Србија и Балкан

Амерички генерал Весли Кларк за РСЕ: Скривена рука Москве омета стабилност тзв. Косова и Србије

Према пензионисаном америчком генералу који стоји иза агресије НАТО на Србију 1999. године, решење ситуације у којој "Србија не жели мир, а Косово не жели потчињену независност", лежи у поразу Русије у Украјини
Амерички генерал Весли Кларк за РСЕ: Скривена рука Москве омета стабилност тзв. Косова и Србије© Patrick Robert/Sygma/CORBIS/Sygma via Getty Images

Пензионисани амерички генерал Весли Кларк, који је командовао НАТО бомбардовањем Србије 1999. године. у интервјуу за Радио Слободна Европа каже да не може бити стабилности између тзв. Косова и Србије све док "Москва не повуче своје империјалистичке амбиције из региона".

Четврт века од завршетка напада на Србију, Кларк каже да је "она као магнет који привлачи руске империјалистичке амбиције у Европи".

"Србија мора да схвати да је њена будућност на Западу. Када Срби то схвате, неће бити проблема са Косовом", рекао је амерички генерал и рекао да решење ситуације у којој "Србија не жели мир, а Косово не жели потчињену независност", лежи у поразу Русије у Украјини. 

Кларк се огласио и на питање да ли постоји опасност од новог сукоба на Косову и Метохији.

"Мислим да постоји опасност од насиља. Пре неколико година видели смо покушаје државног удара у Црној Гори. Недавно смо видели сукоб на граници Србије и Косова, у којој је (председник Србије Александар) Вучић негирао учешће. Али неко је у Србији учествовао, јер је покрет војних снага био организован и наређен. Дакле, када видите како ствари функционишу у овом делу света, схватите да иза већине тога стоји скривена рука. А та рука долази из Москве", рекао је Кларк.

На питање о Заједници српских општина, одговорио је да се никада не меша у унутрашњу политику држава, али да је за све у региону боље ако се ЗСО не "гура напред", већ да се ради на нормализацији дипломатских односа Београда и Приштине.

"Увек постоји мешавина етничких група. Али најбољи пут до мира је поштовање националних граница", рекао је он у интервју за РСЕ.

image