Србија и Балкан

Додик: Договори са Свесрпског сабора доприносе трајној стабилности Српске

Председник Републике Српске је рекао да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу на томе што су дуже време радили заједно на тексту декларације и на томе да се одржи један овакав Сабор
Додик: Договори са Свесрпског сабора доприносе трајној стабилности Српске© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да договори са Свесрпског сабора доприносе трајној стабилности Српске.

Додик је истакао да у Републици Српској нико не треба да се брине, само могу они који би Српској нанели неке проблеме.

Он сматра да је јуче на Свесрпском сабору у Београду све речено и виђено, да је донесена свеобухватна декларација која дијагностикује стање и поставља праве одговоре на питање попут лажног високог представника.

Додик је рекао да је захвалан председнику Србије Александру Вучићу на томе што су дуже време радили заједно на тексту декларације и на томе да се одржи један овакав Сабор.

Он је нагласио да се сада види да позиција Републике Српске није несхваћена у Србији, преноси Срна.

"Има оних који свашта говоре, специфично за неке наше људе да коментаришу нешто што нису ни видели, нити знају, а када то виде не знају рећи извините", рекао је Додик новинарима у Козарској Дубици.

Он је навео да Српска ради све путем својих политичких права, подсетивши да је једна од потписница Дејтонског споразума и да су у свим уговорним односима стране слободне да изађу из тог односа.

"То није ништа ненормално, само се нама забрањује да причамо, наводно морамо сви да прихватимо оно што нам неко говори", рекао је Додик и додао да су то наметнуле стране канцеларије и они који у њима смишљају подвале, а народе држе у посвађаности.

За покушаје да од српског народа направе да је геноцидан, Додик је истакао да то није тако, да су други геноцидни, те упитао како би назвали то што су муслимани заједно са усташама поклали Србе.

"Они покушавају да то ревидирају, али оно што су урадили јесте да су хомогенизовали и отворили очи српском народу", истакао је Додик.

Додик је додао да Срби нуде слободу, мир, сарадњу, али не могу прихватити доминацију, напоменувши да се труди да Бошњаци у Српској имају потпуну слободу.

"За мене је антисрбин сваки Србин који своје српство показује тиме да би наштетио некоме ко је другачији", рекао је Додик.

Да је постојала жеља да на овим просторима буде трајно помирење међу људима, Додик је рекао да је у том случају најбоље било да су се народи у време распада бивше Југославије поделили у посебне државе и да свако управља са својим ресурсима.

image