одиграла "моравац".

Двојица лидера потом су обишла Народни музеј, а дан завршила на тераси тржног центра "Галерија" и великом бакљадом из Парка Републике Српске на левој обали Саве.

8. јун 2024 • 21:16

Велика бакљада са Савског моста у Београду поводом Свесрпског сабора

Велика бакљада уприличена је вечерас са Старог савског моста у Београду, поводом завршнице првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор".

У близини моста, на кули Београд, исписано је "Живела Србија, живела Српска", као и "Један народ, један сабор" уз осветљење у бојама српске тробојке.

Обраћања Додика и Вучића на тераси Тржног центра "Галерија": Срби имају две државе - Србију и Српску

Председник Републике Српске рекао је на неформалном окупљању на тераси Тржног центра "Галерија" да односи Србије и Српске никада нису били тако пуни разумевања до доласка Александра Вучића.

"Осећамо да нисмо само браћа, већ да смо заједно спремни да носимо терет и одговорност и заједно кажемо шта хоћемо, а не да гледамо на далеке канцеларије и нагађамо шта би они хтели… Овај народ ће се ујединити и сигурно ће бити једно", рекао је Додик, преноси РТС.

Истакао је да српски народ "има две државе, Србију и Републику Српску".

"То није само територија и становништво, није само извршна власт, већ љубав према њој и кад то кажем имам на уму оно што је БиХ. Каква је то држава у којој нема љубави, него силе и присиле", упитао је Додик

Истакао је да данашњи дан пише нову историју.

"Добили смо многе позиве да нас питају шта је то (декларација), ми не морамо све да кажемо, али за почетак да ћемо 15. 2. обележавати Дан државности Републике Српске и Републике Србије", поновио је Додик.

После председника Српске окупљенима се обратио и председник Србије Александар Вучић. Указао је да су данас постављени темељи за много дивних ствари у будућности и захвалио Додику што је "заштитио огњишта нашег народа". Указао је и ако неко мисли да угрози опстанак Републике Српске не треба да сумња на чијој страни ће бити Србија.

Навео је да је Милораду Додику данас за нијансе лакше него њему јер се осврнуо на политичке противнике.

"Зашто је Милету и данас за нијансу лакше? Кад вам падну на памет политички противници, то значи да вам је довољно лако и да имате времена да се на њих осврнете. Ја немам времена, што значи да Милету лакше. Видим тежу ситуацију за нас него што је сви други виде. Због свега што нам раде у Приштини, што се збива у свету биће све теже свакога дана", рекао је Вучић.

Вучић на Тргу републике развио српску заставу: Данас је важан дан

Председник Србије Александар Вучић развио је српску заставу на Тргу републике где је заједно са председником РС Милорадом Додиком присуствовао централном обележавању манифестације "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

"Данас је важан дан, постигнут је договор о српском јединству које ће трајати довека и које нико више, никада, неће моћи да сруши", навео је Вучић на Инстаграму.

Вучић: Постоји могућност да је пронађен заручни прстен кнегиње Милице

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Народног музеја Србије да ће држава покушати да откупи сва наша уметничка дела која се налазе на аукцијама као и да постоји могућност да је пронађен заручни прстен књегиње Милице.

"Ми се трудимо да вратимо све у земљу што се налази на аукцијама. Покушаћемо да као држава то купимо и да вратимо у земљу и предамо Народном музеју. И још неколико књига, али ово је најважније", рекао је Вучић.

Он је истакао и да је Народни музеј као институција национално благо, али да није посећена у оној мери у којој заслужује и позвао све људе из целе Србије и Републике Српске, Црне Горе и других крајева да га посете.

"Позвао бих све људе да дођу у Народни музеј. Позивам људе из Београда, целе Србије, Републике Српске, Црне Горе и да дођу и виде. Невероватне ствари имамо", поручио је Вучић приликом обиласка.

Вучић и Додик почели посету Народном музеју

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик започели су данас обилазак Народног музеја у Београду, а у оквиру Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

Са њима су и министри културе Србије и Српске Никола Селаковић и Жељка Стојичић.

Мигови надлећу централну манифестацију Свесрпског сабора на Тргу републике

Мигови Војске Србије надлетели су данас Трг републике на крају Централног обележавања манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно" у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

Пилот из Мига је у уживо преносу поздравио све учеснике Сабора.

Вучић: Живимо у тешко време, морамо бити мудрији него иначе

Живимо у тешко време, не нашом кривицом, али знамо колико је важна слобода, независност, да сами односимо одлуке о путу Србије и Републике Српске, поручио је председник Србије Александар Вучић са Трга Републике у Београду, где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

"Морамо да будемо мудрији него обично, да покажемо а смо довољно паметни. Гинули смо у 20 веку више него други, дајте да паметном политиком сачувамо главе наше деце, мир, слободу и националне циљеве и интересе", рекао је председник Србије.

Додик: Кључна реч овог Сабора је слобода

Кључна реч овог сабора је слобода, јер су Срби кроз векове дали много жртава за слободу и мир, поручио је председник Републике Српске са Трга Републике у Београду, где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

Он је истакао да је потребно је очувати мир по сваку цену, али се једнако тако борбено односити према нашим циљевима и нашим националним интересима.

"Јака Србија је наш понос, понос сваког Србина и зато смо данас овде, на сабору нашег уједињења и нашег постојања", истакао је Додик.

Опширније прочитајте овде.

Почела централна манифестација Свесрпског сабора на Тргу републике

Централно обележавање манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно", почело је данас на Тргу републике у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

Свечаност којој присуствују и највиши званичници Србије и РС, почела је химном Србије "Боже правде" и Свечаном песмом Републике Српске.

Председници Вучић и Додик обратиће се окупљеним грађанима.

На Тргу, којим се вијоре српске заставе, наступиће фолклораши из 20 Културно уметничких друштава Републике Српске, који су нешто после 16 сати кренули од Скупштине града Београда преко Теразија до фонтане испред Културног центра Београда, где су се срели са члановима 30 КУД-ова из Србије, а који су Кнез Михаиловом продефиловали од платоа на Калемегдану. На месту укрштања разменили су националне заставе.

Централна манифестација којој присуствују и највиши званичници Србије и РС, као и градоначелници Београда и Бањалуке Александар Шапић и Драшко Станивуковић биће завршена песмом "Ово је Србија".
Планирано је да двојица председника и чланови двеју влада обиђу и Народни музеј на Тргу републике.

Свесрпски сабор носи главну поруку да су Срби, где год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, имају заједничку историју, промовишу мир и добре односе са свима у региону.

Министарства пољопривреде Србије и РС: Меморандум доноси ефикасније аграрно плаћање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да ће Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања између Србије и Републике Српске, које је потписан данас, у оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Српске, омогућити ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

"Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају - пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Србија је направила крупан искорак успостављањем система еАграр који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче.

"Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је веома важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске", наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Додаје се да су, током Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска", два министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Мартиновић и Саво Минић, свечано отворили сталну Музејску поставку пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије у просторијама Пољо клуба, у оквиру Сектора за рурални развој.

Циљ те поставке јесте приказивање традиције, обичаја и културе српских домаћина кроз све крајеве наше земље који представљају пољопривреду и рурални туризам Србије.

Министарства пољопривреде Србије и Републике Српске: Меморандум доноси ефикасније аграрно плаћање

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да ће Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања између Србије и Републике Српске, које је потписан данас, у оквиру Свесрпског сабора, омогућити ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

"Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају - пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања", наводи се у саопштењу.

Како се додаје, Србија је направила крупан искорак успостављањем система еАграр који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче.

"Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је веома важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су, током Свесрпског сабора министри пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Мартиновић и Саво Минић, свечано отворили сталну Музејску поставку пољопривредне, саветодавне и стручне службе Србије у просторијама "Пољо клуба", у оквиру Сектора за рурални развој.

Циљ те поставке јесте приказивање традиције, обичаја и културе српских домаћина кроз све крајеве наше земље који представљају пољопривреду и рурални туризам Србије.

Брнабићева: Наш национални интерес је економија

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић је рекла да сматра док смо ми јачи и јединственији биће и нама боље.

Додаје да наш национални интерес јесте економија, без које не би могли да помогнемо Србима где год да живе.

"За економију је потребан мир и стабилност, ова порука заједништва и саборности јесте оно што нас спаја", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Како каже, поносна је и велика јој је част што је учествовала на заједничкој седници две Владе и зато што је усвојена Декларација која ће остати као документ за историју и потомке.

"Овај сабор значи много и показује да ћемо још више радити на томе да чувамо нашу традицију и историју и обележавамо битне датуме, али и улагати у будућност", рекла је Брнабић.

Марковић Палма: За Србе у другим државама иста права као што други народи имају у Србији

Србија је држава у којој сви грађани без обзира на верску и националну припадност имају иста права и у Србији се најмање смањио број других националности у односу на друге државе бивше Југославије, посебно у Хрватској и БиХ Федерацији, где су Срби протерани после ратова 1990-тих година, поручио је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

"Оно што ми тражимо је да Срби у другим државама у окружењу имају иста права као што имају сви грађани у Србији без обзира одакле су и када дошли у Србију. Протерани Срби из Хрватске, БиХ и из наше јужне покрајине Косова и Метохије немају другу државу, Србија је њихова држава", додао је Марковић који данас присуствује Свесрпском сабору у Београду.

Како је истакао, њему заиста није јасно како Срби у Републици Словенији немају статус националне мањине.

"Ако Срби у Мађарској имају званичан статус националне мањине и сва права као и сви други грађани Мађарске, онда је просто невероватно да тај исти статус немају Срби у Словенији и ја молим Владу у Словенији да то исправи и да Србима у Словенији озваничи статус националне мањине" истакао је Марковић.

Министар Мали са колегама из Српске о размени искустава

Министар финансија Синиша Мали прошетао је данас са колегама из Републике Српске Београдом на води, и том приликом разменио искуства како би заједно радили на добробити српског народа.

"Са драгим колегама из Републике Српске, Зором и Срђаном, прошетао сам новим 'селфие' мостом на Београду на води, а попели смо се и на 40. спрат куле Београд одакле се пружа поглед на цео град. Драго ми је што су и сами могли да се увере у то колико се Београд променио и колико сваког дана напредујемо", написао је Мали на свом налогу на Инстаграму.

"Размењујемо искуства и радимо заједно за добробот целог нашег народа. Живела Србија! Живела Српска", додао је министар финансија.

Вучић: Дали смо све од себе да Србе из Републике Српске и целог региона угостимо на најбољи начин

Председник Србије Александар Вучић истакао је да су дали све од себе да на најбољи начин угосте Србе из РС и целог региона.

"По овој врућини најбоље је прасе из фуруне. Дали смо све од себе да Србе из Републике Српске и целог региона угостимо на најбољи начин", навео је председник на Инстаграму.

Гаврић: Србија у сваком тренутку помагала Републици Српској

Генерал Војске Републике Српске Будимир Гаврић изјавио је данас да је Србија у сваком тренутку помагала Републици Српској, обезбеђујући јој оно што јој је најпотребније.

Говорећи у Дому Гарде на Топчидеру, Гаврић се захвалио свим ветеранима Србије и Републике Српске, истакавши да су они дали немерљив допринос стварању ентитета.

"У тој борби имали смо велику помоћ из матице Србије, која нас није ни у једном тренутку заборавила и помагала у свему што је могла и што је требало. Било је више добровољаца из Србије и много њих је у тој борби дало живот. Србија је у најтежим тренуцима дала огроман допринос стварању Републике Српске", рекао је Гаврић.

Он је истакао да је сарадња сваким даном све већа, помоћ Србије Српској све већа, у складу да могућностима Србије.

Ненад Поповић за РТ Балкан: Све одлуке ћемо доносити заједно

Изванредна је идеја председника Србије Александра Вучића заједно с председником Републике Српске Милорадом Додиком да се окупе сви Срби, да покажемо саборност јер када смо заједно, онда смо најјачи, рекао је министар без портфеља Ненад Поповић.

Додао је да је дивно што је све почело молебном у Храму Светог Саве који је служио патријарх Порфирије не би ли се опростило све уколико је било несугласица, те да нисмо могли да пошаљемо лепшу поруку за наш народ где год да се налази.

"За све Србе у региону, оне који су Северној Македонији, у Црној Гори, Хрватској, Федерацији БиХ веома је важно да знају да је Србија увек с њима и да ћемо увек чувати све што је наше, српско. Веома је важно да знају да у Београд долазе код своје браће и да ћемо све одлуке доносити заједно. Најважније је да помажемо једни другима онако како је то кроз векове било код нашег народа", истакао је Поповић за РТ Балкан.

Гујон: Свесрпски сабор прави одговор на изазове пред Србијом

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон изјавио је да су на данашњој заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске први пут у таквом формату политички и верски представници српског народа с обе стране Дрине били окупљени на једном месту и да му је част што је био део тог историјског догађаја.

"Велика је част бити део овог по свим обрисима историјског догађаја на којем су донесене важне одлуке. Усвојени су стратешки документи који ће дугорочно одредити правац сарадње Србије и Српске и још тешње повезати српски народ у региону", написао је Гујон на друштвеној мрежи Икс.

"Наши заједнички задаци у будућности поред економског просперитета и политичке стабилности треба да буду усмерени на очување српског језика, ћирилице, традиције, обичаја и културног наслеђа као кључних елемената српског идентитета", поручио је Гујон.

Он је оценио да је Свесрпски сабор одлична платформа и прави одговор на све изазове који очекују Србију у наредном периоду.

Фоклораши из 30 КУД из Србије наступили на Калемегдану

Сплетом игара српског фолклора, у оквиру сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" представило се 30 културно-уметничких друштава из Републике Србије на платоу на Калемегдану.

Наступили су КУД "Градимир" из Београда, ФА "Севдах" из Врања, ФА Лазарица из Крушевца, КУД Батајница и други.

Овим наступом Србија и Српска показују духовну вредност и културно наслеђе једног народа.

Сунчан дан на Калемегдану обасјао је насмејана лица младих фолклораша.

Над сценом су вијориле заставе Србије и Републике Српске.

"На сцени на Калемегдану можемо видети 30 ансамбала из целе земље. Тренутно наступа ансамбл Лаза Начић из Вршца са игром из Баната и полако проводимо крају наступ који је почео у подне" рекао је Јанко Димитријевић ин ансамбла "Коло".

Дефиле културно-уметничких друштава из Републике Српске од Скупштине града Београда преко Теразија до Кнез Михаилове улице планирано је за 16 сати.

У исто време чланови културно-уметничких друштава из Србије са Калемегдана се кренуће ка Кнез Михаиловој улици.

Колоне ће се према програму Сабора сусрести испред фонтане у Кнез Михаиловој улици у 16.30 сати.

За 17 сати на Тргу републике предвиђена је Централна манифестација сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно" где ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске играти српско коло.

Поповић, Жигманов и Букејловић о унапређењу сарадње министарстава Србије и Српске

Министарка правде Србије Маја Поповић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије Томислав Жигманов састали су се данас са министром правде Републике Српске Милошем Букејловићем.

На састанку је указано на веома добру сарадњу Србије и Републике Српске, која је на високом нивоу и разговарало се о унапређењу досадашње сарадње три министарства.

Разматрана је и могућност одржавања научне конференције на којој би се разматрала аргументација против наводног геноцида у Сребреници, саопштило је Министарство правде Србије.

Осим тога, разматрано је и унапређење спровођења заједничких активности из делокруга рада министарстава којима се доприноси јачању међусобних веза и односа између Републике Србије и Републике Српске.

Такође, указано је и на потребу размене искустава у вези са применом и спровођењем прописа из делокруга рада министарстава кроз заједничко организовање научних конференција, радионица и стручних скупова.

Састанку су присуствовали и државна секретарка у Министарству правде Бојана Шћепановић и државни секретар у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог Иван Бошњак, наводи се у саопштењу.

Селаковић за РТ Балкан: Српски народ не могу и не смеју да деле политичке границе

Поносан сам на чињеницу што припадам генерацији политичара с Александром Вучићем и Милорадом Додиком на челу која је могла да организује овако значајну манифестацију која у себи има и политички и привредни и спортски и културно-уметнички и образовни, али и широки друштвени значај, рекао је министар културе Републике Србије Никола Селаковић о Свесрпском сабору.

Према његовим речима у овом тренутку у Београду се налази неколико хиљада људи из Републике Српске, представника свих сфера друштва, што показује суштинску жељу да се дође до дубинског, капиларног повезивања представника нашег народа с обе стране Дрине.

"Ако томе додамо да су овде присутни легитимни представници српског народа из Црне Горе и из Северне Македоније, онда то добија једну ширу димензију – да српски народ не могу и не смеју да деле политичке границе и политички системи", истакао је Селаковић за РТ Балкан.

Додао је да је наша историја – историја кретања кроз различите државе, а да српски идентитет одликују светосавска црква, српски језик и ћирилично писмо.

"Овде смо да пошаљемо поруку да припадамо истом идентитету. Без обзира што су овде данас највише присутне две републике, присутна је једна култура а то је српска култура", закључио је Селаковић.

Ристић и представници Министарства информисања и телекомуникација с колегама из Републике Српске

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и представници Министарства информисања и телекомуникација су, у оквиру Свесрпског сабора који се данас одржава у Београду, одржали низ састанака са сродним министарствима и институцијама из Републике Српске.

Свесрпски сабор је организован са циљем да се пошаље порука да су Срби, где год да живе, један народ, да стреме истим циљевима, да имају заједничку историју, као и да промовишу мир и добре односе у региону, саопштено је из Министарства информисања и телекомуникација Србије.

Шулић и Момировић за РТ Балкан: Никада нећемо издати интересе Србије, демонстрирамо српско јединство

Министар трговине и туризма РС Денис Шулић рекао је за РТ Балкан да је Република Српска у свим погледима, што се тиче спољне политике, загледана максимално у Србију.

"Ми из РС нећемо урадити ни један потез нити ћемо дозволити било коме у БиХ да ураде било који потез који ће бити усмерен ка и против интереса Србије", истакао је Шулић.

"Србија је наша матица, загледани смо у њу и важно нам је да јачамо билатералне везе са матицом Србијом који ће значити просперитет за све", додао је.

Истиче да колико год овај споразум данас који смо потписали значи за РС значи и за други део БиХ.

"Ми смо данас послали из Београда послали поруке јединства, стабилности, сигурности, заједничког рада и просперитета. Те политике су политике које су прихваћене и треба да буду прихваћене за све народе, јер нису уперене против било кога", нагласио је Шулић.

Поручује и да ће политика РС остати увек доследна.

"Чуваћемо леђа Републици Србији по питању КиМ, по питању било ког другог међународног и било ког другог споразума који се тиче Србије. У РС ће имати сигурног, јасног и великог млађег брата и никада нећемо издати интересе Републике Србије", додао је.

Момировић: Ово је велики дан за Србију и РС

Министар спољне и унутрашње трговине Србије нагласио је да је ово велики дан за Србију и РС и за целокупан српски народ.

"Показујемо и демонстрирамо српско јединство", рекао је он за РТ Балкан.

Како је нагласио, министарство трговине Републике Србије и министарство трговине и туризма РС потписале су меморандум о заједничким трговинским интересима наше две Републике и нагласио је да је ово само још један велики корак у правцу повезивања нашег народа.

"Скоро смо извојевали велику победу у УН, председник Србије Александар Вучић показао је како се бори за српски народ, како се не одустаје од фундаменталних принципа на којима почива наша држава и наш народ. И сада је време да озбиљно размислимо, да спустимо лопту, да демонстрирамо јединство али и покажемо кад год је српски народ био јединствен од тога су бенефите имали сви", рекао је Момировић за РТ Балкан.

Ј. Марковић

Вучић захвалио ветеранима за одбрану огњишта, Додик: Живимо за Србију

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас ветеранима Србије и Републике Српске, јер су бранили своја огњишта и додао да су се свих претходних година многи плашили да се захвале ветеранима.

Он је приликом обраћања у Дом Гарде на Топчидеру, захвалио ветеранима из Републике Српске истичући да су они устали да одбране земљу својих предака и потомака и зато сто су довели Републику Српску до тога да буде успешан ентитет и место где се српски народ осећа сигурно.

"Хвала и вама из Србије који сте свуда штитили наше интересе и на Кошарама и на Паштрику и свуда где вас је држава позвала ризикујући своје животе", рекао је Вучић.

Истовремено, он је захвалио свима на љубави према Србији и народу и замолио ветеране из Србије да заједно са "браћом из Републике Српске" се друже и размењују искуства која ће значајна да се сећамо свега и да се не забораве злочини.

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да, ако некоме нешто није јасно, онда треба да гледа у то што каже Александар Вучић, чија политика је одговорна према народу, држави и историји.

"Снажна Србија је она за коју се сви боримо, а за коју сте ви давали делове својих тела, која је интерес свих нас. То најбоље ради Вучић, ако вам нешто није јасно, онда гледајте шта каже Вучић. Дакле, то је политика одговорна према народу, држави и историји, која афирмише Србију као земљу српског народа и других који у њој живе", навео је Додик на скупу ратних ветерана.

Поновио је да је данас усвојена Декларација, која подразумева да се има разумевања за Србе и да ће они бити брањени где год су угрожени.

"Зато смо ми загледани у Србију, волимо је, живимо за њу и спремни смо да дамо свој допринос за све оно што је национална традиција, сећање и подржавање свих оних који су се борили за српске националне интересе", поручио је Додик и истакао: Живела Србија и Република Српска.

Представници електропривреда Србије и Републике Српске разматрали нове пројекте

Представници електропривреда Србије и Републике Српске одржали су данас састанак у Београду у оквиру Свесрпског сабора на коме су анализирали досадашњу сарадњу, разматрали нове пројекте и могућности за унапређење односа у области снабдевања и трговине електричном енергијом.

Вршилац дужности генералног директора Електропривреде Србије Душан Живковић са сарадницима примио је уочи Свесрпског сабора делегацију Електропривреде Републике Српске предвођену в.д. генералног директора Луком Петровићем, саопштио је ЕПС.

На састанку је анализирана досадашња сарадња на постојећим енергетским објектима и заједничко управљање сливом Дрине, од "Дринско-Лимских" ХЕ преко ХЕ "Вишеград", ХЕ и РХЕ "Бајина Башта" и ХЕ "Зворника" до потенцијалних пројеката - Горња и Средња Дрина.

Како је наведено, на састанку је разматрана и сарадња у области размене електричне енергије и могућности за унапређење односа у областима снабдевања и трговине.

После састанка, представници ЕПС и ЕПРС посетили су Национални диспечерски центар Електромреже Србије.

Вучевић се састао са Србима из региона

Премијер Србије Милош Вучевић састао се у Палати Србија са представницима српског народа из региона.

Претходно, Вучевић је имао састанак са председником Црне Горе Андријом Мандићем, а учествовао је и на заједничкој седници две Владе, Србије и Српске.

Вучић и Додик стигли у Дом гарде на Топчидеру

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, у оквиру Свесрпског сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска", стигли су у Дом Гарде на Топчидеру, где се обраћају ветеранима Републике Србије и Републике Српске.

Поред двојице председника, у програму учествују и ветерани којима ће се обратити ресорни министри Републике Србије и Републике Српске, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Данијел Егић, а затим и генерал Војске Републике Српске Будимир Гаврић и генерал Војске Југославије Владимир Лазаревић.

У Дому Гарде присутни су представници свих борачких организација и организација ветерана из Републике Србије и Републике Српске.

Гогановић: На неговање специјалних односа обавезује нас наша историја, традиција и воља народа

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић, изјавио је да Свесрпским сабором жели да се покаже јединство српског народа са обје стране Дрине, преноси Срна.

Гогановић је нагласио да организовање културног, привредног, али и политичког Свесрпског сабора има упориште у Споразуму о специјалним паралелним везама, који је закључен између Србије и Републике Српске, а који није у супротности са Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ.

"Српски народ има право на то јер је реч о истом народу са две стране Дрине. На неговање специјалних односа обавезује нас наша историја, традиција и пре свега воља народа", истакао је Гогановић, напоменувши да Свесрпски сабор није усерен против било ког народа у БиХ, али ни у регији.

Размена докумената у присуству Вучића и Додика

Размена потписаних докумената између ресорних министара у владама Србије и Републике Српске обављена је у оквиру Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска," у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика.

Меморандум о сарадњи између Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске разменили су министарка државне управе и локалне самоуправе, Јелена Жарић-Ковачевић и министарка Управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

Меморандум између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о сарадњи у области аграрних плаћања разменили су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић и министар пољопривреде Саво Минић.

Меморандум о разумевању између Министарства културе Србије и Министарства просвете и културе РС о сарадњи у области филмске уметности и другог аудиовизуелног стваралаштва разменили су министар културе Никола Селаковић и министарка просвете и културе РС Жељка Стојичић.

Споразум о сарадњи између Министарства за бригу о породици и демографију Републике Србије и Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске разменили су министарка за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски и министарка за породицу, омладину и спорт РС Селма Чабрић.

Меморандум о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Републике Српске ради јачања веза припадника српске дијаспоре са Републиком Србијом и Републиком Српском разменили су министар без портфеља Ђорђе Милићевић и министар за европске интеграције и међународну сарадњу РС Златан Клокић.

Меморандум о заштити заједничких трговинских интереса између Министарства унутрашње и спољне трговине Републике Србије и Министарства трговине и туризма Републике Српске разменили су министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић и министар трговине и туризма РС Денис Шулић. Уговор о донацији књига др Слободана Ристановића разменили су саветница председника Републике Србије Бранка Ђукић и министарка просвете и културе Владе Републике Српске Жељка Стојичић.

Размена докумената уследила је након заједничке седнице влада Србије и РС, на којој су говорили и двојица председника и патријарх Порфирије.

Донета одлука о расписивању конкурса за изградњу меморијалних центара

Владе Србије и Републике Српске усвојиле одлуку о хитној припреми конкурса за идејно решења изградње меморијаланих центара за обележавање места страдања у Доњој Градини и у Београду.

Министар културе Никола Селаковић изјавио је да ће управљачки одбор за реализацију те одлуке у наредном периоду у хитном року припремити детаљан план активности, као и да ће се локација у Београду накнадно утврдити, али да ће она бити на обали Саве.

"Сава је та спојница између Јасеновца, Доње Градине и Београда", поручио је министар.

Министар је прецизирао да конкурс треба да буде мешовит и да има циљ да се дође до идејног решења за обележавање места страдања и изградњу меморијалних центара.

Порфирије: Као сваки народ имамо право да саборујемо

Патријарх Порфирије је истакао да је све главно већ рекао у јутрашњем молебану.

Поручио је да сваки народ има свој печат, своју посебност, идентитет а то је духовна категорија у зависноти од тога који је духовни идентите, зависиће све остало, свака друга врста идентитета.

"Наш духовни идентитет од Светог Саве до данас је запечећен христом", истакао је Порфирије.

"Оно што је рекао председник Вучић подвлачењем фактора економије, додао бих и важан фактор а то је духовни идентитет. Важно је да будемо оно што јесмо. Може бити да обезбедимо све спољашње, али ако нас нема онда је то празна орахова љуска. Као сваки народ имамо право да саборујемо, имамо и обавезу да то чинимо ако хоћемо да нас има, да нас буде", додао је.

Оценио је да из тог разлога, како је већ рекао, сабирамо се, не против и никада се нисмо сабирали против, сабирамо се за.

"За то да будемо оно што јесмо, да дарове које смо добили од бога умножили у славу његову, да би без страха и комплекса ступали у креативан плодотворан дијалог са свима који су око нас и са нама", поручио је.

Усвојена одлука о хитној припреми конкурса за идејно решења изградње меморијалних центара

Владе Србије и Републике Српске усвојиле одлуку о хитној припреми конкурса за идејно решења изградње меморијаланих центара за обелжавање места страдања у Доњој Градини и у Београду.

Усвојен нацрт Декларације о заштити националних интереса

На заједничкој седници Влада Србије и Републике Српске једногласно је усвојен нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Парламенти Србије и РС би у наредних 90 дана требало да усвоје Декларацију, преноси РТС.

Вучић: Српски национални интерес је економија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година, да без обзира на различита мишљења - никад не смеју да трпе односи Србије и Српске.

"Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољима, понекад не у најбољим односима - да никада не смеју да трпе због тога наши односи", истакао је Вучић, на заједничкој седници влада Србије и РС.

"Неретко смо се стидели нашег народа из Крајине, до тога да увек имамо нешто да кажемо о онима са друге стране Дрине. Поносан сам што сам рођен у Београду, али ме никада нисте чули да сам зато бољи или већи од нечег другог, увек са се осећао као прекодрински Србин", рекао је председник.

Поручио је да наш народ на КиМ никада неће остати без свог имена и презимена.

Како је рекао није било тешко погодити шта ће се дешавати у свету када "удари сила на силу" и дешавања у Украјини нас уводе у катастрофу.

"Ми смо вероватно шампиони у броју ратова које смо водили у 20. веку", рекао је Вучић.

Оцењује да би нас данас било више него Холанђана да нисмо учествовали у тим ратовима и зато, сматра, мир је наш основни интерес.

"Говорили смо данас о дијалогу као суштинском решењу између нас и Албанаца. У самој Декларацији видећете да су пажљиво биране речи и говорено о свему", рекао је председник.

"Ми смо уважили одређене захтеве РС јер сматрамо да је то наша обавеза. Прихватили смо јер не можемо ми увек да будемо ти који кажу људима у РС да боље разумемо њихове проблеме него они сами", додао је.

Председник је рекао да је српски национални интерес економија без које, како је додао, нема ни очувања ћириличког писма, ни очувања језика.

"Српски национални интерес је нешто о чему смо овде данас, чини ми се, можда не сасвим довољно говорили, а то је економија. Ми смо то назвали Експо 27. Економија је суштина и прва тачка националне безбедности. Економски напредак је од виталног интереса и даје нам снагу", рекао је Вучић и додао да то значи и привлачење нових инвеститора.

Он је додао да је то област у којој мора више да се ради са свима у региону - БиХ, Северној Македонијом, Црном Гором, Албанијом, Пиштином у оквиру Цефте, али и са свим европским партнерима.

Вучић је подсетио да је Србија била суочена са тешким притисцима по питању чланства тзв. Косова у Савет Европе, наводећи да Приштина није испунила ништа од предвиђеног ни Бриселским, нити Охридским споразумом.

"Што се резолуције о Сребреници, која је била место ужасних и језивих ствари и то осуђујемо, али на једно питање никада нисмо могли да добијемо договор - ако је 2015. донета генерална резолуција о геноцидима почињеним у свим деловима света зашто је морала да се доноси специфична девет година касније?", запитао је председник.

"Још једно питање је да ли је ова резолуција донела помирење у БиХ или региону? Није, е па зашто сте је доносили? Па управо због тога да се ми сукобљавамо па да нам дођу "миротоворци" из света који ће доносити правила како њима одговара", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у Декларацији има тачка о очувању заједничког пријатељства који имају Србија и РС, и које траје већ вековима.

Председник је напоменуо да ће Србија увек бити спремна за дијалоге који ће да воде у боље односе од оних који постоје, да Срби у Србији имају добар однос са Бошњацима.

"Ова Декларација се позива на Дејтон, и што се мене тиче не морамо ни ову конференцију да држимо, јер ћемо сада највећи део тога рећи. Дакле, позивамо се на Дејтон, јасно знамо да смо га потписали, не као случајни пролазник већ гарант, а они ће нам рећи а нисте ви гарант. У Хрватској имате 20.000 Хрвата православне вере, а то је тековина НДХ и лажног патријарха како би Срби који су се борили против усташког режима окренули неком другом. А о томе се ћути. Забрањују нам да посетимо Јасеновац, и ћуте сви", рекао је..

"Због тога ћемо да градимо и изградимо и формирамо тим, ја сам крив што смо били неспособни претходних година, ја ћу сада да нагледам то и да што пре изградимо и Доњу Градину и Београд. Наћићемо погодно место да цео свет може и у Београду и Доњој Градини да види какво је било страдање српског народа", додао је он.

Истиче да је срећан што су се сви министри коначно упознали, што су могли да разговарају, што су им се појавиле нове идеје, што знају људи из РС које лекове и генеричке базе имамо и што знају за друге ствари које ћемо заједно моћи да радимо.

Напоменуо је да се за који дан уплаћује 10 милина евра за пут Сремска Рача - Бијељина.

"Надамо се ускоро инвестиционом рејтингу, то би био први пут у историји Србије, али то би био и успех Српске и сваког Србина'', рекао је Вучић.

Он је навео да је потребно да се Србија избори за мир и напредак сопствене економије.

"А за јединство народа смо се данас изборили и молим вас, не дајмо да нам га ико икада сруши", поручио је Вучић.

Он је истакао да је у региону потребан мир.

"Нема у Декларацији раздруживања. Само вас молим да милион пута размислите колико нам је свима потребан мир. Ја сам рекао Милету, знам ја за букаче и оне који се заклињу у кафани. Као и оне који су ми држали придике о српству, а кад сам донео заставу у УН тражили су да је изнесем, јер је забрањено носити", рекао је Вучић.

Навео је да је Србија Републику Српску "никад неће оставити на цедилу".

Додик: КиМ неотуђиво део Србије и РС

Председник Републике Српске Милорад Додик истакао је да се Декларацијом обухватају сви важни односи Србије и РС, а према његовој жељи главни аспект је да се 15. фебруар обележава као Дан РС, али да ће се пригодно обележавати и 9. јануар као дан настанка.

"Декларација је суштински национални документ и дала је одговоре на оно што не само да је тренутак већ оно што треба да чинимо у будућности. Декларација коју данас усвајамо биће потврђена и у НСРС и постаће наше власништво. Односи се на одговоре на најактуелнија питања. И овај сабор се поново рехабилитује након неколико векова и повезује нас са оним што је радио Цар Душан", рекао је Додик, који је додао да без председника Србије Александра Вучића не би се ни десило овакво окупљање.

"Ово је сабор свих нас, мада верујем да има неких међу нама који су ово схватили као ето још један дан, али морам рећи да сам поносан што сам сарадник председника Вучића на Декларацији. Бићете поносни што сте овде са нама доносећи историјски документ", истакао је Додик.

Додик је истакао да је поносан што је део овог пленума, као што је био поносан и 1992. када је дигао руку за формирање РС.

Каже да легитимна и легална је политичка дефиниција да је српски народ једнак без обзира где живи и одакле је.

"Не желимо никога да угрозимо, али је проблем да се збир свих напора око нас угрожавао нас и излазимо из овога са важном Декларацијом. У времену смо када се у УН дешава срамни чин, окупљања оних који су хтели да нам наметну етикету 'геноцидног народа'. Ми нисмо геноцидан народ и тачка", каже он.

"Ова резолуција се нас не тиче у смислу да треба да је проведемо. Највеће понижење је што су кориштени механизми из рада Скупштине који то третира као неважно питање", рекао је Додик, те напоменуо да српски народ треба да стане иза Вучића, и да је његов начин борбе у овим данашњим условима за сваку похвалу.

"Обележиће нас само онда када ми пристанемо да то тако буде", рекао је Додик.

Истиче да је КиМ неотуђиви део Србије и РС, која своје вредности и све важно за наш народ баштини у коренима са Косова и "зато је оно наше".

Додик је истакао да је Дејтон доведен у питање, и да то данас није могуће јер постоје људи који не желе да се врате на Дејтон и одбацују Србију која је била потписник истог.

"Морамо да кажемо да РС не може више да афирмише своје задовољство добијено Дејтоном и да су њена овлаштења отета. Важно је да дамо договор на то и да буду јединствени", рекао је Додик и додао да Вучић боље разуме дешавања на међународном плану боље него ико други.

"Мислимо да је боље да живимо као добре комшије са својим правима, политичко територијалним субјектима него да будемо трајно посвађани укућани и да то постане начин живота. Српски народ жели мир", поручио је председник РС.

Каже да је потпуно уврен ако дође тренутак да морамо да одлучимо и околности наметну да нам је угрожен мир само треба следити одлуку Вучића, јер он је човек који може да да најбољи одговор на то.

Додик је истакао да је важно занти ко је био "за прокелту резолуцију о Сребреници" те да наш народ не може олако преко тога да пређе.

"Желимо да Србија буде јака, Србија је у последњу деценију непрепознатиљва... Видим промену, видим снагу, а снага није у згради, путу већ у опредељењеу. Када сретнем Вучића он сваки дан живи у опредељењу за борбу за српски народ", поручио је он.

Каже да је поносан на председника Србије што је у изради декларације одбио све нападе од оних који за успех сматрају то да Срби не постигну своје циљеве.

Стоилковић: Србија је полако, али сигурно почела да буде лидер Балкана

Председник Демократске партије Срба у парламенту Северне Македоније Иван Стоилковић рекао је да је српско јединство одговор на све претње и изазове са којима се суочавају Срби у региону.

Он је рекао да је карта српског јединства карта на коју су Срби добијали скоро све битке.

"Одговор на све изазове и све претње и све што се дешава нашем народу, поготово Србији и Републици Српској, јесте српско јединство", истакао је.

Стоилковић је рекао да први и приоритетан задатак је да Срби у региону пробају да, свако на свој начин, прилагоди вектор политичког деловања вектору политичког деловања Србије, наводећи да Србија полако постаје лидер Балкана, како је навео, не само у економском него на неки начин и у политичком смислу.

Кнежевић: Поносим се тиме што сам Србин из ЦГ

Народни посланик у Скупштини ЦГ Милан Кнежевић на почетку се захвалио спонзорима и коспонзорима резолуције, те амандманима јер су управо они подстакли ово велико уједињење и данашњи скуп.

"Понижавали су нас и вређали са признањем тзв. Косова, потапали светиње и убеђивали да је срамота да се после 2006. изјасниш као Србин", истакао је Кнежевић.

"Желим да на овом сабору саопштим да се поносим тиме што сам Србин из ЦГ и Зете и што сам са својом породицом гласао за заједничку државу са ЦГ. Послао бих и поруку свом народу да дигне главу горе, буде поносан и да зна да наше битке тек почињу и да је ово порука српског јединства која говори да смо као некада сви заједно се супротстављали разним империјама и сада смо сви заједно пред изазовима", додао је

Лончар: Србија и РС настављају сарадњу у области здравства

Министар здравља Србије Златибор Лончар поручио је да се наставља сарадња Србије и Републике Српске у области здравства и истакао да ће Министарство здравља Србије, као и наши здравствени радници наставити да пружају подршку колегама из Републике Српске.

Лончар је напоменуо да су јуче имали прилике да покажу оно што је у међувремену урађено у Србији у последњих пар година, као и да у то имају увид и министар здравља Српске Ален Шеранић и његови директори.

"Друга ствар је то што ми имамо један споразум од пре пар година да сва здравствена стања која не могу да се реше у Републици Српској, да се решавају у Србији", рекао је Лончар за РТС.

Додао је да ће бити појачано усавршавање свих лекара и сестара из Републике Српске, посебно у местима где се отварају нове болнице - Зворник, Добој и Требиње и где ће бити потребан кадар.

Мандић: Наша дужност је да пронађемо заједнички језик са свима

Председник Скупштине ЦГ Андрија Мандић свима се захвалио на позиву те поручио да је срећан што је део овог састанка.

Како је истакао са њим у делегацији су Срби за које је гласао српски народ у ЦГ, који желе да штите интересе нашег народа.

"Замолио бих вас да имате осећај за ваше сународнике којима припадамо, који су све ове патње проживљавали са вама, али ми нисмо сви исти у Црној Гори... Наша дужност је да пронађемо заједнички језик са свима, да ту малу државу учинимо бољом, и видим да то људи на изборима награђују и верујем да у будућности нећемо бити само гости на овом скупу већ да будемо заједно, као што смо били годинама уназад", поручио је Мандић.

Вишковић: Данашњи дан је историјски

Потом се обратио премијер РС Радован Вишковић, који је истакао да је велика част што седници присуствује патријарх Порфирије.

"Ово је данас историјски дан", рекао је Вишковић, те додао да оно што је до сада рађено треба да буде и документовано, те да ће бити формиран посебан Савет који ће пратити дешавања везано за Декларацију.

Вучевић: Декларацију ћемо дати на усвајање у наредних 90 дана

Седницу је отворио премијер Србије Милош Вучевић, а дневни ред је усвојен једногласно.

Усвојен је и записник са последње заједничке седнице.

"Спремни смо да заједнички радимо са Владом Републике Српске на спровођењу свих усвојених меморандума, на очувању идентитета, не угрожавајући никога, декларацију ћемо дати на усвајање у наредних 90 дана", поручио је он.

Вучевић је истакао да је пред њима велик посао из свих сфера, пре свега очување културног идентитета нашег народа, те да су спремни на заједнички рад са представницима српског народа где год он живи.

Како је рекао Декларација је кључни документ који је данас пред присутнима, те да пуну подршку дају председнику Вучићу.

Почела заједничка седница влада Србије и Републике Српске у Палати Србија

Заједничка седница влада Србије и Републике Српске у присуству председника Србије Александра Вучића и председника РС Милорада Додика почела је у подне у Палати Србија, у оквиру Свесрпског сабора који се данас одржава у Београду.

После заједничке седнице влада Србије и РС биће размењени потписани документи, а уследиће и обраћање Вучића и Додика медијима.

Калинић: Будућим генерацијама остаће и Република Српска и снажна Србија

Некадашњи председник НСРС Драган Калинић поручио је, поводом данашњег Сверспског сабора у Београду, да ће будућим генерацијама остати и Република Српска и снажна Србија и упитао: "Шта ћете више од тога".

"Срећан сам што присуствујем оваквом значајном догађају. Надам се да ће све протећи у достојанственој атмосфери, дуго се чекало да се одржи овакав један сабор. Дај Боже да је био раније, али што су времена тежа, потребно је да се Срби окупљају", навео је Калинић.

Поручио је да верује да ће све протећи у знаку духовног, политичког и културног јединства српског народа и с једне и с друге стране Дрине.

"Значиће много и за регион, јер ће показати право лице нашег народа, које су покушали да окаљају разним конструкцијама. Овај сабор је прекрентница. Договорене су конкретне ствари на нивоима министарстава, два председника. Све се ово ради да би наш народ боље живео, политичке елите буду и прођу", каже Калинић, пренела је Срна.

Вучић: Посветићемо пажњу економском напретку и пројектима од заједничког интереса

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас, поводом првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска", са председником Републике Српске Милорадом Додиком, председницима народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, председницима влада Републике Србије и Републике Српске, као и са патријархом српским Порфиријем.

"Посебну пажњу посветићемо економском напретку, пројектима од заједничког интереса и даљем свеукупном продубљивању свих видова сарадње. Наставићемо да се залажемо за очување мира, стабилности, националног, културног и верског идентитета", објавио је председник на Инстаграму.

Министри Мартиновић и Минић: Сарадња Србије и Српске у низу области

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић каже да би недавно потписани споразум и меморандуми, који чекају ратификацију у скупштинама Србије и Српске, у пракси требало да омогуће ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.

"Србија је ту отишла пар корака испред нас када је у питању сам систем обрачуна, површина контроле, начин плаћања. Ми желимо да преузмемо све те добре праксе, али је веома битно да имамо усклађене цене. Србија је највећи спољнотрговински партнер Српске и требало би да уговоримо компатибилност", истиче Минић.

Његов колега из Србије, Александар Мартиновић, указује да се сарадња наставља и у низу других области, попут договора у пољу фитосанитарне инспекције, која ће допринети бољем протоку робе.

"Разменили смо искуства, а бавећи се аграром, мислим да смо направили један крупан искорак са е-агаром, који омогућава брзо пријављивање за субвенције. Имамо низ других информатичких достигнућа које ћемо радо да поделимо са нашим колегама и пријатељима из РС", закључио је Мартиновић за РТС.

Министри су као важан договор истакли и специјални споразум који се односи на односе Србије и Српске у области уређења доњег тока реке Дрине.

Бранимир Којић: Не постоје босански Срби и Србијанци, постоје само Срби

Данашњи сабор је прилика да ми Срби и с једне и с друге стране (Дрине) покажемо јединство, те да сви они који мисле да су Срби подељени у две државе схвате да смо један народ, поручио је председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић који присуствује Свесрпском сабору у Београду.

"Дрина је кичма, а не граница. Такође, морамо да знамо да Срби и са ове и с друге стране Дрине поштују све жртве. Посебно поштујемо жртве које су страдале невино, које су убијене од стране Муслимана, од тзв. Армије БиХ", рекао је Којић за РТ Балкан.

Додао је да је добра страна Свесрпског сабора што ће се успоставити још јаче међусобне везе.

"Не постоје босански Срби и Србијанци, постоје само Срби. Ми смо један народ и тако ће бити докле год живимо и док год желимо да живимо слободно. А Срби само желе да живе слободно, не желе  ратове, нити било какав сукоб. Ми желимо суживот с онима који желе да живе с нама. Ко не жели – срећан му пут. Ми смо увек загледану у Србију, Србија је наша мајка, то ће бити тако док год дишемо", закључио је Којић.

Кнежевић: Наше присуство овде шаље поруку да нисмо мањина у Црној Гори

Један од лидера Срба из Црне Горе Милан Кнежевић рекао је да данашњи сабор демонстрира нераскидиве везе Србије са Црном Гором.

"Наше присуство овде шаље поруку да нисмо мањина у Црној Гори и да већинскаа Црна Гора не подржава одлуку Спајића", поручио је Кнежевић за РТС.

Говорећи о резолуцији о Сребренци, Кнежевић напомиње да Црна Гора није била коспонозор резолуције али је имала амандмане.

"Верујем да ће наше данашње присуство отворити нове видике сарадње Србије и Црне Горе", рекао је Кнежевић.

"Сада је на потезу Спајић да уважи просрпске станке које не могу да пређу преко гласања о резоуцији о Сребреници. Желимо специјалне и дугховне везе са Србијом и да створимо основ да се не деси резолуција о Сребренци", закључио је Кнежевић.

РФЗО: Радојевић Шкодрић са колегом из РС о унапређењу споразума о осигураницима

Директорка Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић разговарала је данас, уочи Свесрпског сабора Србије и Српске, са директором Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејаном Кустурићем о досадашњој примени споразума о социјалном осигурању у области здравствене заштите и могућностима његовог унапређења.

Како је саопштио РФЗО, истакнуто је да, на основу тог споразума, осигураници са једне територије имају могућност коришћења здравствене заштите за време трајног или привременог боравка на другој територији.

Представници два фонда усагласили су се да ће када је реч о лечењу у иностранству приоритет бити упућивање између Србије и Републике Српске.

У оквиру наставка сарадње две институције договорено је увођење електронске размене података ради ефикаснијег пословања, а разговарано је да се деци са сметњама у развоју из Републике Српске омогући приоритетно упућивање на лечење у Србију.

На састанку одржаном уочи данашњег Свесрпског сабора Србије и Српске, наглашено је да је споразум од изузетног значај не само у делу здравствене заштите, већ и у другим сегментимa с обзиром на чврсту повезаност грађана са обе стране.

Оцењено је и да ће Сабор још једном исказати јединство Србије и Српске, продубити досадашње везе и отворити нове правце сарадње.

Констатовано је да две установе имају вишегодишњу континуирану сарадњу која је нарочито интензивирана од 2018. године.

Радојевић Шкодрић је свог колегу из Републике Српске упознала са напретком у правима осигураника и доступности лекова што је довело до подизања квалитета здравствене заштите.

Синиша Мали: Србија и Српска ће се увек међусобно помагати

Први потпредседник владе и министар финансија Србије Синиша Мали поручио је данас током посете централе Пореске управе у Београду заједно са делегацијом Републике Српске коју је предводила министарка финансија Зора Видовић, да су финансије Србије стабилне и да ће се Србија и Република Српска увек међусобно помагати.

"Грађани Србије и Српске да знају, финансије су нам стабилне. Ми ћемо стално помагати једни другима, то је основа бољег живота свих нас", рекао је Мали.

Почео састанак Вучића, Додика, Порфирија, званичника Србије и РС

У Палати Србија почео је састанак делегација Србије и Републике Српске, које предводе председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик, а састанку присуствује и патријарх Српске православне цркве Порфирије.

Састанку присуствују и српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић, као и председници парламената Србије и РС, Ана Брнабић и Ненад Стевандић.

Такође, састанку присуствују и премијер Србије Милош Вучевић и председник владе РС Радован Вишковић.

После овог састанка предвиђена је заједничка седница Владе Србије и Републике Српске.

Председник Вучић је раније најавио да ће на сабор доћи између шест и седам хиљада грађана Републике Српске, а позвани су представници српског народа из Црне Горе и других крајева.

Позив да присуствују сабору упућен је и представницима опозиционих партија.
Свесрпски сабор се одржава у Београду као потврда српског јединства и слоге, а присуствују му представници Срба из региона.

Вучић, Вучевић и Брнабић приредили дочек за највише званичнике Републике Српске

Испред Палате Србија приређен је дочек за највише званичнике из Републике Српске.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик сачекали су патријарха српског Порфирија.

Претходно председник Вучић, премијер Србије Милош Вучевић и председница Народне Скупштине Ана Брнабић дочекали су српског члана председништва БиХ Жељку Цвијановић, председника Републике Српске Милорада Додика, председника Владе Републике Српске Радована Вишковића и председника Народне скупштине РС Ненада Стевандића.

Након дочека следи састанак председника влада Републике Србије и Републике Српске, председника Републике Србије и Републике Српске, српског члана Председништва Босне и Херцеговине, председника народних скупштина Републике Србије и Републике Српске, и патријарха српског.

Заједничка седница влада Републике Србије и Републике Српске у присуству двојице председника и црквених великодостојника, требало би да почне у 12 часова, а у 13 сати уследиће размена потписаних докумената у присуству председника Републике Србије и Републике Српске.

Гујон: Радићу на јачању културних веза Србије и Српске

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон каже да је током досадашњих обилазака Републике Српске и региона приметио како је у сваком месту постојала нека донација Република Србије.

"Било да је то помоћ општини или изградња неке школе, вртића, болнице", каже Гујон.

Истиче и да је током претходних година Србија је уложила око 107 милиона евра у Српску.

"То је огроман новац, али се не ради само о њему, већ и о културним везама и развоју, солидарности. Председник Вучић је покренуо тај ланац солидарности, а поготово након поплава 2014. године", указао је Гујон.

Као председник Канцеларије, наглашава да ће радити на јачању културних веза Србије и Српске и народа и са једне и са друге стране Дрине.

"Ми ћемо у Канцеларији за јавну и културну дипломатију да подржимо напоре владе Републике Србије и председника Републике Србије. Видели смо кроз дипломатску офанзиву коју је водио председник Вучић у Уједињеним нацијама, где смо успели да 109 држава не гласа за резолуцију о Сребреници, да Србија има и те како подршку на светском нивоу. Ми желимо кроз културну и јавну дипломатију да промовишемо наше успехе, наше вредности", закључује Гујон.

Дачић: Одржан историјски састанак између два министарства

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је одржан историјски састанак између два министарства.

"Било је стотинак људи у униформама и начелници подручних полицијских управа. Сваки сектор ће направити програм сарадње, то је оперативна сарадња од криминалистичке полиције до ванрендих ситуација, да се види шта треба од споразума потприсати, затим обука за сналажење у одређеним ситуацијама", рекао је Дачић за РТС.

Даћемо опративне системе за безбедни пренос података, биће мешовитих патрола и два хекликоптера биће смештена у РС за гашење поажара, додаје Дачић.

Изнео је податак да је око 590.000 грађана БиХ од 1997. до данас добило држављанство Србије.

"Добар посао само одрадили", закључио је Дачић.

Порука Лаврова Свесрпском сабору

"Драги српски пријатељи! Наше народе спајају вишевековне везе, заједничке традиционалне вредности, пријатељство проверено временом и тешким искушењима. Руси и Срби раме уз раме пружали су отпор непријатељима и освајачима, заједно градили миран живот", поручио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров поводом Свесрпског сабора, који се први пут одржава у Београду.

Лавров је тим поводом подсетио да се и данас, као и пре, руски и српски народ суочавају са новим изазовима, и да поново заједничким снагама пружају отпор "снагама које покушавају да наметну своја правила целом свету".

"Они искривљују историју, у свест наше деце убацују туђе и антихумане постулате, али јуначки српски народ јасно је показао да се неће помирити с неоколонијалним поробљавањем", наводи се у писму Лаврова. 

"Зато Запад и покушава да казни Србе, лиши их слободе, одузме њихова исконска огњишта, натера да одустану од права на сопствено мишљење и независну политику, растави и растури, али јединство је сада важније него икада и оно је уписано у генетски код Срба, што је и јасно одражено у чувеној крилатици 'Само слога Србина спасава'", истакао је Сергеј Лавров.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Вучевић се састао са Мандићем, касније разговори са Србима из региона

Вучевић се састао са Мандићем, касније разговори са Србима из региона
Премијер Србије Милош Вучевић састао се у Палати Србија са председником Скупштине Црне Горе Андријом Мандићем.

Вучевић ће касније имати састанак и са Србима из региона.

Линта: Свесрпски сабор потврда јединства српског народа

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да одржавање Свесрпског сабора у Београду представља потврду јединства српског народа где год да живи.

Свесрпски сабор треба да пошаље поруку да су Срби, без обзира на постојеће државне границе, један народ који има заједничку историју, који је сагласан око кључних државних и националних питања, који се залаже за мир и добре односе у региону, поручио је Линта, пренео је Танјуг.

Такође, Свесрпски сабор, како је истакао, треба да допринесе опстанку нашег народа у државама региона, очувању српског језика, ћириличног писма и културе, да продуби свеобухватну сарадњу између Републике Србије и Републике Српске и да афирмише поштовање људских права прогнаних Срба и других оштећених грађана, саопштио је Савез Срба из региона.

Вучић: Молимо се да све неслоге остану иза нас, да пошаљемо поруку мира, слоге и братске љубави

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас, поводом првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска" молебану за Републику Србију и Републику Српску у Храму Светог Саве са председником РС Милорадом Додиком, званичницима највиших институција Републике Србије и Републике Српске и представницима Срба из региона.

"Молимо се да све неслоге остану иза нас, да пошаљемо поруку мира, слоге и братске љубави, да гласно кажемо да српски народ највише жели мир, јер је највећу цену увек плаћао када мира било није. Да у слози и узајамном поштовању живимо са својим комшијама, да заједно напредујемо и сами бирамо своју будућност", поручио је председник на Инстаграму.

Како је нагласио, времена су тешка, изазова је много.

"Историја нас је научила да само у заједништву и саборности можемо да нађемо ону снагу и мудрост који су нам потребни како бисмо сачували нас народ и државу од неумитних токова историје. Зато је овај сабор посвећен будућности, док се са поносом сећамо славних предака, наше духовности, културе и традиције", истакао је.

"Само на тим чврстим темељима можемо да градимо наше сутра", закључио је Вучић.

Патријарх Порфирије: Када се удаљимо од Бога и цркве тиме се удаљавамо и једни од других

По завршетку молебана, свим присутнима се обратио патријарх Порфирије.

"За јединство, за саборност, за мир, нема бољег места за сабирање и саборовање за почетак сваког доброг и благословеног дела од дома Божјег. Друго име за цркву јесте сабор, духовни закон је такав да што се више приближавамо Богу, ближи смо и једни другима. Када се удаљимо од бога и цркве тиме се удаљавамо и једни од других", рекао је патријарх.

"Где има цркве има и народа, нашег народа, тамо где нема цркве, где се народ удаљи од цркве он одумире, престаје да постоји. Како је нагласио од давних времена наш народ се сабира у храмовима и слави име Исуса Христа. Црква све позива и вапи раширених руку да дођу у загрљај. Сабирамо се у једно браћо и сестре, да би дарове које смо добили од бога употребили за добро. Не сабирамо се против, против било кога, него се сабирамо за добро најпре своје, али и свих који живе са нама и око нас", поручио је он.

Како је нагласио, сваки други циљ и садржај сабирања није наш и неће и не може бити благословен.

"Само онда када знамо ко смо, вреднујемо православни начин живота, ми добро знамо ко смо, зато и јесмо способни да разумемо једни друге, да разумемо другог и другачијег човека друге вере и другог народа", рекао је.

Како је нагласио од давних времена наш народ се сабира у храмовима и слави име Исуса Христа.

Рекао је да у данашње доба када орканске буре прете свету, позива све на духовно јединство, на разумевање и поштовање.

Опширније прочитајте ОВДЕ.

Министар информисања Ристић: Морамо истаћи наше национално јединство

Министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић рекао је да је Свесрпски сабор, који се данас одржава у Београду, у духу националне традиције и да је потребно истаћи наше национално јединство, као и то да су Србија и Република Српска сагласне око најважнијих државних и националних питања.

"Позив председника Вучића да се окупимо не само у Београду већ у читавој Србији и РС, на свим просторима где живе наши сународници, јесте позив да се вратимо исконским националним вредностима и идеалима које красе наш народ", рекао је Ристић за РТС.

Говорећи о протоколу, Ристић је најавио да је све замишљено тако да подсећа на прошлост народа, када су сабори почињали у црквама, уз молитве за бољитак народа.

Потписан Меморандум о сарадњи МДУЛС и Министарства Републике Српске

Министарка државне управе и локалне самоуправе Републике Србије Јелена Жарић Ковачевић и министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписале су, у оквиру данашњег Свесрпског сабора, Меморандум о сарадњи између два министарства.

Споразум је потписан у циљу јачања партнерства и успостављања динамичког оквира за успостављање оквира за одрживу и динамичну сарадњу у области реформе јавне управе и локалне самоуправе, као и унапређења, планирања и спровођења пројеката у локалним самоуправама, уз координацију и прибављање донаторске подршке за пројекте од локалног значаја.

Подсећајући на чврсте и нераскидиве везе Републике Србије и Републике Српске, министарка Жарић Ковачевић истакла је да потписивање Споразума у данима Свесрпског сабора значи још један симбол заједништва Републике Србије и Републике Српске, док је министарка Јујић рекла за Танјуг да министарства настављају дугогодишњу сарадњу размене добрих пракси и искустава у реформи јавне управе.

Радован Ковачевић: И ми смо један народ

Не треба заборавити да је слоган за уједињење Источне и Западне Немачке гласио "ми смо један народ", односно "Вир зинд ајн фолк", поручио је данас делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић поводом Свесрпског сабора.

Тим поводом он је даље на мрежи Икс додао: "И ми смо један народ". 

Сабор почео молебаном у Храму Светог Саве

Молебан за српски народ почео је у Храму Светог Саве, у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, чиме је почео Свесрпски сабор "Један народ, један сабор - Србија и Српска".

Молебан служи патријарх српски Порфирије, а присуствују највиши званичници Србије и Републике Српске, чланови влада и грађани.

После молебна очекује се кратко обраћање патријарха Порфирија.

Цвијановићева: Један смо и недељив народ

Један смо и недељив народ где год живели, поручила је српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева  је то написала на свом Инстаграм налогу поводом почетка Свесрпског сабора који се одржава под слоганом "Један народ, један Сабор" Србије и Републике Српске.

Програм Свесрпског сабор

Храм Светог Саве

9.30 – Молебан за Републику Србију и Републику Српску

Палата Србија

11 – Састанак председника Србије и РС, српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина, председника влада Србије и РС и српског патријарха Порфирија

12 – Заједничка седница влада Србије и РС у присуству двојице председника и црквених великодостојника

13 – Размена потписаних докумената у присуству председника Србије и РС

13 – Обраћање председника Србије и РС Александра Вучића и Милорада Додика

Дом гарде Топчидер

14 – Обилазак ветерана из Србије и Републике Српске

Трг републике

17 – Централна манифестација "Један народ, један сабор – Србија и Српска"

17.45 – Обилазак Народног музеја

21 – Ватромет из Парка РС на левој обали саве (Нови Београд)