Србија и Балкан

Дачић за РТ Балкан: Циљ Србије је да што више развија односе са Русијом

Декларација Србије и Републике Српске је одговор српског народа на спољне притиске и уједно један историјски догађај за све Србе, изјавио је министар унутрашњих послова Србије
Дачић за РТ Балкан: Циљ Србије је да што више развија односе са Русијом© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Односи Србије и Русије су на веома високом нивоу, а на билатералном плану и поред свих препрека које су нам задали међународни фактори, трудимо се да остваримо што виши ниво и политичких, економских и других односа, рекао је за РТ Балкан министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

"У том погледу, наше односе заснивамо на вишевековном пријатељству, а и на заједничким интересима које имамо. Србија је захвална Русији на подршци коју јој пружа када је у питању Косово и Метохија, односно одбрана наших националних и државних интереса", рекао је Дачић у амбасади Руске Федерације у Београду поводом обележавања руског државног празника, Дана Русије.

Министар је истакао да се Србија није придружила захтевима за увођење санкција Русији и да је то њен принципијелан став.

"Србија води независну спољну политику која је искључиво у њеном интересу. Значи, наш циљ је да што више развијамо односе и у будућности са Русијом", нагласио је Дачић.

Осврнувши се на Свесрпски сабор, који је у суботу одржан у Београду и низ потписаних споразума између институција у Бањалуци и Београду, међу којима је најзначајнији документ декларација Србије и Републике Српске, Дачић је оценио да је управо та декларација оно што сви Срби осећају и што је можда по први пут на неки начин институционализовано неким окупљањем.

"Декларација није уперена ни против кога, већ је заснована на нашем осећају заједништва и припадности једном народу, не угрожавајући било кога у региону. Заиста је непримерено од стране оних који су све учинили да се нанесе штета српском народу, да сада неко приговара због тога што српски народ има одговор на те притиске. Ово је један историјски догађај за српски народ и све Србе", закључио је Дачић.

image