Србија и Балкан

Суд БиХ одредио притвор осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима

Рамиз Дураковић је осумњичен да је 14. фебруара 1993. године, као командант 43. Дринске бригаде Армије БиХ учествовао у нападу на села Шапиће, Трпиње и Тројан у којима је живело становништво српске националности, када је убијено 11 цивила, међу којима су били старији мушкарци и жене, као и једно дете
Суд БиХ одредио притвор осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима© Elman Omic/Anadolu Agency

Суд БиХ одредио је притвор осумњиченом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Чајнича Рамизу Дураковићу, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.

Мера притвора предложена је због опасности од бекства, јер су за Дураковићем, који је напустио БиХ и био настањен у иностранству више година, дуго трагале правосудне и полицијске агенције БиХ, а он поседује и држављанство Немачке и одласком из БиХ постао би недоступан правосудним институцијама, наведено је у саопштењу.

Дураковић, који је ухапшен на Граничном прелазу Увац, под истрагом је Тужилаштва БиХ због сумње да је током оружаног сукоба у БиХ, као командант тзв. Армије БиХ, поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и женевских конвенција о заштити цивилних особа за време рата, преноси Срна.

Он је осумњичен да је 14. фебруара 1993. године, као командант 43. Дринске бригаде Армије БиХ, која је преко територије Црне Горе ушла на подручје под контролом Војске Републике Српске, учествовао у нападу на села Шапиће, Трпиње и Тројан у којима је живело становништво српске националности, када је убијено 11 цивила, међу којима су били старији мушкарци и жене, као и једно дете.

Током напада је рањено пет цивила српске националности, међу којима двоје малолетника.

Дураковић је, према саопштењу Тужилаштва БиХ, као надређена особа, пропустио да предузме нужне и разумне мере да извршиоци злочина буду процесуирани и кажњени и терети се за кривично дело ратни злочин против цивилног становништва из Кривичног закона СФРЈ.

image