Србија и Балкан

Додик: Кључна реч Свесрпског сабора је слобода

Председник Републике Српске је истакао да Србија данас може слободно да каже шта мисли, и да јасно каже да подржава Србе где год они били
Додик: Кључна реч Свесрпског сабора је слобода© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Кључна реч овог сабора је слобода, јер су Срби кроз векове дали много жртава за слободу и мир, поручио је председник Републике Српске са Трга Републике у Београду, где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

"Срби никада нису оклевали и нису били себични, давали су је (слободу) и другим народима, и то онима који су покушали од Срба да направе реметилачки народ", истакао је он.

Како је рекао, Срби до сада, свих ових година, нису били у прилици да јасно искажу свој национални интерес, додавши да смо припадници једног, јединственог народа.

"Јача Србија је наш понос, понос сваког Србина и зато смо данас овде на Сабору нашег уједињења. Донели смо историјску декларацију која јасно анализира данашње стање нашег народа и указује на оно што јесте и треба да буде наша акција у будућности", поручио је Додик.

Он је напоменуо да свега тога дошло због председника Србије Александра Вучића.

"Кључна реч данашњице је мир; треба очувати мир по сваку цену, али се једнако тако борбено односити према нашим циљевима, не дозволити да нам их други намећу", рекао је председник Српске.

Он је истакао да Србија данас може слободно да каже шта мисли, и да јасно каже да подржава Србе где год они били.

"Чекају нас године које нису лаке, оне ће захтевати озбиљне одлуке али Србија има вођство, стабилно и сигурно, а то мало који народ на Балкану има", рекао је Додик.

"Данас смо се окупили овде да покажемо да заједно можемо да очувамо безбедан живот за све... Привржени смо Дејтону, миру али је могуће да ћемо веома брзо морати да тражимо подршку за наш статус, јер је немогуће да живимо са онима који су покушали мучки да нам наметну геноцидност као трајно обележје овог народа који то није", изјавио је председник Српске.

image