Србија и Балкан

Дан Русије у амбасади у Београду; Боцан-Харченко: Русији и Србији најважније очување суверенитета

Свечаности присуствује велики број званица, међу којима су председник Скупштине Србије Ана Брнабић, премијер Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар спољних послова Марко Ђурић и други
Дан Русије у амбасади у Београду; Боцан-Харченко:  Русији и Србији најважније очување суверенитета© РТ Балкан/Невена Ергић

Поводом обележавања руског државног празника, Дана Русије, у амбасади Руске Федерације у Београду данас је одржан свечани пријем којем је присуствовао велики број званица. 

Окупљенима се обратио амбасадор Русије у Србији, Александар Боцан-Харченко, који је подсетио да је руски председник Владимир Путин у петак разговарао са светским званичницима након што је одржао говор на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

"Ако бисмо упоредили оно што смо чули на Свесрпском сабору и оно што је Путин углавном наглашавао као приоритет за развој Русије, веома се подудара и поклапа. За нас је најважније да је народ јединствен, затим економски развој, сарадња са свима, али наравно с обзиром на промене у свету, ово је реалност коју ће државе морати да поштују", казао је амбасадор Боцан-Харченко.

Он је нагласио да је за Руску Федерацију, као и Србију, најважније независна политика и јачање и очување суверенитета у свим сферама - у политици, економији, технологијама, култури и одбрани.

"Наравно и за Србију и за нас веома важно чување, јачање, заштита наших традиционалних вредности, верских вредности и наших духовних веза. Градићемо нашу билатералну сарадњу која се развија", рекао је амбасадор. 

Подсетивши да Србија није увела санкције Русији, навео је да Русија може да пружимо најбољу помоћ за Србију која се односи на националне интересе.

"Србија се не придружује подршци санкцијама против Русије, што је за нас веома важно. У Србији постоји пораст разумевања с обзиром на друге приоритете, али постоји интерес према различитим интеграцијама које се појављују", рекао је он и оценио да је Ана Брнабић, када је била председница Владе, направила "добар уговор између Србије и европско-азијских земаља".

Међу многобројним званичницима пријему у амбасади Русије присуствовали су и председник Скупштине Србије Ана Брнабић, премијер Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар спољних послова Марко Ђурић, министар одбране Братислав Гашић, директор канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић.

Ту су били и министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, министар просвете Славица Ђукић Дејановић, министар без портфеља Ненад Поповић, министар омладине и спорта Зоран Гајић, министар културе Никола Селаковић, министар за бригу о породици и демографију Милица Ђурђевић Стаменковски, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон.

Обележавању Дана Русије у Београду присуствује и директорка Института за радиологију и онкологију Србије Даница Грујичић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, легендарни голгетер Црвене звезде Душан Дуле Савић и други.

Дан Русије обележава се сваке године од 12. јуна 1992. у част усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990. године.

image