Србија и Балкан

Вучић: Данас је важан дан, постигнут је договор о српском јединству које ће трајати довека (ВИДЕО)

Живимо у тешко време, морамо да будемо мудрији и да паметном политиком сачувамо мир, слободу, поручио је председник Србије Александар Вучић

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, на централној манифестацији Свесрпског сабора, да је данас важан дан јер је постигнут договор о српском јединству које ће трајати довека.

"Данас је важан дан. Данас је постигнут договор о српском јединству које неће трајати један, два дана или три месеца већ ће трајати довека и више нико никада неће моћи да уништи српско јединство", рекао је Вучић на Тргу републике где се одржава централна манифестација Свесрпског сабора.

Пре десет година смо постигли договор са Милорадом Додиком, макар се разликовали у ставовима и мишљењима, да се Србија и Српска никада не свађају, да нам се никада више не понове блокаде и барикаде на Дрини и да увек и у свакој муци будемо заједно будемо заједно. То смо данас потврдили декларацијом и то јединство нико неће моћи да сруши, рекао је председник.

Навео је и да ће министри увек ићи министрима из Српске.

"Сада ће екскурзије ићи у Републику Српску, као што ће из Српске ићи у Србију, па када упознамо наше земље, онда можемо да упознајемо и свет. Тако мале одлуке а тако велике и важне", рекао је он и додао да је данас донета формална одлука да се што пре крене у изградњу меморијалног центра у Јасеновцу и да ће он тај пројекат лично надгледати.

Он је истакао да живимо у тешким временима, али не нашом кривицом.

"Нисмо ми заподенули ратове у свету, неки други су. Неки су започињали ратове против нас пре 20 година, илегалном и криминалном агресијом против ове земље. Починили су страшне злочине, а ми смо за њих били колатерална штета. И зато данас умемо да препознамо колико је важна слобода, колико је важна независност земље и да сами доносимо одлуке где и какав је пут Србије", поручио је Вучић.

"Морамо да будемо мудрији него обично, да покажемо да смо довољно паметни. Гинули смо у 20 веку више него други, дајте да паметном политиком сачувамо главе наше деце, мир, слободу и националне циљеве и интересе", рекао је Вучић.

Вучић је навео и да 35 година покушавају да на сваки начин сруше српски народ који им је увек крив, и додао да ће тако увек и бити али да долази полако до промена у свету.

"Морамо да сарађујемо и са Западом и са Истоком, земља мора да напредује. Економија је угаони камен националне безбедности и све што имамо, имамо захваљујући економији", рекао је он.

Каже да данас нису говорили представници Срба са Косова и Метохије.

"А зашто да говоре, када они имају свог председника који представља територију Косова и Метохије као део Србије. Није то нека друга територија, то је део Србије. И биће део Србије увек и никада не могу да нам га одузму", истакао је Вучић.

Морамо да знамо шта нам је циљ, и да све радимо на мудар и паметан начин, онако како је о томе мислио велики Милош. И да вам кажем, пошто су увек постојале сумње како ћемо се односити према Косову и Метохији. И тако већ 12 година ми тобоже не водимо рачуна о националним интересима, па ћемо тобоже сутра да га признамо. Тако су говорили и за Републику Српску, рекао је Вучић.

Он је додао да се недавно догодио преломни тренутак, после деценија нападања на Србе.

"Покушали су и у Савету Европе, и са доношењем резолуције да смо геноцидан народ. Кажу не пише то нигде, то је индивидуална одговорност. Имам три питања за њих. Јесте ли велики победници, пошто сте је изгласали? Колико је земаља било уз вас, а колико није? Једна мала Србија вам се супротставила, једна мала Србија је одлучила да се бори да не да своју слободу и српско име, и успели смо у томе. Питам их имамо ли данас више помирених људи у региону него што смо имали? Волимо ли се више, јел то био циљ? Нисте постигли то, знали сте, лажови једни, да вам то није циљ. И моје питање на крају, шта ћемо сада са свим тим? Да чекамо нове тужбе и проблеме?... Ми ћемо јединство да чувамо. Сачуваћемо српско име и презиме. Сачуваћемо Српску и Србију и ништа прече од тога немамо", поручио је на крају Вучић.

image