Србија и Балкан

Министар образовања Српске за РТ: Ствара се нови свет, сарадња Бањалуке и Москве тек почиње (ВИДЕО)

Велика посећеност Међународног економског форума у Санкт Петербугу показује да је Русија држи корак са свих технологијама и да ствара основе за односе у будућем мултиполарном свету, рекао је министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир за РТ

Сарадња Руске Федерације и Републике Српске тек почиње зато што се ствара нови свет – не само геополитички, већ и економски, а Међународни економски форум у Санкт Петербугу је показатељ тога, рекао је за РТ министар за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир. 

"Постоји неки други свет, који има велике економске инвестиције. Русија, упркос томе што је од 2014. под низом западних санкција, нашла је нови модел функционисања. Ових 22.000 учесника овде вам то показује, али и показује да Русија држи корак у свим технологијама, како високим, тако традиционалним, те смо сигурни да су ова држава, друштво и њихов економски и финансијски систем нешто што ствара семе за будуће односе у мултиполарном свету", рекао је Будимир.

Он је истакао да отварање руског конзулата у Бањалуци има не само симболичног, већ и практичног значаја. 

"Културна, политичка и економска сарадња Руске Федерације и Републике Српске је сваким даном шира и дубља, тако да ће конзулат имати јако много правог, практичног посла. Имамо највиши облик сарадње између руских факултета и универзитета, и оних у Републици Српској. Тако да до отварања конзулата долази не због чисте симболике, већ због правих разлога који су последица сарадње", истакао је Будимир.

На питање да ли сматра да постоји још простора за напредак у домену образовања, Будимир одговара да апсолутно постоји.

"Сад смо са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловом разговарали о посети ђака из основних и средњих школа, а у високом образовању већ имамо сарадњу између Санктпетербуршког државног универзитета и наша два јавна универзитета у Републици Српској", напоменуо је он и додао да је Међународни економски форум посетило и неколико цењених професора из РС. 

Будимир је истакао да је у Републици Српској прошле године отворен центар за учење руског језика, додавши да је РС у великом замаху по питању образовања.

image