Србија и Балкан

Мир је основни интерес Срба: Поруке председника Вучића са Свесрпског сабора (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић захвалио је данас ветеранима Србије и Републике Српске, јер су бранили своја огњишта

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас на Првом свесрпском сабору, под називом "Један народ, један сабор – Србија и Српска", да Србија и Република Српска никад нису прекршиле договор постигнут пре 10 година и да без обзира на различита мишљења – никад не смеју да трпе односи Србије и Српске.

"Додик је рекао једну важну ствар око које смо се ми договорили још пре 10 година, анализирајући све наше грешке из историје. Пре 10 година направили смо први договор који никада нисмо прекршили, а то је да Србија и Српска, без обзира на то хоћемо ли некада имати различита виђења ствари, другачије мишљење по одређеним питањима, хоћемо ли некада лично бити у најбољима, понекад не у најбољим односима – да никада не смеју да трпе због тога наши односи", истакао је Вучић, на заједничкој седници влада Србије и РС.

"Неретко смо се стидели нашег народа из Крајине, до тога да увек имамо нешто да кажемо о онима са друге стране Дрине. Поносан сам што сам рођен у Београду, али ме никада нисте чули да сам зато бољи или већи од нечег другог, увек са се осећао као прекодрински Србин", рекао је председник.

Срби на КиМ никад неће дозволити да остану без имена и презимена

Вучић је поручио да наш народ на КиМ никада неће дозволити да остане без свог имена и презимена, и без српске државе колико год то тешко било.

Како је рекао, није било тешко погодити шта ће се дешавати у свету када "удари сила на силу" и дешавања у Украјини нас уводе у катастрофу.

"Ми смо вероватно шампиони у броју ратова које смо водили у 20. веку", рекао је Вучић.

Оцењује да би нас данас било више него Холанђана да нисмо учествовали у тим ратовима и зато, сматра, мир је наш основни интерес.

"Говорили смо данас о дијалогу као суштинском решењу између нас и Албанаца. У самој Декларацији видећете да су пажљиво биране речи и говорено о свему", рекао је председник.

"Ми смо уважили одређене захтеве РС јер сматрамо да је то наша обавеза. Прихватили смо јер не можемо ми увек да будемо ти који кажу људима у РС да боље разумемо њихове проблеме него они сами", додао је.

Наглашава да је од виталног је интереса за све нас и то нам даје снагу.

"Без економије нема очувања ћириличног писма ни језика, јер не можемо улажемо у уџбенике, музеје, позоришта и све друго. Та економија значи привлачење нових инвеститора", каже Вучић.

Да ли је резолуција о Сребреници донела мир у региону

Подсећа да смо били изложени тешким притисцима по питању тзв. Косова у СЕ, и наглашава да ништа није испуњено из споразума.

"Што се резолуције о Сребреници, која је била место ужасних и језивих ствари и то осуђујемо, али на једно питање никада нисмо могли да добијемо договор – ако је 2015. донета генерална резолуција о геноцидима почињеним у свим деловима света зашто је морала да се доноси специфична девет година касније?", упитао је председник.

"Још једно питање је да ли је ова резолуција донела помирење у БиХ или региону? Није, е па зашто сте је доносили? Па управо због тога да се ми сукобљавамо па да нам дођу 'миротоворци' из света који ће доносити правила како њима одговара", рекао је Вучић.

Председник Вучић је рекао да у Декларацији има тачка о очувању заједничког пријатељства који имају Србија и РС, и које траје већ вековима.

Србија ће увек бити спремна за дијалог

Председник је напоменуо да ће Србија увек бити спремна за дијалоге који ће да воде у боље односе од оних који постоје, да Срби у Србији имају добар однос са Бошњацима.

"Ова Декларација се позива на Дејтон, и што се мене тиче не морамо ни ову конференцију да држимо, јер ћемо сада највећи део тога рећи. Дакле, позивамо се на Дејтон, јасно знамо да смо га потписали, не као случајни пролазник већ гарант, а они ће нам рећи а нисте ви гарант. У Хрватској имате 20.000 Хрвата православне вере, а то је тековина НДХ и лажног патријарха како би Срби који су се борили против усташког режима окренули неком другом. А о томе се ћути. Забрањују нам да посетимо Јасеновац и – ћуте сви", истакао је Вучић.

"Због тога ћемо да градимо и изградимо и формирамо тим, ја сам крив што смо били неспособни претходних година, ја ћу сада да нагледам то и да што пре изградимо и Доњу Градину и Београд. Наћи ћемо погодно место да цео свет може и у Београду и Доњој Градини да види какво је било страдање српског народа", додао је он.

Истиче да је срећан што су се сви министри коначно упознали, што су могли да разговарају, што су им се појавиле нове идеје, што знају људи из РС које лекове и генеричке базе имамо и што знају за друге ствари које ћемо заједно моћи да радимо, нагласио председник.

Напоменуо је да се за који дан уплаћује 10 милина евра за пут Сремска Рача – Бијељина.

"Обавеза и за оне који дођу после мене, као што је речено увек је било саборовања. За једну ствар немојте да бринете никада. Србија ће увек бити уз народ", поручио је и додао да је "ово у УН је било толико компликовано".

Он је замолио све да се заједно боре за напредак економије и додао да су се данас изборили за јединство.

Захвалност ветеранима за одбрану огњишта

Председник Вучић захвалио је ветеранима Србије и Републике Српске, јер су бранили своја огњишта и додао да су се свих претходних година многи плашили да се захвале ветеранима.

Он је приликом обраћања у Дом Гарде на Топчидеру, захвалио ветеранима из Републике Српске истичући да су они устали да одбране земљу својих предака и потомака и зато сто су довели Републику Српску до тога да буде успешан ентитет и место где се српски народ осећа сигурно.

"Хвала и вама из Србије који сте свуда штитили наше интересе и на Кошарама и на Паштрику и свуда где вас је држава позвала ризикујући своје животе", рекао је Вучић.

Истовремено, он је захвалио свима на љубави према Србији и народу и замолио ветеране из Србије да заједно са "браћом из Републике Српске" се друже и размењују искуства која ће значајна да се сећамо свега и да се не забораве злочини.

image