Амбасадорка Грчке: Став о Косову и Метохији остаје непромењен, односи са Србијом на одличном нивоу

Она је навела и да је на привредном плану Грчка спремна да подржи Србију подстицањем инвестиција у бројним секторима

Амбасадорка Грчке у Србији Марија Леванти изјавила је да став Грчке везан за питање непризнавања Косова остаје непромењен, што су поновили и председница републике и премијер те земље током недавних посета Србији.

"Грчка срдачно и свом снагом подржава стратешки циљ Србије да постане чланица Европске уније (ЕУ). Сa тим у вези, подсећам на изјаву грчког премијера током његове посете овде, у којој је истакао да не може бити европске будућности Западног Балкана, без европске будућности Србије, највеће земље Западног Балкана", истакла је она за "Политику", одговарајући на питање како оцењује тренутну фазу политичких односа две земље.

Марија Леванти је рекла да не би требало пренебрегнути чињеницу да две земље имају изврсну сарадњу и да се често међусобно подржавају поводом кандидатура у међународним организацијама, као што јер био случај са кандидатуром Грчке за Савет безбедности за период 2025-2026. и организацијом ЕКСПО-а 2027. године у Србији.

"Из свега наведеног, као што можете закључити, моја оцена политичких односа двеју земаља и сад и у будућности јесте да су они на одличном нивоу", рекла је она.

Одговарајући на питање да ли су Западни Балкан и Грчка ушли у нову кризу међусобних односа имајући у виду последња дешавања у односима Грчке и Северне Македоније, као и Грчке и Албаније, амбасадорка Грчке је навела да су све земље Западног Балкана експлицитно изразиле намеру и жељу да уђу у ЕУ и улажу напоре у том погледу.

Она је додала да Грчка подржава континуирано и свесрдно европску будућност региона, чији је природни простор Европа и ЕУ.

"Процес уласка у ЕУ карактерише поштовање одређених критеријума меритократије, који подразумевају уважавање владавине права, одржавање добросуседских односа и друго. Сматрам да не можемо говорити о некој новој кризи, евентуално о постојању неких привремених несугласица услед употребе националистичког говора и слогана од стране политичких актера у региону", рекла је она.

Додала је да је уверена да ће та питања бити изглађена, посебно све док земље Западног Балкана остану привржене циљу придруживања ЕУ и озбиљно и одговорно следе овај пут.

Левантијева је истакла и да чврсто верује да ЕУ својим недавним потезима попут развојног плана за Западни Балкан од шест милијарди евра доказује да има намеру да настави са проширењем у региону Западног Балкана, док истовремено земље Западног Балкана треба да уграбе замах који се сада створио.

Она је навела и да је на привредном плану Грчка спремна да подржи Србију подстицањем инвестиција у бројним секторима и да на сваки начин допринесе њеној енергетској диверсификацији.