Србија и Балкан

Уредник портала РТ Балкан Филип Родић именован за члана Управног одбора РТС-а

Родић је новинарску каријеру градио у најутицајнијим медијима – у недељницима НИН и "Печат", дневним листовима "Вечерње новости" и "Борба", агенцијама Танјуг и Бета, страним медијским кућама "Франс прес" и "РТ"
Уредник портала РТ Балкан Филип Родић именован за члана Управног одбора РТС-а© РТ Балкан

На седници одржаној 7. јуна 2024. године, Савет РЕМ именовао је новинара и уредника на порталу РТ Балкан Филипа Родића за члана Управног одбора Јавног медијског сервиса Србије.

"Колумниста и уредник Филип Родић новинарску каријеру градио је у најутицајнијим медијима – у недељницима НИН и 'Печат', дневним листовима 'Вечерње новости' и 'Борба', агенцијама Танјуг и Бета, страним медијским кућама 'Франс прес' и 'РТ'", пише у биографији новинара кога је РЕМ именовао за новог члана Управног одбора РТС-а.

Рођен je 1974. године и завршио је Филолошки факултет.

Новинарством је почео да се бави 1997. године у агенцији Бета.

Након осам година рада у спољнополитичкој редакцији, 2005. постаје део редакције "Франс прес" као дописник из Београда. Први уреднички посао добија 2006. у новинској агенцији Танјуг, где обавља функцију уредника спољнополитичке редакције, дипломатског уредника, а затим са места помоћника главног и одговорног уредника уређује "Борбу" и касније "Печат". Био је и дописник Танјуга из Брисела.

Признање за његов рад одале су му и колеге – 2020. Удружење новинара Србијe доделило му је Награду "Богдан Тирнанић", годишње признање којим се награђују најбоље колумне и коментари.

Поред новинарске, имао је и дипломатску каријеру – две године је обављао функцију саветника у Мисији Републике Србије при Европској унији.

Течно говори француски и енглески, а служи се и шпанским, италијанским и немачким језиком.

Тренутно обавља функцију уредника портала РТ Балкан, помоћник је главног и одговорног уредника недељника "Печат" и стални колумниста "Вечерњих новости".

Радна биографија Филипа Родића показује да је реч о једном од ретких новинара који подједнако добро познају домаћу и страну политичку сцену, из прве руке знају предности и мане система по којима функционишу домаће и стране медијске куће. Уз то поседује дипломатске вештине неопходне за заступање интереса једне медијске куће од националног значаја какав је РТС.

Подсетимо, РЕМ је 20. априла ове године утврдио листу кандидата за по једног члана управних одбора Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Како је саопштено, Савет је именовао индустријског инжењера др Мирослава Копању на место члана УО Јавног медијског сервиса Војводине.

image