Србија и Балкан

Mетео-аларм у целој земљи, први на удару Банат: РХМЗ најавио невреме у наредна два сата

На територији читаве земље упаљени су жути и наранџасти метео-аларм који упозоравају на грмљавину и екстремно високе температуре
Mетео-аларм у целој земљи, први на удару Банат: РХМЗ најавио невреме у наредна два сата© TANJUG/ TANJUG VIDEO

У наредна два сата у Банату ће доћи до локалног развоја облачности са краткотрајним пљусковима и грмљавином, упозорио је Републички хидрометеоролошки завод Србије.

Међутим, на територији читаве земље упаљени су жути и наранџасти метео-аларм који упозоравају на грмљавину и екстремно високе температуре.

Жути најављује временске услове који могу бити потенцијално опасни.

"Временскe појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику. Треба наставити са информисањем о очекиваним метеоролошким условима. Не предузимајте непотребне ризике", наводи се на сајту РХМЗ-а.

Наранџасти метео-аларм са друге стране најављује време које је опасно.

"Прогнозиранe су опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе", додаје се на сајту.

Најава нестабилног времена односи се на период од понедељка до петка, 10. до 14. јуна, када се очекује променљиво и нестабилно време са великом количином падавина, нарочито у уторак, среду и четвртак када пљускови са грмљавином локално могу бити израженији, уз краткотрајну појаву града и јак и олујни ветар у зони најјачих пљускова.

"У уторак и среду биће променљиво и нестабилно време местимично са кишом, пљусковима и грмљавином. У уторак у северним, западним и централним пределима Србије, а у среду и у осталим крајевима локално и са већом количином падавина за кратко време, а могућа је и појава града", најављено је на сајту РХМЗ-а.

image