Србија и Балкан

Додик: Српска и Србија зависе од снаге и става Руске Федерације

Председник Републике Српске је рекао да је свет срећан што има лидера попут Путина, који воли свој народ и државу
Додик: Српска и Србија зависе од снаге и става Руске Федерације© Tanjug/Anton Vaganov/Pool Photo via AP

"У Русију нисам ишао као Милорад Додик, него као председник Републике Српске. Једна одлика важности моје посете тамо, мора и да буде чињеница да сам у једном дану дао 11 интервјуа. За све оне који истичу да то није тако важно, имам поруку да они иду да се састају. Русија је свакако глобална сила, сама прилика да се толико пута састанем са Путином је огромна", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС.

Упитан о посети Русији и састанку са руским лидером Владимиром Путином, Додик каже да је његова посета Москви била примећена, и да су медији били веома заинтересовани, а у прилог говори да је новинарска екипа РТ Балкана чекала на интервју са њим до касних сати.

Додао је да је састанцима са председником Русије присуствовао и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, што није тако честа ситуација.

"Питају ме зашто се не срећем са западним лидерима, а ја их питам зашто бих се, кад су они сад изгубили. Састаћу се Орбаном који је победник, и са представницима из АфД-а", појаснио је.

Спортисти Српске на БРИКС-у

Додик је рекао да је и од велике важности то што први пут од кад постоји Република Српска, њени спортисти иду на спортске игре БРИКС-а у Казању.

"БРИКС је свет који настаје, онај који ће бити најмоћнији. Русија је четврта земља на свету по економији. Форма Г7 више не постоји", истакао је Додик.

Додик је рекао да је свет срећан што има лидера попут Путина, који воли свој народ и државу.

Додик је истакао да Путин има добра сазнања и када је реч о Републици Српској.

"Истински мислим да Српска и Србија зависе од снаге и става Руске Федерације", рекао је Додик.

Резултати избора у ЕУ су "очекивани политички земљотрес"

Додик оценио је данас да су избори за Европски парламент показали да су носиоци глобалне политике ЕУ изгубили и да је реч о очекиваном "политичком земљотресу", али "остаје да се види да ли ће то на политичком плану направити одређене промене".

Радујем се победи партија деснице у Европском парламенту којој припада и Алтернатива за Немачку, јер то говори да су актуелне политике поражене, рекао је Додик и додао да ниска излазност иде у прилог те тезе.

"На европској сцени се мењају политички обрасци, а послата је и важна порука, а то је да они који данас владају Европом немају подршку своје базе, што је видљиво након избора за Европски парламент", истакао је Додик.

Председник РС је рекао да ће управо они који немају подршку сопствене базе, покушати да очувају своје привилегије, али је чињеница да се промене дешавају, те како наводи, долази време када ће се чути глас далеко важнијих људи.

Он је истакао да су, међу тим партијама чији ће се глас чути, и многи пријатељи Републике Српске, а међу њима је и премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Мађарска политика је пријатељска. Прави избори су национални, оно што они зову национални избори у оквиру држава чланица, многе земље ће пролазити кроз то, али чињеница да ви сада на европским изборима немате подршку актуелне власти, јасно говори о свему", додаје Додик.

Он каже да су тренутни носиоци глобалне политике Европске уније изгубили на политичкој сцени.

"Изгубили су и француски председник Емануел Макрон и немачки канцелар Олаф Шолц. Ако је ишта добро од тих европских избора, јесте о што су почела рашчишћавања на унутрашњем државном и националном нивоу", напомиње Додик.

Послата порука јединства са сабора

Говорећи о минулом Свесрпском сабору, Додик каже да читава Декларација врви од историјских места, у којој се види одраз јединства у погледу структуре Републике Српске, Србије и Срба из региона, и захваљује Србији, између осталог, на разумевању за целокупну ситуацију око Кристијана Шмита.  

"Јасно је стављено до знања да Кристијан Шмит није високи представник јер није изабран у Савету безбедности, и може да се сведе само на лажног представника у Федерацији", додао је.

Поновио је да 9. јануар као Дан Републике неће бити укинут, јер се тим празником слави настанак Српске и тако ће бити и убудуће, и да је све то дефинисано и Декларацијом о заштити националних и политичких права српског народа.

Он је навео да су на Сабору, поред постојећих обележја, донесена и нова попут Дана државности и да је закључено да се, као и у Србији Сретење - 15. фебруар, и у Српској обележи као Дан државности.

Он је рекао да се БиХ одржава на представи и "недосањаним сновима о Босни", али да је немогуће живети у заједници са онима који српском народу намећу епитет геноцидног народа.

"Република Српска је држава, све више ће то бити, једног дана ћемо изаћи из БиХ, за нас овде нема среће, али нема ни среће за Бошњаке овако. Не желим да у политичком смислу живим са људима који су нам наметнули да смо геноцидан народ. БиХ је пропала земља. Од овог тренутка ја се бавим само добрим односима са нашим пријатељима, а у Сарајеву ми немамо пријатеље. Цинизам који долази из Сарајева је само комичан и ништа више", нагласио је Додик.

image