Србија и Балкан

Вулин и Шојгу у Москви: Русија подржава Београд у свим тешким питањима (ВИДЕО)

Потпредседник Владе Републике Србије захвалио је руском секретару Савета безбедности на подршци коју је Русија пружила Србији поводом резолуције о Сребреници

Русија традиционално подржава политику Београда у свим тешким питањима и наставиће то да ради, поручио је секретар Савета безбедности Русије Сергеј Шојгу на састанку са потпредседником Владе Србије Александром Вулином у Москви.

Руски секретар за безбедност је пожелео добродошлицу Александру Вулину и честитао му на новој функцији у нади да ће наставити да подржава добре односе Москве и Београда те да ће, као и раније, учествовати у заједничком раду на међународним платформама.

Односи Русије и Србије као и циљеви којима теже су одавно познати и јасни, поручио је Шојгу у уводном делу састанка. Москву и Београд спајају многа питања и области у којима сарађују и које потврђују висок ниво сарадње и билатералних односа, додао је.

"Већ много година Русија традиционално подржава политику Београда у свим тешким питањима. Наставићемо то да радимо", поручио је секретар СБ Русије на састанку са Вулином.

Русија и Србија ће наставити да реализују контакте и планове које су утврдиле прошле године, навео је Шојгу и прецизирао да се то не односи само на војну техничку сарадњу, већ и на многе друге сфере.

"Очекујемо вас традиционално на форуму 'Армија 2024' и на Међународној безбедносној конференцији које ће се одржати у слично време. Знам да ни једну конференцију нисте пропустили, надам се да ће тако бити и овог пута. Добро дошли у Москву", поручио је Шојгу.

Вулин је са своје стране честитао секретару Савета безбедности ступање на нову "важну и високу дужност" у нади да ће се сарадња наставити на добробит и Русије и Србије.

"Област безбедности коју добро познајете је важна за наше земље и зато желимо да радимо на још бољим односима", навео је Вулин назвавши Шојгуа пријатељем.

"Након свих ових година мислим да могу да Вас назовем својим пријатељем", рекао је Вулин и захвалио на личном доприносу који је Шојгу пружио сарадњи Москве и Београда и као министар одбране и као министар за ванредне ситуације.

Као важно, Вулин је истакао помоћ коју је Русија пружила Србији у Савету безбедности Уједињених нација везану за усвојену "срамну" Резолуцију о Сребреници.

"У вама смо увек имали пријатеља и увек сте безусловно били на нашој страни. Желим да захвалим и вама и председнику Владимиру Путину на огромном доприносу када је у питању наша борба против срамне Резолуције о геноциду у Сребреници. Захвални смо на огромној борби коју сте водили. Резултат који смо остварили показује колика је борба била", навео је Вулин.

Русија и Србија су увек биле заједно у свим тешким историјским тренуцима, али наше две земље не деле само прошлост већ и будућност, нагласио је Вулин.

image