Србија и Балкан

Дуг прецима и потомцима: У чему је значај Свесрпског сабора и зашто више ништа неће бити исто?

Иако су многи прво свесрпско окупљање покушали да сведу на баналност, истичући у први план протоколарне церемоније, уместо суштине скупа, он је одржан с важним циљем и у специфичном тренутку. У чему је значај Свесрпског сабора?
Дуг прецима и потомцима: У чему је значај Свесрпског сабора и зашто више ништа неће бити исто?© M.A./ATAImages

Након што се разишао дим од ватромета, затворени саобраћај у центру града поново нормализован, а гости из Републике Спрске, Црне Горе, Северне Македоније и свуда где има Срба отишли из Београда, поставља се питање шта је остало након првог свесрпског окупљања.

Потписан је низ споразума између институција у Бањалуци и Београду, а најзначајнији документ је декларација Србије и Републике Српске.

Шта је представљало ово окупљање, зашто је оно важно и које ће бити последице потписане декларације?

Срби су први пут решили да институционализују свој отпор према покушајима да се српско национално питање угрози на овим просторима, оцењује дипломата Зоран Миливојевић наводећи да је то за њега најважнији утисак након Свесрпског сабора.

"То је закуцано декларацијом која је највиши ниво обједињавања српског интереса и интереса Срба у новијој историји, што до сада нисмо имали на овакав начин посебно након деведесетих година", каже Миливојевић за РТ Балкан.

Потписана декларација има капитално, историјско значење, трајну вредност, обавезује и не може се укинути или довести у питање, оцењује наш саговорник додајући да је у њој садржано све што чини српско национално биће, од српског језика, ћириличног писма, Српске православне цркве до српског националног питања.

Миливојевић указује на то да се декларација позива на међународна документа која су основ опстанка Срба и заштита интереса, од Повеље УН, Резолуције 1244 и изворног Дејтонског споразума.

"У декларацији је одредница коју мало ко запажа, а то је да се Косово и Метохија мора тако звати, а не Косово", указује Миливојевић додајући да се декларација обазире и на негирање жртава што такође преставља угрожавање идентитета.

Како каже, декларација је основ за будуће поступање и увођење у живот свега потписаног.

"То је наш дуг и према прецима и према потомцима", поручује Миливојевић.

Вучић је рекао да нема говора да Београд напусти Бањалуку у било ком тренутку и у случају да се доведе у питање статус српског народа у Босни и Херцеговини, подсећа Миливојевић одговарајући на питање о томе зашто је изостала јавна и јасна порука подршке Београда председнику Републике Српске Милораду Додику за организовање референдума о независност.

"Нема разлике између Додика и Београда у ставу шта је интерес српског народа, већ у приступу како то реализовати", каже Миливојевић.

У декларацији се инсистира да се врате надлежности Републици Српској, указује Миливојевић.

"Ово је важна порука и свету да српски народ себе види јединствено и да има намеру и вољу да то чува, да свој идентитет и интегритет на овим просторима штити до краја, као и да постоји спремност да се свакоме пружи отпор ко у то такне на овај или онај начин. Такође, порука је и да нема одрицања ни од Косова и Метохије, Републике Српске, ни српског народа у окружењу. То је јасна порука и Запад с тим мора да рачуна", поручује Миливојевић.

image