Србија и Балкан

Курти о 25 година Кумановског споразума: Србију оптужује за злочине, а ОВК безгрешна

Премијер привремених приштинских институција осврнуо се на првих пет месеци 2024, за коју каже да ће бити година интеграције
Курти о 25 година Кумановског споразума: Србију оптужује за злочине, а ОВК безгрешна© Alexis Sciard/Keystone Press Agency

Народ и "Косово" захвални су на међународној помоћи и подршци, а злочине Србије не заборављају и не праштају, поручио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на 25. година Кумановског споразума.

Подсетивши касно синоћ на годишњицу потписивања Кумановског споразума, тзв. косовски премијер нагласио је да је тада окончан рат на КиМ, како на војно-техничком, тако и на, како тврди – правном и међународном плану.

"Пут преговорима је утабан након што је Савезна Република Југославија 3. јуна прихватила мировни план који су понудили изасланик Европске уније, фински председник Марти Ахтисари и изасланик Русије, бивши премијер Виктор Черномирдин. План је предвиђао повлачење свих српских оружаних снага са Косова и улазак мировних снага под мандатом УН", наводи Курти, листајући ко је све потписао овај споразум са западне и југословенске стране.

Преговори у Куманову су 7. јуна прекинути, подсећа, пошто стране нису могле да се договоре о условима споразума.

Подсећа на одредбе споразума о потпуном повлачењу српских и југословенских оружаних снага до 20. јуна, као и оном о ваздушној зони безбедности од 25 километара и копненој од пет, за шта износи да је у њима забрањен улазак српским и југословенским снагама.

НАТО бомбардовање Југославије престало је 10. јуна 1999, што Курти карактерише као "ослобођење" за тзв. Косово.

Са друге стране, ниједном речју није спомињао злочине над српским цивилним становништвом на КиМ.

Шта је урађено за пет месеци на КиМ

Према њему, ова 2024. биће година интеграције. 

"За само првих пет месеци издато је преко 7.000 пасоша РКС, 6.800 личних карата и 1.100 хиљада возачких дозвола у општинама у којима српска заједница чини већину", саопштио је јуче Курти.

Објаснио је да конверзија српских "нелегалних" возачких дозвола, иде веома добро.

Такође каже да је у четири општине на северу Косова регистровано 159 нових предузећа у новоотвореним канцеларијама Агенције за регистрацију предузећа.

На то се надовезао и министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља, који је поделио Куртијеву објаву и додао:

"И тзв. косовској полицији се ове године, до сада, придружило близу 40 чланова српске заједнице (они сада чине 5 одсто наших укупних полицијских снага). Још много њих ће се придружити борби против нелегалних радњи и обезбедити сигурност за све грађане РКС", поделио је Свечља и додао да је то резултат конструктивног рада владе и грађана, те заједничког уверења да је уједињена земља јака земља.

Куртијева објава о заједничком уверењу и конструктивном раду је у супротности са ставовима и искуством већине грађана Севера.

image