Србија и Балкан

Без доказа: Суд у Приштини осудио Србина на осам година затвора

Часлав Јолић је осуђен само на основу изјава два сведока који притом, нису говорили истину, рекао је адвокат Миодраг Бркљач
Без доказа: Суд у Приштини осудио Србина на осам година затвораGetty © Julian Stratenschulte/picture alliance

Суд у Приштини је осудио на осам година затвора Часлава Јолића из Ђураковца код Истока због наводног ратног злочина који је починио против цивилног становништва на Косову и Метохији током 1998. и 1999. године.

Адвокат осуђеног Часлава Јолића Миодраг Бркљач је коментаришући пресуду изјавио да је после годину дана суђења овакав епилог катастрофалан и додао да је његов брањеник осуђен само на основу изјава двоја сведока која нису говорила истину.

"Пресуда се заснива само на њиховим речима. У предмету нема ниједне друге изјаве ни материјалног доказа који директно инкриминишу мог клијента Часлава. То су само двојица. Сви остали докази су докази из друге руке, што значи да они причају на основу онога што су им испричали ова двојица. Нажалост, ово је пример како се тренутно ради у косовском правосуђу. Да се овако суди људима који нису извршили кривично дело, стварно није у реду", рекао је Бркљач.

Додао да, за 40 година праксе, није видео да се на овај начин доноси нека пресуда и најавио да ће као адвокат Јолића искористити своје право и уложити жалбу апелационом суду.

"То морам да урадим и имам шта да напишем. Жалосно је да један човек буде осуђен без доказа. Основни правни међународни стандард је да мора да постоје докази који ван сваке разумне сумње показују да је окривљени стварно извршио кривично дело", казао је Бркљач који је изнео и низ притужби због начина на који је пресуда, без образложења данас прочитана од стране судског већа.

Јолић је ухапшен 2022. године и на првом рочишту се изјаснио да није крив за дело које му се ставља на терет. Специјално тужилаштво у Приштини је 18. новембра 2022. године подигло оптужницу против Јолића због сумње да је током сукоба на КиМ, између осталог, "мучио" цивилно становништво.

image