Србија и Балкан

Срби из Црне Горе на Свесрпском сабору за РТ Балкан: Када смо јединствени, нико нам ништа не може

Учешћем на сабору Срби из Црне Горе шаљу поруку да већинска Црна Гора не подржава одлуку о гласању за резолуцију о Сребреници, нити одлуку о признању тзв. државе Косово, али и ниједну антисрпску одлуку коју су црногорске владе доносиле од 2006. до данас, истакао је Милан Кнежевић
Срби из Црне Горе на Свесрпском сабору за РТ Балкан: Када смо јединствени, нико нам ништа не може© РТ Балкан

Срби из Црне Горе који присуствују Првом свесрпском сабору у Београду, председник Демократске народне партије Црне Горе Милан Кнежевић, лидер Слободне Црне Горе Владислав Дајковић, те први човек Праве Црне Горе Марко Милачић сложни су у оцени да смо најјачи када смо сложни, односно да се Срби увек уједине када је најтеже, као и да ће се после овог окупљања побољшати односи двеју земаља који су додатно нарушени након усвајања резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама.

"Несмотрена је била одлука владе Милојка Спајића да гласа за резолуцију о Сребреници којом је и саму Црну Гору прогласио геноцидном државом. Ми као представници српског народа у Црној Гори то никако не можемо да прихватимо и желимо да у будућем периоду с премијером Спајићем, уколико му је стало до наше подршке, нормирамо и реализујемо низ захтева у циљу заштите интереса српског народа у ЦГ", каже за РТ Балкан Милан Кнежевић.

Према његовом мишљењу, Срби из Црне Горе својим присуством на Сабору шаљу поруку да већинска Црна Гора не подржава одлуку о гласању за резолуцију о Сребреници, нити одлуку о признању тзв. државе Косово, али и ниједну антисрпску одлуку коју су црногорске владе доносиле од 2006. до данас.

"Такође, шаљемо поруку нашем српском народу у Црној Гори да су наше везе са Србијом и Републиком Српском нераскидиве и да заједно можемо да градимо будућност. А све што су Срби у ЦГ остварили – остварили су сами у својој борби и уз помоћ државе Србије која је штитила наше националне интересе", додаје Кнежевић.

Помињући резолуцију о Сребреници, понавља да је званична Црна Гора једном несмотреном и погрешном, антисрпском одлуком прво пореметила односе са Србијом, а затим је довела у питање опстанак владе.

"Уколико премијер Спајић не буде спреман на компромисе и договор око наших захтева, пре свега у вези с резолуцијом о Јасеновцу, плашим се да тек улазимо у озбиљну политичку и друштвену нестабилност", упозорава народни посланик у Скупштини ЦГ, и каже да очекује да ће се резолуција о Јасеновцу усвојити за Видовдан.

Владислав Дајковић такође помиње затегнуте односе двеју земаља, што, како каже, траје деценијама уназад захваљујући понашању званичне Подгорице које не служи на част ниједном грађанину ЦГ због тога што им је Србија традиционално најближа, братска земља у којој живи један исти народ.

"Докле год председник и премијер ЦГ говоре да су Срби геноцидан народ, наши председник и премијер биће Александар Вучић и Милош Вучевић", истиче Дајковић за РТ Балкан, те додаје да се окупљањем из престоног града шаље порука да када су Срби јединствени, нико им ништа не може.

"Надам се да ће одавде бити послате поруке мира и толеранције, суживота са свим другим народима уз јасну поруку и закључак – поштујемо туђе, али не дамо наше", прецизира лидер Слободне Црне Горе.

И Марко Милачић каже да је резолуција о наводном геноциду у Сребреници подстакла потребу за обједињавањем Срба.

"То што живимо у различитим земљама није препрека за наше јединство. Односи између Србије и Црне Горе мораће да се унапређују и с тим у вези српски лидери и представници српског народа у ЦГ морају да предводе корпус борбе за најбоље братске односе са Србијом. Од повезивања Србије и Црне Горе користи могу да имају сви грађани ЦГ јер увек када су односи између двеју земаља били добри, добро је било Црној Гори", закључује Милачић за РТ Балкан.

image